zondag 6 maart 2022

Nederlands Kustpad - van Callantsoog naar Anna Paulowna

 6 maart 2022

 

Start: auto geparkeerd op de hoek van de Molenvaart, net na de brug. Een ruime 2 kilometer wandelen naar NS Station Anna Paulowna, trein naar Schagen, Flexbus naar Callantsoog. 
Etappe: 11, 15,8 kilometer
Weer: zonnig, koude Noordoosten wind, windkracht 3.
Horeca: geen gebruik van gemaakt

De hele week is het het mooiste weer van de wereld geweest. Ook voor vandaag is een zonnetje beloofd. Helaas vergezeld met een paar wolken, maar dat mag de pret niet drukken. En dat doet het ook niet. 

De wekker staat op een niet-zondagse tijd, 7.00 uur. We starten nog even rustig op met cappuccino en croissants. Tijdens dit alles zetten we de etappe van vandaag op de GPS. De planning vanaf de parkeerplek van de auto, Anna Paulowna, wordt nog even bekeken. Het blijkt dat we een Flex-bus moeten reserveren. Dat heeft nog wat voeten in de aarde. Nooit eerder hebben we dit gedaan. Het blijkt vrij eenvoudig als je het eenmaal weet. Als het goed is worden we rond 10.00 uur opgepikt vanaf het station in Schagen. Het is nog even denken wat we aan moeten. Maakt de zon het warm of is het toch best fris door de wind. We hanteren het laagjesprincipe maar. Altijd goed. 

Voor we naar het plaatsje gelegen in de gemeente Hollandse Kroon koersen, halen we in het centrum van Hoorn, nog even onze Too Good to Go op bij De bakker van... Dit gaat een stuk rapper dan verwacht. Daarom zullen we ruimschoots voor de trein vanuit Anna Paulowna naar Schagen vertrekt, arriveren. In plaats van een parkeerplek bij het station te zoeken, besluiten we om de ruim 2 kilometer vanaf de finishplek van de etappe tot het station nu vast weg te stappen. Er is toch tijd zat. 

In Schagen is het nog even spannend of de Flexreservering is geslaagd. Ja hoor, alles verloopt gladjes. Het busje komt zo. De chauffeuse kletst ons de oren van  het hoofd in de 15 minuten die het duurt om ons naar Callantsoog te rijden. Bij het pittoreske kerkje starten we onze GPS'en. Op naar Anna Paulowna. 

Langs zomers aandoende huisjes lopen we het Kooibos in. Op de Westerweg kunnen we officieel zeggen dat we in de voetsporen van Jan Klaassen zijn getreden. Ook wij marcheerden van Den Helder tot Den Briel. Het stukje tussen het Kerkplein en camping De Nollen ontbrak namelijk nog. Ergens vorig jaar is het stuk hier noordwaarts al bedwongen. Dit keer lopen we naar het noordoosten. 

Callantsoog

silo's langs het Noordhollandsch Kanaal

Eendenkooi 't Zand

boerderijen

Vanaf nu zijn het rechte, lange stukken naar Anna Paulowna, soms over de weg, vaak bovenop over een grasdijk. De warmte van de zon is pas te voelen als we in de luwte van de wind lopen. Het is best kil. Bovenop de dijken is goed te zien hoe vlak het land hier is. Her en der verspreid liggen boerderijen. 

De volgende bebouwing die we tegenkomen is 't Zand. Dit dorp bereiken we over een vlotbrug. Direct na het passeren van de brug buigt de route af naar het noorden. Een paar ongezellige kilometers langs het Noord Hollands Kanaal wachten ons. Aan de overkant van het water razen de auto's voorbij op de N9. Na de enorme silo's van een van de bedrijven op het industrieterrein verlaten we het water en lopen weer eens een grasdijk op. De schapen ontbreken. Die staan hopelijk lekker warm (en ruim) in een stal. Tot Oudesluis is het nu zo'n beetje rechttoe, rechtaan over de dijken. De overstaphekjes zorgen voor afwisseling. Een van deze opstapjes heeft wel een erg hoge stap, helemaal voor niet echt grote mensen (of eigenlijk gewoon een kleintje zoals ik). Het kost me een paar pogingen voor ik door heb, dat ik gewoon, easypeasy, over het hekje kan stappen. Pfff...hilarisch. 

Oudesluis




Vanaf Oudesluis slingeren we over de Kneeskade. Echt een knallend eind van deze etappe is het niet. Het is meer van hetzelfde. Met uitzondering van de prachtige molen Leonide aan het einde van dit pad langs het Hooge Oude Veer.

De auto staat een 400 meter verderop net aan de overkant van de brug. Een etappedrankje laten we vandaag achterwege. Dat nemen we thuis. Voor de buis met het WK Allround op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten