dinsdag 25 januari 2022

Marskramerpad - van Scheveningen naar Voorschoten

 14 mei 


Naar start: auto naar Voorschoten, parkeren Papelaan - Baron Schimmelpenninck van der Oyelaan, trein en tram naar Scheveningen
Finish: auto staat langs parcours
Kilometers: etappe 20 (20,1 km) + deel van 19 (9 km)

Het Waterliniepad is afgevinkt. Het Pieterpad staat in de wacht tot de zomervakantie. Het Kustpad vraagt om enige afwisseling. Daarom zijn wij vandaag aan een nieuw wandelavontuur begonnen, het Marskramerpad.

Nederland wordt dwars doorgestoken in de voetsporen van de marskramers. Eigenlijk loopt de richting van oost, het Duitse Bad Bentheim, naar west, Scheveningen. Wij zijn gezien de aanreistijd een beetje dwars en lopen 'm andersom en volgen de kooplui van vroeger dus weer op hun weg naar huis. 

Vandaar dat wij vanochtend voor het Kurhaus op het strand in Scheveningen aan dit pad starten. De eerste bijna 11 kilometers door Scheveningen en Den Haag komen wel erg bekend voor. Deze stapten we namelijk eerder dit jaar ook al weg tijdens een etappe van het Kustpad. Maar, geen geklaag, hoor. Het waren leuke kilometers door de (parken van de) hofstad. Het is vooral veel groen, met af en toe pittige hoogteverschillen, dat het decor van deze eerste kilometers vormt. In de bebouwde kom passeren we het Vredespaleis, statige ambassades en de bouwput van het Centraal Station. 







Net na Huis ten Bosch wijkt de route af. Dit keer gaan we niet terug naar de kust. In plaats daarvan lopen we over het terrein van verschillende landgoederen. Heerlijk struinen door het bos. Af en toe verlaten we het groen om ons te vergapen aan de kastelen van huizen die in deze buurt staan.

Na Wassenaar knopen we nog een deel van de volgende etappe aan onze route vast. Koninklijk landgoed Horsten is voor vandaag het laatste stukkie groen. Het theepaviljoen is geopend voor to go. Hier scoren we ons etappebakkie zittend op een boomstronk in de grote weide. In de plassen voor ons houden pa en ma gans hun kroost in de gaten. 








Nog wat kilometers koersen we langs het spoor. Dan komt Voorschoten in zicht. Hier vinden we de auto langs de route terug. Fijn om na bijna 29 kilometer zo in te kunnen stappen. De kop is eraf. Op naar Duitsland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten