woensdag 30 oktober 2024

Grote Rivierenpad van Rozenburg naar Hoogvliet

30 oktober 2024
 
wonen aan de Oude Maas

start: vanuit B&B Aan de Schenkel binnen het half uur naar metrohalte Zalmplaat in Hoogvliet, metro naar Spijkenisse Centrum, bus 105 naar Rozenburg, OV-tijd 39 minuten
etappe: restant 2 en deel van 3 volgens Wandelnet
gelopen kilometers: 25,2

Na de rustdag van gisteren...nou ja, een wandelrustdag dan, want we zijn er wel degelijk op uit geweest. Het weer riep om een museumbezoek en daar hebben we gehoor aan gegeven. We hebben onze Museumjaarkaart eens even flink laten wapperen, want het werden zelfs twee musea, het depot van Boijmans van Beuningen en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Beide musea zijn dikke aanraders, wat ons betreft. En jongens, wat vinden wij Rotterdam toch leuk! 

Maar goed, vandaag weer aan de wandel. We hebben er weer zin in. Het weer ziet er ook nog eens rustig uit, dus dat gaat vast goed komen. Ons ochtendritueel is er na drie dagen in deze fijne B&B al redelijk ingesleten. Om klokslag 8.00 uur wordt ons ontbijtje gebracht. Onder het eten plannen wij tot waar we vandaag zullen lopen. Even puzzelen levert op dat we de auto parkeren bij metrohalte Zalmplaat in Hoogvliet. Dit komt uit op zo'n 24 kilometer stappen, beseffen we trouwens pas tijdens de wandeling, want in eerste instantie kwamen we op 4 kilometer minder uit. 

Om 10.45 uur staan we bij het veer in Rozenburg. Dit keer laten we de boot gewoon wegvaren. Wij hoeven immers niet naar de overkant. Tweeënhalf jaar geleden stonden we hier ook. Tenminste, toen probeerden we ons hier tijdens ons GR5-avontuur in een dikke regenbui staande te houden bij een windkracht 6/7. De eerste kilometers van vandaag zijn ons dan ook niet onbekend. We wandelen in onze eigen voetstappen. Dat niet alles hetzelfde blijft in 2 jaar, blijkt als we merken dat het kaboutervolkje op een herfstig paadje tussen woonwijk en boulevard is verdwenen. Nazoeken op internet levert op dat ze door een boze reus zijn verjaagd. 

verkeer over de Nieuwe Waterweg


De Noordzeeweg brengt ons langs het Calandkanaal naar de gelijknamige brug. De afgelopen dagen hebben we al gemerkt dat het in deze buurt een wirwar van snelwegen en bruggen is. Over een van deze vele bruggen lopend, geeft toch wel een gevoel van nietigheid, wat een immense bouwwerken zijn dit toch! Bovendien mogen we er na de Calandbrug nog twee over, die over het Hartelkanaal en daarna over het Brielse Meer. 
Aan de overkant hiervan scheiden de wegen van het Nederlands Kustpad 1/GR5 en het Grote Rivierenpad zich. Vanaf nu wordt het voor ons onontgonnen gebied. 





Links van ons verdwijnen de rokende fabriekspijpen en muren van zeecontainers. Voor ons ontvouwt zich een plattelandsaanzicht, een meanderend kreekje, grazende schapen en een zilverreiger die laag overvliegt. In de verte zien we een kerktorentje, van Zwarte Waal weten we vanuit de beschrijving van het boekje. Wat een contrast met de grimmige industrie. Opeens lopen we in een straatje met lieflijke huisjes. Bijzonder om te beseffen dat aan de overkant van het water de petrochemische industrie op volle toeren draait. 

Fietspaden brengen ons van het ene schattige dorpje naar het andere, van Zwarte Waal naar Heenvliet. Even vragen we ons af, waarom de route ons persé een lus wil laten maken door het dorp. Erg vinden we het niet, want we hebben zin in een koppie. Het plaatsje inlopend beseffen we waarom de routemakers voor deze extra kilometers hebben gekozen. Vooral het dorpsplein is zeer de moeite waard. Wat een mooie pandjes staan hier! En...op de hoek zit een eettent, Markt1. Op weg naar het volgende dorp, Geervliet, zien we donkere wolken boven ons samenpakken. Koud is het niet. We lopen nog gewoon in ons shirt. 

Geervliet maakt het trio van mooie dorpjes compleet. Ook hier lijnen pittoreske huizen de straten. Wat is het toch leuk om dit soort wandelingen te maken. Op deze manier zie je plekken waar je normaal nooit zou komen. Gekscherend zeggen we weleens dat we Nederland aan elkaar wandelen en op dit soort momenten beseffen we hoe waar dat is.









Inmiddels zijn we gestart met de derde etappe volgens de Wandelnet site. Deze start met grasdijken. In eerste instantie is het vooral struinen door hoog, nat gras. Daarna wordt het oppassen geblazen om niet uit te glijden over de schapendrollen. De producenten ervan bieden altijd afleiding, maar het zijn niet alleen letterlijk "schijterds", maar ook figuurlijk. Zodra wij in de buurt komen, maken ze zich uit de voe...uh..hoeven. 

Hoewel het er hier landelijk uitziet, klinkt het niet zo. Constant is het gezoem van auto's die over, de aan de andere kant van de dijk gelegen A15 voortrazen, te horen. Langzaam zien we de bebouwing van Spijkenisse verschijnen. De eerste brug naar de overkant van het water laten we links liggen. De doorgaande weg ruilen we in voor herfstachtige paden van het Hartelpark. Schoppend door bladeren lopen we slingerend naar een volgende brug. Deze brengt ons naar de overkant van de Oude Maas. In mijn hoofd doemen de klanken van de Amazing Stroopwafels op...  Op beide oevers staan de staanders van de voormalige trambrug die hier heeft gelegen. 

In verband met werkzaamheden maken we aan de overzijde een korte detour. Een mooi, erg glad, vlonder pad, meandert richting het water van de Oude Maas. Het is spitsuur op de rivier. Kolossen van schepen tuffen voorbij. De torenhoge appartementen aan de overzijde bieden een prachtig uitzicht op dit scheepvaartverkeer. Het eind van deze wandeling is in zicht. En alsof de duvel ermee speelt mogen we voor dit laatste stuk nog even modderhappen. Vrijwel de hele dag hebben we met uitzondering van het schapenpoepgebeuren, verhard gelopen en nu we bijna de auto weer in gaan, zorgt een smal, drassig pad, overwoekerd met brandnetels, nog even voor vieze schoenen. Ach, het hoort erbij...







Het is nog even spoorzoeken naar het metrostation waar we de auto hebben achtergelaten. Morgen komen we hier waarschijnlijk vanuit Rijsoord aan om het volgende stuk Grote Rivierenpad te stappen. 

Nu gaan we terug naar de B&B om een avondje te chillen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten