19 februari 2025
start: vanaf Natuurhuisje 4 Jaargetijden in 20 minuten naar station Hemmen-Dodewaard
parkeren: P+R station Hemmen-Dodewaard
OV: elk half uur trein naar Tiel in 16 minuten
etappe: 12 en deel 13
kilometers: 24,5
Binnen 20 minuten zijn we op station Hemmen-Dodewaard. Onderweg vraagt René mij even te checken vanaf welk perron de trein naar Tiel vertrekt. Als we een beetje voortmaken redden we die van 9:57 namelijk. Als ik de 9292-app open zie ik rode letters en cijfers verschijnen. De trein die wij wilden hebben, vertrekt van geen enkel perron. Hij ligt eruit. Getsie. Omdat we geen idee hebben hoe het station eruit ziet, of er bijvoorbeeld een koffietentje zit, rijden we er toch direct heen. Nou, dit is echt het meest verlaten stationnetje dat er in Nederland te vinden is. Op de P+R, als de 5 parkeerplekken die naam tenminste mogen dragen, staat een andere auto, met twee jonge gasten die hier puur zitten om een peukie (of iets dergelijks) te doen. Wij hebben geen zin om een half uur te zitten vernikkelen. We maken dus nog een rondje. Een paar minuten voor het vertrek van de volgende trein, zijn we terug. Om op de app te zien dat deze 5 minuten vertraging heeft. Kleumend staan we op het perron. De vertraging loopt op tot 20 minuten. Onze vingers en tenen voelen we al even niet meer. Wat een ijskoude wind! Ongeveer 50 minuten later dan we hadden gehoopt verschijnt er een wagonnetje van Arriva. René grapt nog of we onze hand op moeten steken om hem te laten stoppen. Gelukkig is het binnen wel warm. De 16 minuten tot Tiel ontdooien we weer een beetje. Een hete kop koffie van De huiskamer van Tiel doet de rest. We kunnen, eindelijk, op pad.
Veel van de stad zien we niet. Ook hebben we niet echt puf in een extra rondje. We willen de pas er even in zetten om ons warm te stappen. Langs de Sint Maartenskerk bereiken we de volgende grote rivier van dit wandelpad, de Waal. Deze mogen we direct oversteken. Het veer dat ons naar de overkant brengt, komt net aan varen. Als we de schipper, die ons overvaart, betalen raken we met hem aan de praat. Hij vertelt hoe tevreden hij met zijn job is als gepensioneerde met een groot vaarbewijs. Tijdens de overvaart, zien we oostwaarts twee enorme driehoeken van pijlers van de Willem Alexanderbrug. Dat wordt ons volgende doel. Dodewaard ligt namelijk net als Tiel op de noordoever van de Waal. We moeten de rivier dus nogmaals over.
Wamel overbrugt het stuk tot de volgende oversteek over de Waal. De Waalbandijk slingert langs het dorp. Brede uiterwaarden houden het water op behoorlijke afstand. Stappend door het land van Maas en Waal bereiken we de Willem Alexanderbrug. De brug onderdoorstekend ligt Beneden-Leeuwen. Wij gaan naar boven. De Waal weer over. Hoe groot de brug is, blijkt als we van trap omhoog tot trap naar beneden 1,4 kilometer een snijdende wind moeten trotseren.
Die wind blijft ook flink blazen als we aan de overkant, opnieuw over de Waalbandijk, verder oostwaarts lopen. Links van ons staan rijen vol fruitbomen. Temidden van deze gaarden staan de huizen van de fruittelers als ware het de wijnchateaus tussen de druivenranken in Frankrijk. We grappen dat het hier dan waarschijnlijk appelsapchateaus zullen heten...
In en rond de rivier wordt druk gewerkt. Enorme baggerschepen dragen bij aan gebiedsontwikkeling in de Willemspolder. Het maakt dat wij de alternatieve route naar IJzendoorn moeten volgen. Het is jammer dat pas 300 meter na de afslag een witrood kruis duidelijk maakt dat de reguliere route is gestremd. Wellicht dat we vooraf even de routewijzigingen hadden moeten doornemen.
IJzendoorn passeren we diep in onze jassen gedoken. Even verlaat de route de dijk om langs de overnachtingshaven voor schepen te voeren. Ochten is de volgende plaats. Mijn telefoon en ook de powerbank zijn inmiddels hartstikke leeg. Waarschijnlijk speelt de kou hierbij ook een rol. Eethuisje De Veerstoep biedt uitkomst. Zowel wij als mijn telefoon laden even op. Achter het glas gezeten lijkt het alsof het voorjaar is aangebroken. Het maakt dat het vervolg van de wandeling naar Dodewaard extra koud aanvoelt. Dwars door de uiterwaarden struinen we voort met de koude wind pal op onze toet. We gissen tot welke plaats het kerkje aan de overkant hoort. Druten is het juiste antwoord.
De laatste kilometers naar Dodewaard gaan op de automatische piloot. Bij buurtschap Hien verlaten we het water. De GPS heeft al geklingeld. Etappe 12 zit er inmiddels op. Omdat wij het handiger vonden om van treinstation tot treinstation te wandelen, nog niet wetend dat de trein vanochtend wel heel veel vertraging had, plakken we er nog 3 kilometer van de volgende etappe aan vast. De A15 en de Betuwelijn overstekend, zien we onze trouwe vierwieler al staan bij het kleine station van Hemmen-Dodewaard. Snel stappen we in. Wat een stilte als je de wind niet langer om je hoofd hoort waaien. Met rode wangen rijden we huiswaarts. In 4 dagen zijn we ruim 80 kilometer opgeschoten met het Grote Rivierenpad. De laatste 3 etappes zijn gepland.
- op naar de volgende wandeling op het Grote Rivierenpad
- terug naar de vorige wandeling op het Grote Rivierenpad, van Tricht naar Tiel
- overzicht van onze wandelingen op het Grote Rivierenpad
- onze andere wandelpaden