zondag 12 februari 2023

Noord-Hollandpad van Wieringerwaard naar Julianadorp

12 februari 2023


start: een auto bij de finishplaats in Julianadorp op het terrein van 's Heerenloo. De andere auto laten we achter bij het startpunt bij Molen de Hoop in Wieringerwaard
etappe: nummer 4 contra, van Wieringerwaard naar Julianadorp
kilometers: 13

De  skyline van Wieringerwaard is een bijzondere. De robuuste watertoren, met z'n ruim 50 meter de hoogste van Noord-Holland, en de wieken van Molen de Hoop torenen boven de huizen uit. Bij laatstgenoemde, van oorsprong een poldermolen, maar later verbouwd tot korenmolen, vinden we een parkeerplek. Pal aan de route, want naast de molen kunnen we direct de grasdijk opstappen. Direct na het hek overgeklommen te zijn, stap ik met een schoen in de modder. Ach, dan hebben we dat ook weer gehad. Schone schoenen zijn ook vandaag weer een utopie. 



De eerste kilometers is verkeerd lopen onmogelijk. Rechttoe, rechtaan lopen we over de met sappig groen gras bedekte Noorddijk naar Oudesluis. Toch is het oppassen geblazen. Om de zoveel meter geeft een witte marker in de grond aan dat we op moeten letten. Niet overbodig, want bij die paaltjes zien we elke keer een ondiep gat met een mollenklem erin. Voor ons uit rent een roedel (of volgens Google een sprong) hazen. Dezelfde pagina op Google leert dat deze beestjes in deze periode vaker over de kale velden heen-en-weer rennen. Rammelen schijnt dat te heten. 





In de verte zien we Oudesluis opdoemen. Dit dorp heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Hier ligt namelijk de oudste sluis van Nederland. Het is niet het enige bezienswaardige bouwwerk van de plaats. Ook het oude kerkje, nu in gebruik als cultuurcentrum is heel sfeervol. 




De schapen staan nog op stal, dus over lege grasdijken lopen we naar de N249. Wat overstapjes verder lopen we over het gras langs de best drukke weg. Gelukkig niet voor lang, want we mogen linksaf naar het westen de polder in. Een zilverreiger (en niet een witte reiger, weten we inmiddels dankzij Gerard :)) staat parmantig midden op het met riet bedekte grasland. Een foto lukt niet, want de vogel is dan inmiddels weer gevlogen. We verlaten de grasondergrond en lopen verder op, ja echt, de verharde Grasweg. Het is even fiks doorzagen...uhm, doorstiefelen tot het Noord-Hollands Kanaal. De lunch van de veerman zit erop en we kunnen dus direct met het pontje naar de overzijde. 





Hier komen we op het terrein van 's Heeren Loo in Noorderhaven, een beschermd wonen complex. Het lijkt hier een walhalla voor sneeuwklokjes want overal zien we groepjes witte kelkjes. Op weg naar de auto passeren we het Beleefbos en de afgezaagde Timmerwerkplaats. Het was maar een relatief korte etappe vandaag. Voor het mooie hadden we nog een maandje moeten wachten om dit stuk Noord-Hollandpad af te strepen. De bollen op de enorme velden hier tonen hun kleurenpracht namelijk helaas nog niet. Waarschijnlijk hebben we op het deel naar Den Helder over een paar weken meer succes. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten