woensdag 9 september 2020

Krijtlandpad - van Epen via Vaals naar Gulpen

 6 augustus 2020

Krijtlandpad - restant etappe 3 en etappe 4 volledig - van Epen via Vaals en Vijlen naar Gulpen
32,1 kilometer

Uitzicht op ons appartementje vanaf de Vijlenerberg

Een kilometerknaller! Zo bestempelen we de etappe van vandaag. In de planning lagen een kleine 20 kilometer van Epen naar Vijlen. Het werden er ruim 32 naar Gulpen. Hoe dat tot stand kwam?

Hoewel het pad lopend vanuit ons appartement te bereiken is, beginnen we later dan gehoopt. Pas om 9.00 uur zetten we de GPS in Camerig op de grens van Epen, weer aan. Wat volgt zijn wat kilometers flink heuvelopwaarts, door weiden, langs, vaak volledig zonder enige aanleiding, draaihekken naar een bosrand. Een blik achteruit levert een prachtplaat op. Wat zijn we al hoog! Wat een geweldige vergezichten! Dit moois maakt snel plaats voor weer ander moois. We lopen nu middenin een bos. Nog steeds flink stijgend. 

Epen

't Hijgend hert staat hoog op ons "daar-willen-we-stoppen-lijstje". Heel even lijkt het of we er te vroeg zijn. Het is nog stil. Gelukkig blijkt het gewoon nog rustig is. Wij ploffen neer en, ja, daar is ie dan...onze eerste vlaai van deze trip! De duimpjes gaan omhoog, hoor. Goedgekeurd! Zowel de kersen- als rijstevlaai. 

goedgekeurd!

Het genieten van het schaduwrijke bos lukt tot vlak voor Vaals. Dan moeten we een enorm grasveld oversteken. Poeh, dat is warm, zeg. Officieel is er pas morgen sprake van een hittegolf, maar vandaag is het ook al een behoorlijk stoomdagje. Het loopt hier ook flink omhoog. Wat hekjes over, door weiden met vee, weer een stuk bos en dan staan we zomaar bij het Drielandenpunt. Tenminste, we schieten even snel een foto bij het hoogste punt van Nederland, waar we de afgelopen uurtjes maar liefst 400 hoogtemeters voor hebben moeten overbruggen. Het echte samensmeltpunt van België, Duitsland en Nederland laten we aan ons voorbijgaan. Iets van drukte, verplichte mondkapjes en eigenlijk gewoon geen zin in. Wel kunnen we even later als we naar Vaals afdalen nog even een voetafdruk bij de oosterburen achterlaten. 

op weg naar Vaals

De route door Vaals is enigszins teleurstellend. Na wat leuke straatjes in het kleine, oude centrum en een ommetje door een mooi park, is het vooral ongezellige nieuwbouw dat de klok slaat. Ook het Landal-park scoort niet hoog op onze jubelmeter. Voordeel is wel dat we een verfrissend raketje kunnen scoren in de snacktent op het park. Vooral omdat we het koele bos nu definitief achter ons hebben gelaten. 
holle weg

De omgeving wordt weer mooier. Boerenweggetjes leiden ons langs maisvelden, door dorpjes met altijd pittoreske kerkjes en soms zelfs langs een wijndomein. 

Vijlen is ons geplande eindpunt voor vandaag. De beentjes voelen echter nog goed. En ach, Gulpen is slechts 12 kilometer verder. Door, dus maar. Maar wel met wat extra vocht. Op weer eens een smal slingerend paadje achter wat huizen langs wacht ons redding in de vorm van een zak mirabellen. Wat de gulle gever er voor over heeft... Wij tossen wat geld in het potje en doen ons tegoed aan de zoete, sappige pruimpjes. Toch is dit nog niet genoeg nattigheid om Gulpen te halen. Bij een garage vragen we of we onze Doppers mogen vullen. De bewoner staat net een auto te wassen, draait de borstel van de slang en vult onze flessen. Dat moet genoeg zijn voor de resterende 8 kilometer. 

Het zijn niet de makkelijkste meters. Vol in de zon en flink omhoog. Natuurlijk lukt het allemaal. Eigenlijk is het gewoon nog steeds genieten. Heuvelopwaarts in de stille omgeving met alleen koeien, de zon en het nog steeds geweldige uitzicht als gezelschap. 


kerkje van Vijlen

vakwerkhuisjes

Vijlen vanaf de andere kant gezien

het lijkt Italië wel..

Gulpen

Even na kilometer 30 geeft de batterij van de GPS van René de geest. Op. De laatste kilometers, de Gulpenberg op, worden we ouderwets geholpen door de rood/gele tekens en het Krijtlandpadboekje. Het beeld van Maria heet ons boven welkom. Wij dalen af. Naar een koud drankje. Op even 32 kilometer zet ik mijn horloge stil. Wat een dag! Snel aan ons etappedrankje. 

Cheers!

Slechts 31 kilometertjes liggen nog voor ons op het Krijtlandpad. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten