woensdag 3 november 2021

Noord-Hollandpad - etappe 16, van Huizen naar 's Graveland

31 oktober


Etappe 16: van Huizen naar 's Graveland
Parkeren finish: parkeerplaats Natuurmonumenten Brambergen (gratis)
Parkeren start: haven van Huizen (gratis)
15 kilometer, grotendeels onverhard over hei en door bos

Begin september liepen we met een stel wandelvriendjes onze laatste meters Buiten de binnenstad van Amsterdam. Dat samen wandelen, en ok ook het nazitten, bevalt zo goed dat we aan een nieuw gezamenlijk project zijn begonnen. Het boekje van het Noord-Hollandpad had ik al in huis. Meegenomen is dat reizen naar begin- en van eindpunt van de etappes nooit veel tijd vergt. Wel zijn we een klein beetje burgerlijk ongehoorzaam. Onze eerste etappe is eigenlijk de laatste. We draaien de route om en lopen tegengesteld. Gelukkig is er in beide richtingen bewegwijzerd. Wij combineren de finishetappes van het pad, etappe 1 en 2 liggen op Texel, met een weekendje weg. Nu al zin in. Maar laten we eerst maar even starten...

Het voordeel van met twee stellen lopen, is dat we met twee auto's kunnen rijden. We spreken af bij de finish in 's Graveland. Hier laten we 1 auto achter. Met de andere rijden we naar de meet in de haven van Huizen.

Bij een informatiebord aan het water is de start (en finish als je hem in de eigenlijke richting loopt) van het Noord-Hollandpad. We treffen het met het weer. Als Buienradar niet mis zit, lopen we de dikke 15 kilometer tot landgoed Boekesteyn, droog. De start is gezellig. In de haven van Huizen staan kleurrijke, houten huizen. Vrijwel alle in gebruik als horecagelegenheid of hotel. Bijzonder zijn de torens van de voormalige kalkovens. Het verbranden van schelpen voor ongebluste kalk gebeurt al even niet meer, maar de aanblik van de torens is een fotootje waard. 


Hiervandaan leidt de route ons door het oude centrum van dit stadje aan de voormalige Zuiderzee. Wat een pittoreske huizen staan hier! Erg leuk om dit plaatsje een klein beetje te verkennen. Met het uitlopen van Huizen laten we ook de bebouwing achter ons. Vanaf nu is het hei en bos dat de klok slaat. Echt klimmen doen we niet, maar af en toe worden ons mooie vergezichten gegund. Vijftig meter afstand houden van grazers lukt ons niet. Een van de witte mannetjes kuiert rustig over het wandelpad. Wij wachten even tot hij is overgestoken. Hij keurt ons geen blik waardig. 





Ongemerkt lopen we tot twee keer toe over zogenaamde natuurbruggen. Het is dat we eerst auto's en later een trein ergens naast en onder ons horen, maar anders zou deze ingreep op de dieren veilig te houden, voor ons onopgemerkt zijn gebleven. Op de Bussumerheide komt ons een wandelaarster tegemoet. Ha, dat is Wanda Wandelt. Vanochtend reageerde zij op mijn Instagrambericht, dat zij ook het plan het om vandaag deze etappe te wandelen. Leuk om haar "in het wild" te spotten. Van haar website en haar berichten op Instagram doe ik altijd veel wandelinspiratie op.

Het bos is prachtig in zijn herfstkleed. Bladeren in mooie kleuren. Paddenstoelen piepen uit het bladerdek. Vlak voor 's Graveland voelen we wat spatjes. Maar niets noemenswaardig gelukkig. Horeca zijn we onderweg niet tegengekomen. Restaurant Brambergen, gelegen op Buitenplaats Boekensteyn is dan ook de ideale finishspot. Een warm soepje gaat er nu wel in. Daarna, uiteraard, het etappedrankje om te proosten op een fijne, gezellige wandeldag. De kop is er af. Op naar Texel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten