maandag 20 januari 2020

Dagwandeling omgeving Den Helder

1 mei 2019

Combinatie van NS wandeling Den Helder, Kustpad en Noord-Hollandpad
28 kilometer

Laten we weer eens aan de wandel gaan, dachten Mariska en ik. Een datum was snel geprikt en alleen de route moest nog worden uitgestippeld. Mariska wist dat de NS-wandeling Helderse duinen zeer de moeite waard zou zijn. Enige puntje van aandacht voor ons was dat we meer kilometers dan de maximale 15,5 van deze route wilden maken.

Mariska gaat op onderzoek en komt met een heel mooi plan, een knoopwerk van 3 wandelingen brengt onze tocht op bijna 30 kilometer. De NS-wandeling wordt gecombineerd met een deel Noord-Hollandpad en een stuk van het LAW kustpad. Dat lijkt ons wel wat!

Dus op 1 mei bijtijds de auto in om naar Den Helder te rijden. We parkeren bij het bezoekerscentrum van de Helderse vallei
. Tja...en dan? Omdat we nu niet aan het begin van een beschreven wandeling staan, is  het even uitzoeken welke kant we nu precies op moeten. Het is onze eerste keer dat we op GPS lopen, dus die moet nog even goed doorgrond worden. Na een minuut of 10 en slechts een keer kort verkeerd te zijn gelopen, zijn we dan echt op weg. 

Over graspaden langs sloten verlaten we Den Helder en lopen richting Julianadorp. Hoewel het tulpenseizoen al bijna voorbij is, spatten de kleuren van sommige velden ons nog tegemoet. De route voert ons vrijwel niet over grote wegen, onverhard wordt afgewisseld met fiets- en wandelpaden. Even voorbij Julianadorp verlaten we het Noord-Hollandpad. We maken een doorsteek naar het Kustpad. Een prachtig paadje leidt ons door de duinen. De zee zien we hier nog niet. Op en af lopen we terug richting Den Helder.



Het is niet echt heel warm, maar de jassen kunnen al snel in de rugtas. Als we de duinen achter ons hebben gelaten, bevinden we ons weer bijna bij het beginpunt. Maar, we zijn pas halverwege. Nu begint de grote ronde om Den Helder. Eerst even tijd voor een koppie. Echt leuke tentjes zijn we onderweg niet tegengekomen, vandaar dat we neerstrijken in een steakhouse. 

Via een bos komen we weer in de duinen op weg naar Fort Kijkduin. Met onze museumkaarten in de aanslag bedenken we dat dit een leuke stop is. Helaas gelden deze kaarten hier niet. Omdat we maar kort de tijd hebben, besluiten we dat het het geld nu niet waard is om het museum te bezoeken. Door dus maar weer. Nog even een stop op een bankje met uitzicht over het water om onze van huis meegebrachte broodjes naar binnen te werken.



Over de dijk lopen we richting Lange Jaap, de vuurtoren van Kijkduin. Hier verlaten we het water voor even en gaan het binnenland in. Boerenweggetjes brengen ons naar de buitenwijken van Den Helder. Langs een marinebasis lopen we de stad in. De route voert nog niet echt langs de huizen. Tot de boot van Texel lopen we wat kilometers over de grasdijk. Rechts kunnen we de stad zien liggen terwijl we links uitzicht over het water richting het eiland hebben. 

De dijk verlaten we bij het Marinemuseum. Als we het ijssalonnetje hier zien, vinden we dat we wel een ijsje hebben verdiend. Het is nu nog een kilometer of 6 tot de auto. We passeren het station, lopen door de oude binnenstad naar een fort, waar de route ons overheen leidt. Bij NS station Den Helder Zuid twijfelen we heel even. Gaan we direct richting auto of nemen we het kunst-natuurgebied De Nollen nog even mee. Dat laatste doen we uiteraard. We zijn hier nu toch.

Na bijna dertig kilometer lopen we het gebied van de Helderse duinen weer binnen. De uitkijktoren laat ik links...nee rechts liggen. Mariska klimt nog even naar boven voor een laatste uitzicht over het gebied.



Het zit erop. Onze eerste lange wandeling. Den Helder heeft mij verrast. Tenminste, in ieder geval de omgeving van de stad. Wat een afwisseling, bos, duinen, kust, een fort, de omgeving van het maritiemmuseum en de oude straatjes van deze plaats op de punt van Noord-Holland. Het wandelen smaakt naar meer. Langzaam wordt het idee geboren voor een lange-termijn-project.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten