dinsdag 8 februari 2022

Nederlands Kustpad - dagwandeling Den Helder (etappe B)

 24 december 2020


Route: etappe B van Kustpaddeel 2 - rondwandeling Den Helder
Start: parkeerplaats De Helderse Vallei
Kilometers: 24,6 volgens boekje - 19 gelopen 

Het gebruik van het OV wordt afgeraden. Tja, dan zit een wandeling op het Kustpad er natuurlijk even niet in...zou je denken. In dit 2e deel (van Hoek van Holland naar de Afsluitdijk) zijn echter 2 rondwandelingen opgenomen. Nou, dat is de uitkomst voor nu. Na een blik op Buienradar te hebben geworpen, kiezen wij voor de ruim 24 kilometer rond Den Helder. 

Bezoekerscentrum De Helderse Vallei is een mooi startpunt. Parkeerplek te over. Het is wel even speuren naar de juiste route. Er staan hier namelijk geen (of in ieder geval ons niet opgevallen) markeringen van het Kustpad. Wel van het Noord-Hollandpad overigens. 

Door een nat park vinden we onze weg naar het zuiden. Zompige graskades langs velden waar in het voorjaar een kleurenpracht aan tulpen pronkt leiden ons naar Julianadorp aan Zee. Tussen twee bungalowparken door loopt de weg de duinen in. Hier besluiten de donkere wolken het niet slechts bij dreigen te houden. Het begint te plenzen. Samen met de gure wind voelt dat niet echt comfortabel. Maar, elk nadeel heeft zijn voordeel. De wolkenpartijen zijn prachtig, de snel groter wordende plassen laten mooie reflecties zien. Aan de horizon laten zonnestralen Huisduinen door de buien heen schitteren. 








Een blik op de zee laat lang op zich wachten. Op en neer wandelen we over smalle zandpaden door het duingebied. De Donkere duinen schampend kronkelen we naar Fort Kijkduin. Hier wacht het strand. Nu wordt het flink bikkelen. Hagel en een fikse woei teisteren ons recht in het gezicht. Ondanks dat zijn twee markante bouwwerken niet te missen. Allereerst de oude kustwachttoren die tegenwoordig dienst doet als hotel. Even verderop staat de met sloop bedreigde vuurtoren Lange Jaap. Links van ons in de mist van regen zien we de contouren van Texel. Boven op de dijk ronden, langs een oud fort, ronden we de bocht richting de haven van de veerboot naar Texel. Rechts van ons ontvouwen wijken van de havenstad zich. Huizen zo dichtbij het water geven een aparte sfeer. 

De kou en regen begint hun tol te eisen. We hebben het wel een beetje gehad. Het besluit valt om niet volledig tot de veerboot te wandelen. We steken door naar het NS station. Verkleumd proberen we in het boekje de snelste route naar de auto terug te vinden. Dat is nog zo'n dikke drie kilometer. Diep in de kragen van onze jassen gedoken wandelen we dit ongezellige deel. Ach, het kuststuk hebben we in ieder geval afgetikt. Achteraf, in droge warme kleren met een drankje op de bank, valt het altijd mee. Buienradar is vandaag echter niet onze favoriete app. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten