woensdag 21 april 2021

Pieterpad - van Rolde naar Schoonloo

 3 april

het oude spoortraject bij Rolde

Ons Natuurhuisje in Noord-Sleen voor deze twee dagen is een absolute voltreffer, hip en comfortabel ingericht op een mooie locatie. Wat we een ietsiepietsie missen is het het dienblad met ontbijt dat bij een B&B 's ochtends voor de deur staat. Dus, dan maar zelf aan de bak voor het eerste maaltje van vandaag. 

startfoto
De auto parkeren we in Schoonloo vlakbij de bushalte naar Rolde. Na een kort ritje kunnen hier de veters steviger gestrikt om aan etappe 5 van het Pieterpad te beginnen. De hunebedden van gisteren bieden vandaag de perfecte plek voor onze startfoto. 

De eerste drie kilometer is verdwalen onmogelijk. De route voert over een oude spoorbaan. De bewijzen daarvan in de vorm van rails, zijn nog sporadisch zichtbaar. De begraafplaats waar we gisteren finishten bleek voor sommigen de eindhalte. Deze lag namelijk ook op de vroegere spoorlijn. Rechte wegen zijn trouwens kenmerkend voor deze etappe. Dat wil niet zeggen dat het minder mooi is overigens. Vanaf ongeveer kilometer 5 worden we het bos ingestuurd. De zon die ons vandaag wel weet te vinden in tegenstelling tot gisteren, zorgt voor mooie plaatjes tussen de bomen door. Het maakt ook de vele open stukken minder grauw. Wat een uitgestrektheid hier! Enorme velden landbouwgrond ligger er donkerzwart bij, klaar voor de komende aanplant. 

Na een kilometer of 12 neemt een smal kronkelpad langs een moerasgebied de plek in van de recht-toe-recht-aan paden. Wij genieten! 



Voor Schoonloo wordt het even iets minder kronkelig als we via strakke weggetjes in het laatste stuk bos van deze etappe belanden. Op een stuk grasland worden we begroet door een paar zwartwit gevlekte dames. De laatste bomen die we vandaag zien, zijn bijna allemaal voorzien van kleurrijke vogelhuisjes. De bebouwde kom van Schoonloo is het eerste echte dorp waar we vandaag  binnenlopen. En ook direct het laatste. We zijn er. Voor vandaag. Achttien kilometers zijn op de teller bijgeschreven. Morgen overschrijden we de eerste 100 kilometers op onze route naar het zuiden. 

Hoe en wat?
De auto parkeren we op een klein parkeerplaatsje bij bushalte rotonde op de N376 in Schoonloo. Qbuzz bus 21 brengt ons in 11 minuten naar halte Kerkbrink in Rolde. Hiervandaan is het zo'n 500 meter naar de start van de etappe.
Etappe 5: 18 kilometer volgens boekje, 18,3km weggestapt. We zijn 87 kilometer onderweg op het Pieterpad. 


de dag in plaatjes






Geen opmerkingen:

Een reactie posten