donderdag 4 november 2021

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam - etappe 12, Zuidoost

 15 augustus 2021


Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Etappe 12 - Zuidoost - van station Bijlmer Arena tot station Gaasperplas
16 kilometer

Station Bijlmer Arena is het startpunt van etappe 12 door Zuidoost. Om eerlijk te zijn hebben we geen hoge verwachtingen van dit stukje Amsterdam. Deze wijk had in mijn jonge jaren niet echt een goede naam. Dit werd niet al te lang geleden nog eens bevestigd toen ik het boek Wees onzichtbaar van Murat Isik las. Echt bekend, helaas niet op een fijne manier, werd de Bijlmer natuurlijk door de vliegtuigramp. Het monument ter herdenking daarvan mag in een route door deze week uiteraard niet ontbreken. 

Maar we starten in de drukte, hoewel echt druk is het op deze zondagochtend nog niet, van winkelcentrum Amsterdamse Poort. Hier scoren we direct ons startbakkie op het terras bij Coffee Fellows. Alles ademt een multiculturele sfeer, de muurschilderingen, restaurantjes met een exotische menukaart, monumenten. Duidelijk is dat de Bijlmermeer niet alleen uit de verwachte flatgebouwen bestaat. de F-buurt en Ganzenhoef heeft veel laagbouw. Alle wijken zijn verbonden door stroken groen. 


De enorme flats staan er nog wel degelijk. Verbonden door binnenstraten lijken het op zichzelf staande dorpen. Tussen de bouwwerken ook hier overal groene parken. Groepjes mensen hebben het gezellig. Draaien muziek. Barbecuen gezeten op een van de vele bankjes. Een extra ruim stuk groen ligt nu op de plek waar eens de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg stonden. Op 4 oktober 1992 kwam hier een El Al vliegtuig naar beneden en boorde zich in de flats. "De boom die alles zag" vormt het middelpunt van het monument. Om de boom ligt een mozaïek van tegels beschilderd door betrokkenen, nabestaanden en kinderen van basisscholen uit de buurt. Een muur met uitspraken van van mensen die de ramp van dichtbij hebben meegemaakt zorgt voor een kippenvel moment. In gedachten gaan we terug. We zijn er stil van. 

Even verderop ligt een andere open ruimte met een vrolijkere bestemming. Het is het Nelson Mandelapark waar elk jaar het Kwakufestival wordt gehouden. Over vlonders door een natuurgebied komen we in Holendrecht. Nu laten we de bebouwing achter ons. Het is zelfs even flink door de bagger lopen door natuurpark Gaasperzoom. Langzaamaan wandelen we richting de Gaasperplas. Er wordt volop geprofiteerd van het prachtige weer. Mensen liggen in en aan het water. Met het water aan onze rechterhand ronden we een deel van de plas. 

Voor we het voormalige Floriadeterrein op wandelen, geeft de GPS aan dat we het einde van deze etappe hebben bereikt. Het is hier niet echt een druk bebouwd gebied, maar alles wat we nodig hebben is voor handen, een metrostation en een hotel. Bij laatstgenoemde ploffen we op het terras neer voor ons etappedrankje en een wat late lunch. 

De vooraf als saai bestempelde etappe is afgestapt. Het was verrassend afwisselend en eigenlijk gewoon weer een heel toffe wandeldag. Echt leuk om ook deze minder toeristische wijken van Amsterdam te leren kennen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten