zaterdag 1 oktober 2022

Noord-Hollandpad van Obdam naar Winkel

1 oktober

Obdammermolen

start: auto een parkeren we in Winkel op een industriegebied, auto 2 bij station Obdam
etappe: deel van etappe 7 van Obdam naar Winkel
kiometers: 16
horeca: the Irish Cottage in Oude Niedorp

Met argusogen hielden we afgelopen week de weersverwachting in de gaten. Het beloofde nat te worden, erg nat. Tot gisteren opeens iets minder water werd voorspeld. Er was even appverkeer met Korine en Gerard om af te spreken. Nou, als we mazzel hebben, zou het gewoon een mooie wandeldag kunnen worden. Met nog een kleine slag om de arm, we besluiten 15 van de 22 kilometer te stappen, gaan we er gewoon voor. 

Om even voor half elf starten we de GPS'en op het station in Obdam, waar we ze op 21 august stopzetten. De start loopt over de stoep door het lintdorp, niet heel spectaculair, maar het geeft ons mooi de gelegenheid bij te kletsen.  Linksafslaand verlaten we de bebouwing en gaan het lege land op. Her en der verspreid passeren we wat stolpboerderijen. Het waait best, maar in het zonnetje is af en toezelfs  warm. De Obdammermolen, de eerste van vele vandaag, doemt op aan de voet van de dijk. De vele auto's noodzaken ons voor even achter elkaar te wandelen. Gelukkig is het niet voor lang. Verharde weggetjes worden ingewisseld voor graskades. Lange leven de waterdichte schoenen, want het hoge gras is nog aardig nat. 



Een paar tegemoetkomende wandelaars, de "originele" richting van het pad aanhoudend, beloven dat ons nog wat obstakels wachten. Wij zijn benieuwd. Aan een regenboog ver voor ons zien we dat het daar regent. Zouden wij de bui ontlopen? Nee, dat lukt niet. Toch valt het alles mee. Zodra ik me in een regenjas heb gehesen, kan die eigenlijk al weer uit. 

Na zo'n kilometer of 8 kruisen we de A.C. de Graafweg. Grappig, hier rijden we regelmatig op weg naar bijvoorbeeld Schoorl voor een hardlooprondje. Via een stenen brug lopen we Oude Niedorp in. Op weg naar de Irish Cottage waar ons startbakkie wacht. In het dorpje scoor ik bij een minibieb nog een boek. Langs een natuurstrand en prachtige boerderijen bereiken we het pleintje waar een gezellig, groen gekleurd restaurant met reclameborden voor Kilkenny en Guinness, ons welkom heet. Het is inmiddels lunchtijd, dus het blijft niet alleen bij een kop koffie. Bovendien kunnen we bij een Ierse tent natuurlijk niet vertrekken zonder, als toetje dan maar, een echt Iers biertje te hebben gedronken. 



O
ns pad vervolgend, merken we van het drukke verkeerspunt dat even buiten Verlaat, want zo heet het haventje waar het restaurant aan ligt, nauwelijks iets. We gaan de N242 onderdoor, steken het water over via een brug om direct aan de overkant diezelfde brug onderdoor te wandelen. Vanaf nu is het eigenlijk nog rechttoe rechtaan naar Winkel. Dat klinkt best eentonig, maar is allesbehalve. Om te beginnen krijgen we gezelschap van wat schapen. Even verderop is een zwanenkoppel neergestreken met maar liefst zes zwanenpullen. De verende ondergrond van zacht gras maakt het lopen extra makkelijk. In de vaart rechts naast ons vaart af en toe een schip langs. 






Opnieuw passeren we een molen, de Westermolen dit keer. Voor ons regent het weer, zo zien we aan een regenboog. Ditmaal vervaagt hij snel. Links van ons is een veld vol kolen. We nemen een kijkje van dichtbij. Wat een enorme joekels witte kool! Ernaast iets minder groot uitgevallen rode kolen. De scheidslijn tussen de twee kleuren is een fraai gezicht. Langs het pad dat ons naar winkel voert staan nog wat struiken boerenkool. De meeste zijn al geoogst. 




We steken het water waarlangs we al zo lang lopen over. Aan de overkant geven stickers aan dat het pad naar links voert. Voor nu nemen we even afscheid. Wij slaan rechts af naar de auto. Hier piept mijn horloge dat kilometer 16 erop zit. 

Wat een fijne wandeldag! Het weer viel 100% mee. De fraaie luchten af en toe versierd met een kleurige regenboog waren zelfs een cadeautje! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten