donderdag 3 februari 2022

Westerborkpad - van Diemen naar Muiden

 17 april 2021

Weesp

Start: Diemen hoek Diemerpolderweg/OudDiemerlaan - vanaf huis Petra
Finish: Muiden - hoek Ton Kootsingel/Noordpolderweg - opgehaald
Kilometers: 18,3 (nog 1 van etappe 1 - 10,8 van etappe 2 - 5 van etappe 3)

Strakblauwe luchten begeleidden ons vandaag tijdens ons tweede stuk van het Westerborkpad.

Om te beginnen starten we met nog een staartje van etappe 1. Er moet nog een kleine kilometer worden weggestapt vanaf de hoek bij de A1 tot het station in Diemen. Een kijkje op de nabij gelegen Joodse begraafplaats lukt niet, vanwege een dicht hek. Het is een enorme bouwput bij het station. Al zigzaggend banen we ons een weg. Voor Petra is dit, in ieder geval het begin, een soort van thuiswandeling. Zelf ben ik hier ook niet helemaal onbekend. In mijn jonge jeugd woonde ik in Amsterdam-Oost, dat aan Diemen grenst. Vanaf het Diemerbos maakt de bebouwing plaats voor bomen en natuur. Op een bankje met uitzicht over een plas genieten we van onze eerste stop.





De schittering in het water van de Gaasp doet ons het koude tegenwindje vergeten. Langs veeneiken, die hier blijkbaar al honderden jaren in het water staan, lopen we door het open land naar de boogbrug over het Amsterdam Rijnkanaal. Het is een imposant bouwwerk om zo vanonder af tegemoet te lopen. Dat gevoel is niet minder als we er overheen wandelen. Wat een hoogte! Tof ook om zo naast het spoor te wandelen. Helaas komt er net geen trein langs.



Weesp in zicht. Hier toont het boekje wat stops bij Joodse herinneringen uit WWII. Uiteraard lopen we er even langs en verwonderen ons weer over de gruweldaden. Wat een contrast dit pad toch biedt, blijkt als we even later van een ijsje genieten van een hier befaamde ijssalon. 





Vanaf Weesp, waar etappe 3 is gestart, voert de route langs de Vecht naar Muiden. Hier liep ik al eerder op een stuk van het Waterliniepad. Links het kabbelende water van de rivier met een lint aan woonboten. Rechts een weids veld bewoond door schapen en lammetjes. 

Vlak voor Muiden lopen we over het aquaduct dat de A1 overbrugd. Echt bijzonder om naast auto's en bootjes de snelweg over te steken. Muiden is leuk! Bootjes op de Vecht geven een vakantiesfeer. Wij ploffen even op de kade met een koffie to go. Rechts maken torens duidelijk dat daar het markante Muiderslot ligt. 

In afwachting van onze lift naar huis lopen wij nog een rondje door het plaatsje. Dit zit niet in de route, maar ach, als we hier toch zijn! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten