dinsdag 8 februari 2022

Nederlands kustpad - De Nollen naar Juliandorp (deel van etappe V)

29 december 2020


Route: Etappe V (deels) De Nollen naar Station Den Helder
Start: auto geparkeerd tegenover bungalowpark De Nollen
Kilometers: 19,4 volgens boekje. Wij hebben 18,7 gewandeld van De Nollen naar Juliandorp en terug. 

Vandaag zetten we onze laatste voetstappen in 2020 op het Kustpad. Het is nog steeds even zoeken naar een mogelijkheid om een etappe te kunnen lopen, nu het openbaar vervoer alleen beschikbaar is voor noodzakelijke reizen. Vorige week konden we de rondwandeling (etappe B) in de buurt van Den Helder wandelen. Vandaag besluiten we tot een heen-en-weertje. We beginnen bij de aftakking van de noordelijke variant van dit kustpad en lopen tot waar we vorige week op het pad belandden in Juliandorp. 

Op de kaart hebben we precies uitgezocht waar we de auto kunnen parkeren. In de buurt van camping De Nollen ligt volgens Google maps een parkeerterrein. Hier vlakbij staat de richtingaanwijzer die drie kanten van het kustpad bewegwijzerd. Terug naar het zuiden richting Hoek van Holland, richting de Afsluitdijk, waar het pad overgaat in deel drie van het kustpad en naar het noorden om de tak naar Den Helder te voltooien. Bij aankomst blijkt een parkeerterrein echter onvindbaar. Bij de wegwijzer zijn wel wat parkeermogelijkheden, maar even verderop staat een parkeerverbod voor langs de weg. Zou dat nou ook gelden voor deze insteekhaventjes? We aarzelen, maar aangezien nergens anders een mogelijkheid lijkt, zetten we de auto naast de wegwijzer neer. 

De vorige wandeling verraste Buienradar ons onaangenaam. Het is te hopen dat de weersite het dit keer weer mis heeft. Nu wordt namelijk regen voorspeld met af en toe een droge periode. De belofte van regen wordt direct na onze start ingelost. Begeleid door een stevige miezer lopen wij over boerenweggetjes even buiten Callantsoog. In de modderige velden staan veel paarden met het hoofd naar beneden. Het ziet er een beetje triest uit. Sommige paarden zijn met een sulky achter zich flink aan de bak. 



De regen verdwijnt als we bij Groote Keten de bebouwing achter ons laten. Parallel langs de autoweg slingert een duinpad op en neer richting het noorden. Heel in de verte steekt de punt van vuurtoren Lange Jaap omhoog uit het landschap. Een andere vuurtoren, Grote Kaap, wordt gepasseerd. 

Nog voor Juliandorp buigt de route af van de weg. Nu wordt het echt mooi. Een schelpenpad meandert door de duinenvallei. Wat een rust hier! Hier kun je alleen als wandelaar komen. Op het strand is het iets drukker. Een flink hoge zandduin leidt ons van het strand af. Hier ligt het punt waar wij vorige week afbogen richting het noorden. Het keerpunt dus voor vandaag. Voor we aan exact dezelfde weg terug beginnen, trakteren we onszelf op een koppie koffie met een kerstkoek. 







Op de heenweg hebben we vermeden om een blik achteruit te werpen. Vandaar dat de terugweg toch nog nieuwe uitzichten biedt, hoewel het dus exact dezelfde route is. We beklimmen de vuurtoren, Grote Kaap. Hijgend genieten we bovenop van het uitzicht. 

Na nog geen 20 kilometer zijn we terug bij de auto. Weer een stukje Nederlandse kust bedwongen. Een prima afsluiting van 2020 voor ons. Op naar mooie kilometers in 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten