24 oktober
Naar start: met de trein naar Amsterdam CS
Naar huis: vanaf Metrostation Amstelveense weg via station Sloterdijk
10 kilometer (van de officiële 18,8)
Met het Marskramer-, Elfsteden- en Kustpad zijn we gestart. Logisch zou dan ook zijn om met een van deze paden verder te gaan. Helaas zit René een beetje in de lappenmand. Hij heeft geen idee hoe lang hij het wandelen op dit moment volhoudt. In open gebied, met weinig OV, te gaan wandelen, lijkt ons dan ook iet echt een topidee. Een tijdje geleden vatte ik het plan op om het Pelgrimspad aan mijn wandelwensenlijstje toe te voegen. Het boekje werd in huis gehaald. Voor vandaag is dat dus een mooie optie. Helemaal omdat de start in het OV-rijke Amsterdam ligt.
Net nadat de GPS'en bij het Centraal Station zijn ingedrukt, pauzeren we deze al weer om de aan de overkant gelegen Nicolaaskerk in te lopen. Een mooie start voor deze route, lijkt ons. Helaas blijft het slechts bij een blik vanaf de achterkant. Er staat namelijk een mis op het punt van beginnen.
Dwars door de binnenstad gaan de eerste kilometers, Warmoestraat, Zeedijk. Het zijn bekende namen. Op de Oudezijds Voorburgwal passeren we een verscholen kerk. In de tijd na de Reformatie was het verboden het katholieke geloof openlijk aan te hangen. Oplossing hiervoor waren de zogenaamde schuilkerken. Zo leek Ons' Lieve Heer op Solder op het eerste gezicht een gewoon grachtenpand. Tegenwoordig gaan kerkgangers naar de eerder genoemde Nicolaaskerk. Ons' Lieve Heer op Solder is een museum.
Even verderop aan dezelfde gracht, zit een sfeervol koffietentje. Middenin de Rosse buurt, op het Oudekerkplein, scoren wij ons startbakkie met lekkers. En verder gaat de tocht, door nauwe steegjes, over het Damrak en het Rokin, langs de plek van het Amsterdams mirakel. De overlevering verhaalt over een hostie die onbrandbaar bleek. Het heeft geleid tot de Stille Omgang. De toestroom van pelgrims die de plek van dit mirakel wilden bezoeken heeft geleid tot het aanleggen van de Heilige Weg.
Het oude weeshuis, waarin tegenwoordig het Amsterdams museum is gevestigd, is een bijzondere plek te midden van het shopgeweld van de Kalverstraat. Helaas is een andere plek van bezinning, en voor ons dan niet om geloofsredenen, maar om de serene rust die er heerst, het Begijnhof, op zaterdag en zondag gesloten.
Langs grachten, over bruggen, bereiken we het Vondelpark. Hier is het een dikke twee kilometer genieten van de herfst. Gelukkig zonder de nattigheid van eerder deze week. Voor we het park verlaten, nemen we nog een break met koffie op het terras van De Vondeltuin.
Weer buiten het park wordt de wijk Schinkelhaven aangedaan. Het pad voert langs de Schinkel. Gezellige cafeetjes, sfeervolle, echt Amsterdamse straatjes brengen ons naar buitengebied. Een smal paadje met woonboten erlangs herkennen we van het parkeren voor de Amsterdam-marathon. De A10 wordt gekruist. De route buigt af naar Amstelveen. Wij lopen rechtdoor naar Metrostation Amstelveense weg. Tien kilometer is voor nu (eigenlijk meer dan) genoeg voor René. Onze pelgrimsroute naar het zuiden is begonnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten