woensdag 26 april 2023

GR5 van Stavelot naar Vielsalm

26 april 2023


start: met de auto naar Vielsalm, parkeren bij station, trein naar Trois-Ponts, bus 745 naar Stavelot
etappe: Stavelot naar Vielsalm
kilometers: 17,3
gestapte kilometers: 18,4
totaal GR5 kilometers: 490
hoogtemeters: 418

Even was er vanochtend de gedachte dat we ons aan het einde van deze wandeldag weleens voor een dilemma geplaatst zouden kunnen zien. Wat nou als we ook vandaag weer een geweldige route op de GR5 voorgeschoteld zouden krijgen. Het wordt dan wel erg dringen geblazen in onze top 3. Maar gelukkig is daar geen sprake van. De top blijft ongewijzigd. Vandaag was mooi, maar daar blijft het dan ook wel bij.

De start belooft anders. Voor het eerst piepen zonnestralen bij het wakker worden onder de gordijnen door. De regenjassen kunnen thuis blijven vandaag. De rit naar Vielsalm is ook een korte, al is het even speuren in verband met een afgesloten weg. Het bordje “deviation” zegt wel dat er een omleiding is, maar als er geen volgende bordjes verschijnen is het maar gissen hoe deze dan loopt. Door schade en schande wijs geworden nemen wij altijd ruim de tijd als we met het OV moeten, dus er is geen paniek. Bij het station in Vielsalm is er voldoende parkeerruimte. Hier rijden niet al te veel treinen, daarom is het gevaar van in de verkeerde te stappen niet zo groot. In Trois Ponts staat bus 745 ons al op te wachten om ons terug naar Stavelot te brengen.

uitzicht vanuit het huis vanochtend vroeg

op een klein stationnetje...


Een beetje teleurgesteld starten we aan de route. De afgelopen dagen hebben we een gezellig uitziend koffietentje ontdekt, een perfecte locatie voor een startbakkie. Maar ja, dan moet het wel open zijn en laat dat nou net niet het geval zijn. Dan maar zonder startbakkie op pad. Stavelot is een leuk plaatsje, maar de GR5 doet niet veel van de bezienswaardigheden aan. Eigenlijk loopt de route er gewoon in een rechte lijn door.


Alsof we al weten dat vandaag niet zoveel spectaculairs zal brengen, besluiten we zelf maar een beetje sjeu aan de dag toe te voegen door al direct verkeerd te lopen. Geobsedeerd als we zijn door de rood/witte markeringen slaan we over de brug direct rechtsaf. Na zo’n 100 meter bemerkt René dat de lijn op zijn GPS wel erg afwijkt met de route die wij volgen. Keren dus. De gevolgde rood/witte sticker laat zien dat er meerdere GR-wandelingen zijn. Deze is namelijk van de GR14. Ongetwijfeld ook mooi, maar wij willen naar Nice. Op den duur dan.



blik op Stavelot


De, nu juiste, route laat ons direct klimmen. Mooi, want het is best koud en een beetje bikkelen zorgt ervoor dat we het wat warmer krijgen. Achterom kijkend is het uitzicht op Stavelot een foto waard. Uiteraard worden we weer eens het bos in gestuurd. En eigenlijk is dat het verdere verhaal van deze route. Bos, bos en nog eens bos over lange paden. Uiteraard met hier en daar een open plek en een klein gehucht, maar echt veel meer krijgen we niet voor onze kiezen. Geen klaterende beekjes, boomstammen die de weg versperren, krakkemikkige vlonderpaden en zelfs de kans op modderhappen is vandaag erg klein. Ach, we zijn gewoon te verwend door de supermooie etappes van eerder deze week, want ondanks dit geklaag is het gewoon een fijne wandeldag. Bovendien vermaken we ons prima door de perfecte kerstboom uit te zoeken voor de komende feestdagen. De exemplaren die we zien houden wel in dat er een stevige verbouwing moet komen willen ze in ons huis passen…








Een etappedrankje is er deze week nog niet van gekomen. Daarom ploffen we neer op het terras van Contes de Salme aan het Lac des Doyards. De biertjes van St. Hubertus vergezeld door een kaasplankje zorgen toch nog voor een sterretje op deze dag. Wat een toffe flesjes en glazen! Die wil ik! Vandaar dat we op weg naar de auto nog even een Carrefour instappen om de biertjes te scoren. Helaas nog zonder glas, maar ik heb een missie.




Na 17,5 kilometer zit de route er op voor vandaag. De GPS’en mogen nog niet uit. De auto staat namelijk bij het station, zo’n 650 meter verderop. Op naar ons appartementje om de planning voor morgen te maken. Dan gaan we uiteraard in het oranje op pad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten