vrijdag 7 februari 2020

Groene wissel Enkhuizen (459)

7 februari 2020

Groene wissel Enkhuizen
Nummer 459
7 kilometer


De Drommedaris
En dan zit ik zomaar even thuis dankzij een propje in mijn hersenen dat even de boel blokkeerde. Heel even maar gelukkig. Nog een klein beetje last met concentratie en spraak, maar mijn benen doen het nog. Wandelen om het hoofd even leeg te maken en toch een beetje in beweging te blijven staat hoog op mijn lijstje. Nog niet voor hele dagen op pad, want er moet tussendoor toch nog een beetje rust worden gehouden, maar een korte wandeling mag altijd. Vandaar dat ik vandaag samen met Mariska richting Enkhuizen trein om daar de Groene wissel door de stad te wandelen.

Het weer zit ons mee. Er waait weliswaar een fris windje, maar de zon komt ons regelmatig gezelschap houden. De beschrijving van de route is nauwkeurig. Vooral fijn, omdat er geen routepijlen zijn die ons de weg zullen wijzen. Vanaf het station lopen we richting de Drommedaris, die eens deel was van de stadsmuur van Enkhuizen. Deze eerste kilometers leiden ons kriskras door oude straatjes met huizen met mooie gevels. Achter de straatjes ligt een park waar we doorheen wandelen. Opvallend is de kolonie blauwe reigers die zich hier heeft gevestigd. Het is een drukte van jewelste met af- en aanvliegen. Vanuit het park voert de beschrijving ons de wal op langs de stadsmuur langs de bastions van de oude muur. Je proeft hier gewoon de geschiedenis van de stad. 

een van de vele bruggetjes langs de stadsmuur
Al snel lopen we weer langs grachtjes omzoomd met de sfeervolle huisjes. We komen bij het Snouck van Loosenpark, waar een informatiebord ons leert dat hier al sinds het eind van de 19e eeuw sociale huurwoningen staan.

Bijna zijn we rond, maar de route beschrijving knoopt er nog een extra lus aan vast. In een van de vele grachten die in Enkhuizen zijn, zien we dolfijnen drijven. Wij denken aan een kunstproject, maar het blijkt dat de opblaasbare vissen wel degelijk een doel dienen. Vissers hebben in deze periode veel last van aalscholvers en de ludieke dolfijnen zorgen dat deze beestjes het water hier niet leegvissen.

De laatste kilometer voert ons door winkelstraten voor we over de brug aan de andere kant van het Snouck van Loosenpark eindigen. Even verderop is het station. Voor wij weer op de trein richting Hoorn stappen, ploffen we op het terras van het stationsgebouw voor een bakkie koffie met lekkers. Het weekend kan bijna beginnen...

 

1 opmerking:

  1. Was een leuke ochtend, lekker weertje en mooie wandeling.
    Grappig van die dolfijnen. Weten we dat ook weer.

    BeantwoordenVerwijderen