zondag 9 oktober 2022

Romeinse Limespad - Voorburg naar Leiden (etappe 18)

 9 oktober 2022

Leidschendam

start: auto geparkeerd op de Lammenschansweg bij bushalte Cronesteinflat
OV: bus 45 naar station Voorburg
etappe: 18, variant van Voorburg naar Leiden
kilometer: 18,1 van de 276,4
gestapt: 19,6 kilometer (aanloop vanaf station Voorburg + terug naar auto)
horeca: Palkinto in Voorburg

Drie LAW's zijn inmiddels volledig afgestapt, Waterlinie-, Pieter- en het Nederlands Kustpad deel 2. Op twee andere zijn we nog onderweg, Pelgrims- en Marskramerpad. Met anderen loop ik het Westerborkpad en Zuiderzeepad. Daarnaast zijn er nog wat streekpaden en andere wandelingen die we nog moeten afstappen en niet te vergeten natuurlijk ons GR5-avontuur. Toch besloten we vorige week dat we zin hebben in weer een nieuwe uitdaging. Het boekje van LAW16 werd aangeschaft. Wij gaan starten met het Romeinse Limespad. 

Het Nederlandse traject van deze noordgrens, de limes, van het eens zo grote Romeinse Rijk beslaat 276 kilometer in 18 etappes, lopend van Katwijk aan Zee naar Nijmegen. De 18e etappe van Voorburg naar Leiden is een extra lusje. Om deze variant direct af te kunnen strepen, wordt dit het deel dat wij als eerste stappen. 

Ondanks dat het een prachtige herfstdag belooft te worden is het best fris als wij na een auto- en busrit, rond 11.00 uur uitstappen bij station Voorburg. De start van deze variantetappe ligt nog een dikke kilometer verder. Het is geen straf om door het mooie Voorburg te wandelen. In eerste instantie lopen we van het centrum weg. Na de start van de etappe wordt al snel duidelijk waarom dit deel aan het pad is toegevoegd. In Park Arentsburg lopen we over een voormalige Romeinse stad genaamd Forum Hadriani. Gelegen aan het toenmalige kanaal van Corbulo, dat de stad met Matilo (Leiden) verbond, besloeg de stad zo'n 10 hectare met misschien wel 1000 inwoners. Wij genieten vooral van het herfstige park, terwijl we de her en der geplaatste informatiezuilen lezen. 

zo heeft het voormalige Forum Hadriani er misschien wel uitgezien

de gezellige winkelstraat in Voorburg

Voorburg lijkt ons overigens een heel fijne stad om te wonen, niet enorm groot, van alle gemakken voorzien en vooral met heel sfeervolle huizen. Als we na ruim 3 kilometer weer terug bij af zijn, het station Voorburg, blijkt ook het centrum, zelfs op zondag, gezellig. Het zonnetje heeft de ochtendkou verdreven. Vandaar dat wij buiten op een terras bij het leuke Palkinto ons startbakkie met lekkers scoren. 

Vanaf nu kunnen de jasjes in de rugzak verdwijnen. De route voert ons langs het voormalige Corbulo-kanaal, nu de Zuid- of Trekvliet geheten, naar Leidschendam. Door parken met geel en rood gekleurde bomen, via straten met nog steeds erg mooie huizen, komen we in Leidschendam. Hier komen we in de verleiding om opnieuw een koffiestop te maken. De terrasjes zien er aanlokkelijk uit, in het zonnetje, langs het water gelegen. We weerstaan hun roep. Met ferme passen vervolgen we de route richting de Vlietlanden. De aan de overkant gelegen houtzaagmolen De Salamander wordt niet voorbij gelopen zonder vastgelegd te worden. 

Leidschendam

Leidschendam

De Salamander

Vanaf natuurgebied De Vlietlanden verandert de omgeving. Bebouwing maakt plaats voor uitgestrekte natuur. Asfaltwegen worden vervangen door grasdijken. Rechts van ons het ongezellige geluid van voorbijrazende auto's op de A4. Het zal ons tot zo'n beetje het einde van deze etappe vergezellen. 

Hoog riet ontneemt ons het zicht op de Starrevaartse Plas die we aan onze rechterhand passeren. Even verderop is er wel een weids zicht over een ander water, dat van de Meeslouwerplas en even verderop de Vlietland. Op het strandje hier, zien we zelfs nog een badgast het water in duiken. Ach, het weer is er nog mooi genoeg voor. 

bewoners van De Vlietlanden

fraai optrekje



En dan staan we weer aan de oever van de eerder verlaten Vliet. Dit is geen onbekend terrein. Tot het einde van de etappe lopen we in onze eigen voetstappen, achtergelaten op een etappe van het Marskramerpad. 

In Leiden steken we de Lammebrug onderdoor. Hier ligt even verder het eind van deze variant van het Romeinse Limespad. Het is een fraaie, gevarieerde start. Het vermoeden is dat we niet al te lang zullen wachten met het wandelen van de eerste "echte" twee etappes, van Katwijk naar het punt waar we nu onze GPS'en hebben gestopt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten