maandag 10 februari 2020

Buiten de binnenstad van Amsterdam - stedelijk Noord

10 juni 2019


Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Etappe 3 - Stedelijk Noord, van de Beemsterstraat naar de IJ-kantine
19 kilometer

We blijven ongehoorzaam. Ook dit keer kiezen we een wandeling ergens midden uit het boekje. Na wat geblader is de keuze voor vandaag op etappe 3 gevallen. Dit met name omdat Amsterdam-Noord voor mij bekend terrein is. Mijn tienerjaren bracht ik er door, ik zat er op de middelbare school, voetbalde bij TOB en ging voor het eerst op mezelf wonen in Tuindorp-Oostzaan. Een soort trip down memory lane dus.

De start van de etappe ligt in de Beemsterstraat. Om daar te komen nemen wij eerst de trein naar het CS, daarna de Noord-Zuid-lijn naar station Noord en dan nog voor een paar haltes bus 37 te nemen. Bij de bushalte waar we uitstappen ligt ook direct het begin van de etappe voor vandaag. Via een binnentuin en wat fietspaden komen we terecht op het Purmerplein. De straatnamen in dit buurtje komen ons bekend voor. Ze zijn vernoemd naar de dorpjes bij ons in de buurt. Zo lopen we via de Wognumer- en de Bovenkarspelstraat naar de Nieuwedammerdijk. Wat een sfeervol dijkje is dit! Vlak voor de afslag naar het Vliegenbus passeren we de Augustinuskerk. Over herinneringen gesproken...hier ben ik gedoopt en is de uitvaartmis van mijn oma en opa gehouden. De dichtgetimmerde deur en het vervallen uiterlijk maakt duidelijk dat de kerk niet langer in gebruik is.

doorkijkjes op het Purmerplein
Leuke huisjes op de Nieuwendammerdijk
Het Vliegenbos is ook zo'n plek vol herinneringen. De school van mijn broer grensde hieraan. In de wintermaanden was het speuren naar het parlement uilen, (en ja, dat heb ik opgezocht, ik ging ervan uit dat het gewoon een groep uilen zou zijn) die hier overwinterden. Nu doorkruisen we het om aan de andere kant bij het voormalige Ketjen uit te komen, een chemie-bedrijf dat tegenwoordig onder AkzoNobel valt. Het ziet er niet echt gezond uit wat er uit de schoorstenen walmt.

Heel even verlaten we de route voor een koffiestop. Dit oude industriële buurtje kent namelijk veel hippe tentjes, zoals Expocafé Zamen, waar ze, zo weten we, heerlijke taart hebben. En dat blijkt ook dit keer. Bij onze cappuccino's kiest René appeltaart, ik ga voor mijn favoriet, een stuk lemon-meringue.
een kopje cappu met lemon-meringue taart
Vogeldorp bestaat uit kleine huisjes die in het begin van de 20ste eeuw zijn gebouwd om de woningnood tegen te gaan. Het is nooit de bedoeling geweest, dat de huisjes zo lang zouden blijven staan. Echter, sinds 2000 valt het onder de gemeentelijke Monumentenzorg.

De route laat ons een kort ommetje door de Vogelbuurt maken voor we bij de oever van het IJ aankomen. Over Willemssluis lopen we naar de andere kant van het Noord-Hollandskanaal. Het pontje naar het CS laten we nog even links liggen. Wij lopen door langs het water. We passeren het voormalige Shell-gebouw Eye, waar we heel even een blik naar boven werpen naar de enge schommels bovenop het gebouw.

Op het oude bedrijventerrein zijn luxe appartementen verrezen. Best een leuke stek om te wonen! Dat geldt zeker niet minder voor de Van der Pekbuurt. De huizen hier zijn gerenoveerd. De Van der Pekstraat herbergt een aantal leuke shoppies, zoals de Boekhandel over het water. In de achterliggende straatjes worden we met vogelgefluit verwelkomd. Aan de gevel hangen wat kooitjes met kanaries erin.

Disteldorp stamt uit dezelfde tijd als Vogeldorp. Het lijkt alsof je je niet meer in de grote stad bevindt als je door de smalle, krioelende straatjes wandelt. De huizen zijn niet groot, maar deste sfeervoller. De markt op het Mosveld heeft plaatsgemaakt voor huizen. Langs de huizenkant lopen we naar het Noorderpark. Hier is goed te zien dat het de afgelopen tijd flink heeft gespookt qua weer. Enorme takken versperren het pad. Overal liggen grote plassen. Het park dat parallel loopt aan de IJ-tunnelweg biedt fijne mogelijkheden voor recreatie voor de mensen in de buurt.

Vlak voor het Floraparkbad (bestaat dat nog?) lopen we de Buiksloterdijk op. Dit is een route die we kennen van de Damloop. Dan lopen we over het onderliggende fietspad. Nu wandelen we langs de leuke huizen. Het gevoel is hetzelfde als dat op de Nieuwendammerdijk, waar we eerder vandaag over liepen. Aan het einde van deze dijk staat het minstens zo idyllische Buiksloterkerkje. Groot is dan ook het contrast als we de Banne binnenlopen, grauwe blokkendozen, laag- en hoogbouw. Dat niet iedereen het met deze mening eens is, blijkt uit het onderschrift van de Pinasstraat, de mooiste straat van ... Waarvan weet ik niet precies meer, maar het zal niet van een heel groot gebied zijn geweest.

Bijkslotermeerdijk
Na wat groen in een park vervolgen we de Damloop-route over de dijk richting Landsmeer. Even nog een stop voor een foto bij het Concertgemaal en dan door naar Tuindorp-Oostzaan. Ook hier weer een dijk met bijbehorende huizen. Dit tuindorp is gebouwd voor de arbeiders van de voormalige scheepswerven. Tuindorp zorgt voor fijne herinneringen bij mij. Hier woonde ik voor het eerst zelfstandig. Op de voetbalvelden van TOB, nu gevestigd op een andere plek, bracht ik vele zaterdagen door. Het is dan ook genieten geblazen om door de smalle straatjes met kleine huizen te slenteren.

Landsmeerderdijk
Met het oversteken van de Cornelis Douwesweg verlaten we Tuindorp. Voorheen was het oude NDSM-terrein alleen toegankelijk voor werknemers van de scheepsbouwwerf. Nu staan er huizen, bedrijfsgebouwen en vele trendy restaurantjes. Donkere wolken pakken zich boven ons samen. De finish is in zicht. Deze ligt voor ons vandaag bij de IJ-kantine, een stukje geschiedenis van de voormalige werf. Net voor de hoos losbarst glippen wij naar binnen. De GPS wordt stil gezet op bijna 19 kilometer.

dat verdient een drankje
Met een gin-tonic en een rood wijntje in de hand nemen we de dag door. Wat een leuke wandeling was dit! Amsterdammers aan de andere kant van het IJ kwalificeren Noord vaak als "niet-bij-Amsterdam-horend". Of je dat nou voelt of niet, Noord is hartstikke leuk!


In plaats van de pont naar de Houtmankade te nemen, waar route 4 zal starten, nemen wij de pont naar het CS. Hier nemen we de trein weer richting huis.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten