zaterdag 12 maart 2022

Noord-Hollandpad - van de Bosbaan in Amsterdam naar Halfweg

 12 maart 2022


Etappe 13-2 - van de Bosbaan in Amsterdam naar Halfweg
Parkeren start: Halfweg bij het Gemaal. 
Parkeren finish: de Bosbaan in Amsterdam. 
Ruim 15 kilometer, vrijwel alles verhard

De afgelopen week is het prachtig weer geweest. Toen waren we gewoon aan het werk en konden we niet echt profiteren. De voorspellingen voor vandaag waren aan het begin van de week niet optimaal, maar naarmate we dichterbij kwamen verdwenen de druppels en kwam er zelfs een voorzichtig zonnetje in beeld op de weersverwachtingsites.

Om 10.00 uur pikken we onze wandelmaatjes Korine en Gerard op bij het gemaal van Halfweg. Hier ligt later vandaag de finish van onze wandeling. De etappe stopt 500 meter verder bij het plaatselijke station. Nu rijden we naar de parkeerplaats bij de Bosbaan, zo’n beetje op de grens van Amsterdam en Amstelveen.

Hoewel een groot deel van dit deel van het pad binnen de grenzen van Amsterdam ligt, zien we nauwelijks bebouwde kom. Eerst moeten we aan de overkant van het water van de Nieuwe Meer zien te komen. Dit doen we door de A10 twee keer onderdoor te steken. Aan de stadkant gluren we even naar het beeld van de wildplasser aan het IJsbaanpad. Ditzelfde pad voert ons over één van de Nieuwe Meer-sluizen. Tot de Ringvaart in Sloten houden we het water aan onze linkerhand. Rechts eerst de tuinhuisjes van Tuinpark Ons Buiten, later maakt dit plaats voor de bomen in De Oeverlanden. Een folder laat ons weten dat dit park, ingeklemd tussen de noordelijke oever van de Nieuwe Meer en de A4 naar Schiphol een Oase aan de Zuidas is. Het schijnt dat hier ijsvogels, nachtegalen, groene spechten en buizerds voorkomen. Wij zien alleen Blauwe Reigers. Van vrij dichtbij, want echt bang zijn ze niet uitgevallen.




Opnieuw gaan we onder wat wegen door, eerste de Oude Haagseweg en even later opnieuw de A4. De kleuren blauw en geel schitteren ons bij het eerste viaduct tegemoet. Tegenover dit hart onder de riem aan de mensen in Oekraïne, een muurschildering met apensnoeten. Even verderop draagt een groot aantal betonnen kolommen de twee viaducten waar de A4 overheen raast. De pilaren zijn het schilderdoek geworden van kunstenaars. Ons vallen vooral twee Banksy-achtige schilderingen op. Ze blijken van de hand te zijn van het kunstenaarscollectief “Pipsqueack was here”. De schildering van de apen iets terug is ook door hen gemaakt.

Even wordt de Ringvaartdijk verlaten om wat sfeer van het oude Sloten op te doen. Tijdens een etappe van Wandelen buiten de binnenstad waren we al aangenaam verrast hoe leuk het hier is. Ook dit keer ploffen we neer bij Restaurant De Halve Maen voor lunch. Met uitzicht op de Molen van Sloten laten we het ons goed smaken.

Langs de molen en een kaasboerderij maakt de route een korte slinger om via een brug aan de overkant van de Slotervaart te komen. Hier vervolgen we onze weg langs de Ringvaart. Het is bijna jammer dat onze buiken al goed gevuld zijn, anders had Theehuis de Akermolen, gevestigd in een molen zonder kop en wieken, wel een heel tof plekkie geweest.

De Aker

Gemaal Lijnden

overal riet

Noord-Hollandpad

Sugar City Halfweg

Aan de overkant van het water ligt Badhoevedorp. Aan ons rechterhand huizen van De Aker, een inmiddels-niet-meer-zo-nieuwbouw-wijk van Amsterdam. Bij gemaal Lijnden verlaten we weer eventjes de dijk. Door een corridor van gele rietkragen lopen we door de Lutkemeerpolder. En weer moeten we een snelweg onderdoor, de A5 dit keer. De Ringvaart leidt ons naar ons eindpunt, Halfweg. Aan de overkant van het water heeft Badhoevedorp plaatsgemaakt voor Zwanenburg. De glimmende torens van de oude suikerfabriek wijzen ons de weg. Eerst passeren we nog weilanden vol kassen en opslag voor strandhuisjes die worden klaargemaakt voor het nieuwe seizoen.

In Halfweg valt het gebouw van de Parochie van Onze lieve Vrouw Geboorte op. De ronde vormen en de gebrande ramen zijn bijzonder. Een volgende, minder imposante kerk, wordt gepasseerd. De auto is vanochtend achtergelaten bij Het gemaal van Halfweg. Voor we instappen genieten we nog even van het weidse uitzicht over het water naar de zo kenmerkende torens van Sugarcity. Regelmatig vliegt een vliegtuig over.  Het zit erop voor vandaag. We zijn weer een dikke 15 kilometer dichterbij Texel geraakt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten