donderdag 28 oktober 2021

Pieterpad van Swolgen naar Venlo

30 juli 


Vandaag was raar. Vanochtend moesten de tassen weer ingepakt, omdat onze tijd in dit appartement er opzit. We verhuizen naar een ander, zuidelijker gelegen, B&B. Met een klein beetje weemoed, want wat een fijne plek was dit. Het uitzicht was werkelijk magnifiek. 's Ochtends vanuit het keukenraam konden we de koeien in de verte door de glooiende weilanden zien rennen. De dames leken elke ochtend een rondje hard te lopen. Het appartement was van alle gemakken voorzien. Het was meer een huis dan een B&B. Natuurlijk moesten we zelf voor het ontbijt zorgen, maar dat namen we graag op de koop toe. Het inpakken verloopt soepel. Om 10.00 uur rijden we weg. 

In de auto op weg naar Venlo spreken we uit dat we mazzelaars zijn, qua accommodaties, qua weer en ook dat het wandelen zo gladjes verloopt, geen pijntjes, geen gekke vermoeidheid. Tja, dat was bijna jinxen...als we in Venlo bij het station uit de auto stappen,
kan ik bijna niet meer op mijn linkervoet staan. Zomaar. Opeens. Mijn hiel doet enorm pijn. Contactpijn. Nou ja, wat zomaar opeens komt, zal ook zomaar weer opeens verdwijnen. Toch?! Dus...hop in de trein en daarna de bus naar Swolgen. 

Helaas verdwijnt de pijn niet. Strompelend probeer ik een ritme te vinden. Bij vlagen gaat het redelijk, maar soms lukt het gewoon niet. Tot een kilometer of 9 zie ik Maastricht aan de horizon steeds verder weg geraken. Potverdikkie! Tot René het lumineuze idee krijgt, dat een pijnstiller misschien wel helpt. En ja, dat doet het. In ieder geval voldoende om deze etappe door te komen. 

Naast het geklungel is het wat omgeving betreft gewoon weer een fijne wandeldag. Vanuit Swolgen lopen we binnen no-time weer over zandpaden omringd door bomen. Op de Swolgener heide zien we niet de grazers waar voor wordt gewaarschuwd. Het natuurgebied Schuitwater is bijzonder door de houten vlonders. Dat vind ik altijd een extraatje. 


Heel even lopen we verhard. Voor asfalt weer plaats maakt voor zand en kiezels is daar het Pieterpadbankje. Gisteren lazen we op Facebook dat Jan en Ria hier koffie en lekkere vlaai hebben. En zo scoren wij onze eerste Limburgse huisgemaakte punt vlaai. Het is pruimenbessenexemplaar en smaakt heerlijk. 

In deze omgeving zijn veel boomkwekerijen. Ook zien we velden vol Afrikaantjes. Grubbenvorst is een leuk plaatsje met een voormalig klooster, een muziekkapel en gezellige terrasjes. Hier zit ook de oorspronkelijke Clevers. Twee ijsjes, nou ja, hele coupes, op twee achtereenvolgende dagen is zelfs voor ons te veel. We lopen dan ook door. 

Net buiten het dorp wacht een veer dat ons naar de overkant van de Maas zet. Hier zien we opnieuw hoezeer het water heeft huisgehouden. Een pad op de dijk is begaanbaar gemaakt met mul zand. Gewassen liggen verlept op het land. Triest. 




Vanaf hier volgt de route zo'n beetje de oever van de rivier. De ondergrond wordt steeds ruiger. Af en toe wordt het water verlaten voor een bezienswaardigheid, zoals de kapel van Genooi. Even verderop bieden de op het pad liggende Galloways nog wel een uitdaging. De kudde verspert de weg naar het hek. Omlopen is geen optie. Er lopen nog heel jonge kalfjes bij. Is dit wel veilig? We lopen er vastberaden tussendoor. Met uitzondering van een angstige blik van een kalfje, wat geloei van moederkoe en wat gesnuif van de andere dames, wordt ons geen blik waardig geacht. 


Venlo verschijnt aan de rand van het water. Het station is het eindpunt van etappe 21. De terrasjes in het centrum lopen vol. Altijd gezellig. Wij gaan direct door naar de B&B, Op het Bragts in Belfeld. Gastvrij worden we ontvangen. Ook dit blijkt weer een topplekkie. Heel sfeervol en comfortabel ingericht. 


Morgen maar even een rustdag met de hoop dat mijn voet er weer zin in krijgt. Nog maar even niet aan de alternatieven denken. Nog 5 etappes tot Maastricht. 

Hoe en wat?
Naar de start: parkeren bij Q-Park station Venlo. De trein naar Venray. Overstappen op bus 88 naar Swolgen. 40 Minuten reistijd. 
Etappe 21: 21 kilometer. Nog 106 kilometer voor de boeg. 
Overnachten:  B&B Op het Bragts



Geen opmerkingen:

Een reactie posten