woensdag 26 januari 2022

Westerborkpad - van Amsterdam CS naar Diemen

20 maart 2021


start: met de trein naar Amsterdam CS, op het Stationsplein ligt de start
finish: op de hoek bij het viaduct van de A1
kilometers: 14,5 km - 6,5 van etappe 00 + 7,5 van etappe 01 + uitloop van 0,5 

De start van een nieuw wandelavontuur. Samen met Petra heb ik vandaag de eerste stappen gezet op het Westerborkpad. Hoewel, voor mij klopt dit niet helemaal, vorig najaar liep ik al de rondwandeling naar het verscholen dorp bij Nunspeet. 

Voor het pad officieel start, bij de Hollandsche Schouwburg, lopen wij de proloog die bij het Amsterdam CS ligt. Het stuk van dit station naar de Hollandsche Schouwburg vormt geen deel van de route die tijdens WWII werd afgelegd. De treinreis naar het oosten begon namelijk op het Muiderpoort Station. 

Het eerste deel voert kriskras langs betekenisvolle plekken zoals het Anne Frankhuis, de Dokwerker, de Schaduwgracht, het Spiegelmonument en door de Joodse wijk. De gedachten en monumenten leveren al kippenvel op. Geluidsfragmenten te beluisteren via de app van Westerborkluisterpad zorgen voor tranen in je ogen. De pracht van de hoofdstad en het mooie weer doen de grijze gedachten die dit alles oproept niet verdwijnen. 





Vanaf de Hollandsche Schouwburg volgt de route zoveel mogelijk het spoor van de Jodenvervolging. Langs ARTIS, door het Oosterpark, komen we in de Transvaalstraat, een gezellig, kleurrijk buurtje. Foto's aan de gele balkonnetjes tonen dat dit ooit anders was. Een monument van een Davidster aan een muur herdenkt de Joodse bewoners die hier uit hun huizen zijn weggevoerd en op deportatie naar Westerbork zijn gezet.

Hun treinreis startte op het Muiderpoortstation. Een volgend monument hier herdenkt de ruim 11.000 Joden waarvoor de reis naar veelal hun einde hier startte. 

Hiervandaan voert de route,  langs de Joodse begraafplaats Zeeburg, Amsterdam uit en Diemen in. Voor ons zit het er vlak voor de officiële finishplek van etappe 01, op. Volgende keer verder. 

Het was een dag vol tegenstellingen. Dat is wat dit pad teweeg zal brengen. Stilstaan bij toen. Genieten van nu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten