woensdag 9 februari 2022

Nederlands Kustpad - van Wassenaar naar Den Haag CS en v.v.

 9 januari 2021

Route: deel van etappe 3 - Den Haag CS - Katwijk
Start: parkeerplaats Meijendel
Kilometers: 23,5 kilometer in totaal waarvan ongeveer 12 van het kustpad

De heen-en-weertjes worden de standaard op het Kustpad. Tenminste voor zolang het OV nog behouden blijft aan noodzakelijke reizen. Het wordt een sport voor René om een zo leuk mogelijk rondje te plannen. Een mooi startpunt lijkt bezoekerscentrum Tapuit in de Meijendel, een natuurgebied bij Wassenaar, te zijn. Vandaar dat we hier heen koersen. We zijn niet de enigen. Om een file te vermijden nemen we een parkeerplaats eerder dan de geplande. Ach, veel zal het toch niet schelen? Nou, dat blijkt toch een dikke kilometer extra wandelen te worden. 

Eigenlijk is elk duingebied genieten en zo ook hier. De nachtvorst zorgt voor een harde, af en toe glibberige, ondergrond. Lage struiken zijn bedekt met een laagje wit. Hoger aan de takken glinsteren druppels. Het is genieten met een hoofdletter G. 




Op redelijk grote afstand passeren we de klok die we kennen van de Dodenherdenking op 4 mei. We zijn op de Waalsdorper Vlakte. Langs een militair terrein lopen we de buitenwijken van de hofstad in. Imposante gebouwen als het hoofdkantoor van TNO, NAVO en het Internationaal Strafhof worden gepasseerd. Dit is geen arbeiderswijkje aan de kasten van huizen te zien. Gezelliger wordt het in het centrum waar de Maliebaan rechttoe, rechtaan naartoe voert. 

Voor we voor het station de GPS'en starten voor het Kustpaddeel van vandaag, maken we een klein ommetje om een koffie-to-go te scoren. Met een zelfmeegebracht stuk bananenbrood is dit een prima startbakkie. 

Na al dit moois, begint de wandeling eigenlijk pas echt. Vanaf hier volgen we de officiële route via het boekje en de rood-witte markeringen. Het stuk stad is maar van korte duur. Gebouwen maken snel plaats voor bomen van eerst het Haagse Bos en daarna Park Clingendael. Deze laatste gaat bijna naadloos over in de uitgestrektheid van de Waalsdorper Vlakte. De route voert ons direct langs de gedenkplaats. Het monument bestaat uit vier bronzen fusilladekruizen, replica's van de oorspronkelijke kruizen. Bekend is natuurlijk de klok. Hierachter, op een afgesloten deel, markeert een kruis de plaats van executies uitgevoerd als represaille op de aanslag op Rauter, een hooggeplaatste SS'er. We zijn er even stil van. Tijdens toekomstige 4 mei herdenkingen zullen we terugdenken aan dit moment. 


De lijntjes op het horloge van René volgen we met argusogen. Komt de route eigenlijk wel langs de auto? Omdat we bij het station een nieuwe route zijn gestart, staat het beginpunt niet aangegeven. Na dik 20 kilometer beseffen we dat dit niet het geval is. Het is even speuren in het boekje, maar dan ontdekken we dat we bij uitzichtpunt Meijenbos staan. Het vergt even wat onze navigatiekunsten, maar na 23,5 kilometer is de route rond. Echt opschieten op dit pad doen we niet, maar snelheid is ook niet het doel. Genieten wel...en dat lukt aardig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten