zondag 19 maart 2023

Noord-Hollandpad van Julianadorp naar Den Helder

19 maart 2023


start: een auto bij de finishplek op het parkeerterrein van de boot naar Texel, de ander in Julianadorp op het terrein van Noorderhaven
etappe: restant nummer 4, nummer 3 in zijn geheel en start met nummer 2 tot boot (alle contra)
kilometers: 19,7

Ons ontmoetingspunt van vandaag is een bijzonder, de parkeerplaats van de boot naar Texel. Niet dat we die vandaag al nemen, nee, het enige Waddeneiland dat tot de provincie Noord-Holland behoort, bewaren we voor een weekend later deze lente. Om op de parkeerplaats te komen rijden we door een bedrijvig gebied waar alles marine en zee ademt. Deze zelfde weg nemen we even later weer, maar nu met zijn vieren in de auto op weg naar onze startplek in Julianadorp. 

Vijf weken geleden stopten we hier onze GPS'en na een niet heel gevarieerd stuk Noord-Hollandpad. Bij het uitstappen zien we dat het vandaag in ieder geval een stuk kleurrijker zal zijn. De sneeuwklokjes laten weliswaar al enigszins een beetje beteuterd hun kopjes of beter klokjes hangen, maar het geel van pollen narcissen kleurt ons tegemoet op de beschutte paden op het terrein van Noorderhaven. 

Via verschillende wijken lopen we naar de rand van Julianadorp, dat over het terrein van Landalpark Ooghduyne wordt verlaten. Rechts voor ons uit rijgen weilanden zich vrijwel tot aan Den Helder aaneen. Links van ons zien we, nadat we een rij vakantieparken zijn gepasseerd, redelijk dichtbij de heuvelachtige duinen. Soms over een verhard fietspad, dan weer over de graskade langs een sloot, lopen we noordwaarts. De velden om ons heen kleuren voornamelijk geel van de narcissen. Een reiger vliegt op tegen de gele achtergrond. Af en toe verschijnt een andere kleur, bijvoorbeeld het paars van hyacinten. Tulpen zien we niet. Het pad ligt aan de rand van Mariëndal. Vroeger waren dit bollenvelden, maar tegenwoordig is het een natuurstruingebied met lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. 







De Helderse Vallei is het "speelgebied" van Mariëndal. Het bezoekerscentrum en de echte speeltoestellen als bijvoorbeeld het klimbos laten wij links liggen. Wij koersen rechtstreeks op het pannenkoekenhuis af. De Pannenkoekenvallei zit bomvol, maar toch wordt nog een plek voor ons gevonden. 



Met volle buiken kunnen we aan de tweede helft van deze wandeling beginnen. Het lijkt niet zo ver meer, want we zijn immers al in Den Helder aangekomen. Toch is het nog bijna 10 kilometer stappen. Over een fietspad langs de rand van een woonwijk volgt nu een iets minder gezellig stuk van deze route. Parken vol zonnepanelen worden gepasseerd. De voormalige jeugdinrichting, nu een COA, ligt als een eenzame boei in een leeg stuk bouwland. 

De Nollen zijn van 31 oktober tot 31 maart gesloten voor publiek. Langslopend zien wij een landschap met her en der wat sculpturen. Het blijkt een kunstproject te zijn van R.W. van de Wint. Twee grote bouwconstructies staan er wat verlaten bij. Het bord dat aangeeft dat hier museum De Nollen wordt gebouwd lijkt achterhaald. Nazoeken op internet maakt duidelijk dat dit project al sinds 2003 loopt. Een groot gemis dat wij nu niet naar binnen komen is het wat ons betreft niet. 

Aan de andere kant van station Den Helder Zuid, dat we via een mooi gemozaïekt tunneltje onderdoor steken, leidt de route ons de stad in. Tijdens de pannenkoekenpauze hebben we in het boekje van het Noord-Hollandpad gelezen wat voor invloed Napoleon hier heeft gehad. Fort Dirksz. Admiraal is een van zijn nalatenschappen. Het is gebouwd als middelste fort van de stelling van Den Helder. Vanaf de heuvel van de overkant hebben we er een mooi zicht op. Het blijft niet alleen bij kijken, want de route voert er ons even later dwars door- en overheen. Geïnteresseerd bekijken we de overblijfselen van de luchtdoelbatterij die de Duitsers er tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. 



Vanaf hier is het niet ver meer naar het station van Den Helder. Hier ligt de start en voor ons dus de finish van etappe 3. De auto staat even verderop op Marinebasis Willemsoord, ooit aangelegd na opdracht van Napoleon. Geen wonder dat we vandaag tijdens onze wandeling meerdere keren een routeaanduiding met het silhouet van de Franse generaal zijn tegengekomen. 

Het oude terrein is een combinatie van musea en relikwieën en oude gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. In een van die gebouwen scoren wij ons etappedrankje. Met af en toe een stop bij een bezienswaardigheid in de vorm van een oud schip, oorlogsboten en een enorme onderzeeër wandelen we naar de aanlegplaats van de boot naar Texel. De routeaanduiding stuurt ons de vertrekhal. Dat doen we niet. Nu nog niet in ieder geval. Voor vandaag zit het erop. We keren huiswaarts, via Julianadorp uiteraard, waar we onze auto weer oppikken. 




Het was weer een fijne wandeldag. Hoewel we de zon niet hebben gezien, hebben we over het weer absoluut niets te klagen. Het was wat heiig. Vandaar waarschijnlijk ook de misthoorn die we toen we in Den Helder kwamen meerdere keren hoorden blazen. Maar, het belangrijkste, we hebben geen spatje gevoeld. Van het Noord-Hollandpad resten nog drie-en-halve etappes, twee op Texel en anderhalf als uitloper naar Den Oever. 

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk dit te volgen. Wij willen gaan beginnen met het nh pad. Maar hoe dan qua vervoer. Want je loopt verder. Auto op eindpunt en dan zien hoe je terugkomt? Dit leek eerst een saai stuk maar ziet er e ht leuk uit zoals jullie het beschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit was, vooral door de bloembollen, een mooi stuk. Qua vervoer hebben wij een makkie met dit pad, omdat we met 2 stellen en dus 2 auto's zijn. In het boekje staan goede suggesties voor het OV.

      Verwijderen