zondag 12 maart 2023

Romeinse Limespad van Woerden naar Utrecht CS

5 maart 2023


start: auto parkeren op Q-Park/P+R Woerden. De route ligt hier 50 meter vandaan
etappes volgens Wandelnet: restantje 6, 7 in zijn geheel, start 8
kilometers in totaal op dit pad: 127 van de 276
gestapt:24,6
horeca: Kloosterhoeve, Harmelen

Buienradar doet ons twijfelen. Gaan we op pad met het risico op een lange miezerbui of blijven we binnen en kijken sport. Hoe verleidelijk ook, want EK atletiek indoor, WK schaatsen en de start van het F1 seizoen, zelf bewegen is altijd fijner. Het kiezen dus toch voor een stuk van het Romeinse Limespad, van Woerden naar Utrecht CS. Wel met een erg late start, want tja, die twijfel. 

Pas om 10.30 uur rijden we van huis weg. Omdat parkeren in de binnenstad van Utrecht lastig en prijzig is, besluiten we om de auto opnieuw in Woerden te parkeren. Na de finish in Utrecht nemen we dan de trein terug. Vorige keer dachten we dat Q-park niet echt goedkoop was, maar een blik op internet laat weten dat we met een vervoersbewijs, of in ons geval onze OV-pas met de verreden treinrit, gratis kunnen uitrijden. Vandaar dat we dit keer de auto nu wel op het terrein van P+R achterlaten.

Hiervandaan is het nog geen 100 meter naar de hoek waar we vorige week de route verlieten. Met de Oude Rijn op de achtergrond schieten we de startselfie. Over het jaagpad langs het water verlaten we Woerden. Aan beide zijden van het riviertje staan leuke optrekjes. Donkere wolken dreigen, maar de zon doet haar best erdoorheen te prikken. Te zien aan de spiegelingen in het water lukt dat aardig. Lang volgen we het smalle, best fotogenieke pad. Af en toe steken we een weg over om aan de andere kant de route te vervolgen. 



Vlak voor Harmelen moeten de capuchons even op. Het spettert. Gelukkig zet het niet echt door. Al snel kunnen ze weer af. Koud is het overigens niet. In Harmelen gaan we op zoek naar een startbakkie, ook al hebben we er al wat kilometers opzitten. Kloosterhoeve zit enorm vol, maar voor ons wordt nog een plek gevonden. Helaas blijkt de taart van de dag, worteltaart, op, maar bij het proeven van het appelgebak verdwijnt alle eventuele teleurstelling. Njom, dit smaakt prima. De havermelkcappuccino is trouwens ook een dikke aanrader, heet en sterk. 

Het dorp uitlopend zoeken we het water weer op. René houdt z'n mobiel in de hand om de prestaties van de Nederlandse sporters in Istanbul (EK atletiek) en Heerenveen (WK afstanden schaatsen) te volgen. Zo zien we Antoinette Rijpma-de Jong de 1500 meter winnen. De route loopt op dit stuk redelijk rechttoe rechtaan. Toch maken we een ommetje om een van de vele aandenkens aan de Romeinen aan te doen. De informatiepanelen vertellen ons wat hier precies heeft gestaan en waar het voor heeft gediend.




We verlaten het water en lopen de wijk Vleuten-de Meern in. Gezien de reputatie van deze nieuwbouwwijk verwachten we een saai stuk van het pad. Direct worden we aangenaam verrast door het vele groen, bijvoorbeeld in het Milan Viscontipark en het Park de Balije. Beide plekken worden niet voor niets in het boekje van het Romeinse Limespad aangeduid. Eerstgenoemde is de plek waar een Romeins schip is opgegraven. In Park de Balije lopen we door een rechte laan gelijnd met bomen. Dit blijkt de grens tussen het Hoge en het Lage Veld waar lang geleden Romeinse legioenen marcheerden. Het blijft een bijzonder idee door wat voor stukje geschiedenis we hier stappen. 

Even verder, na een groene passage langs de rand van de wijk, lopen we zomaar tegen een Romeins Castellum aan, de Hoge Woerd. Nagebouwd uiteraard. Maar wel op dezelfde plaats waar eens bijna 500 man gehuisvest waren. Langs de wachttoren verlaten we het terrein weer. Kriskras door straten van deze Vinexwijk lopen we naar Utrecht. Hiervoor moeten we het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. Dit doen we over de Dafne Schippersbrug. 

In de Domstad worden we door de wijk Oog en Al verwelkomd. Op het kaartje zien we dat dit een soort eiland is, aan alle kanten omringd door water en alleen bereikbaar via een van de bruggen. Het is een heel sfeervol wijkje met veel groen, oude huizen en, uiteraard, water. Het oversteken van weer een ander kanaal, het Merwedekanaal, brengt ons in de wijk Lombok. Van de huizen zien we hier niet veel, omdat we door een park lopen. Middelpunt van dit park is Molen de Ster. Bijna komen we in de verleiding om hier een plek voor een etappedrankje te zoeken. Het is echter al best laat, 17.15 uur en we hebben onze zinnen op een Italiaans maaltje gezet. Door dus maar. Echt ver hoeven we niet meer, want al snel zien we de hoogbouw van het centrum van Utrecht boven de huizen uitpiepen. We zijn aan de achterkant van het station beland, een mooi punt om hier volgende keer weer verder te gaan. 




Onze trek in Italiaans stillen we bij Vapiano, een soort van Italiaans fastfoodrestaurant met best lekkere maaltjes. Om 18.30 uur zitten we in de trein richting Woerden. Wat zijn we blij dat we vanochtend toch op pad zijn gegaan. De prestaties van de Nederlanders hebben we meegekregen via onze mobieltjes. Op een paar spatjes na is het droog gebleven. Kortom, een prima besluit dus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten