zaterdag 5 september 2020

Waterliniepad - van Haarlemmerliede naar Hoofddorp

 19 juli 2020

Waterliniepad - etappe 5 - van Haarlemmerliede naar Hoofddorp
kilometer: 12,2
gelopen: 12,2

kunstfort bij Vijfhuizen

Na een paar etappes van bijna 30 kilometer, zowel op het Waterliniepad als het Zuiderzeepad, wordt het vandaag een relatief korte wandeling. De wekker stond vanochtend dan ook niet al te vroeg. Pas rond het middaguur stappen we op de trein naar Sloterdijk. Hiervandaan is het nog maar 2 haltes met de sprinter naar station Spaarnwoude. Het startpunt van etappe 5 ligt een kilometer verder bij Fort aan de Liede. 

Via een viaduct lopen we naar de andere kant van de drukke A200. Deze volgen we een klein stukje om vervolgens linksaf het Liewegje in te slaan. Voor René is deze omgeving niet onbekend. Van een veel jongere versie van hem liggen hier heel wat voetstappen. Er ligt geen voetpad langs de smalle weg. Gelukkig is er weinig ander verkeer, want anders zouden we wel heel vaak hebben moeten uitwijken. Links hebben we af en toe een mooi doorkijkje op het water van de Buiten Liede en later de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Rechts zien we de bebouwing van de provinciehoofdstad. 

We passeren twee drukke N-wegen. Hierna duiken we de bosjes in. De rood-witte-markering wil dat we over een smal, begroeid pad verder lopen. Het kost wat moeite alle brandnetels en berenklauw te mijden. De insectenspray wordt regelmatig uit de rugzak gevist om te zorgen dat onze blote benen niet ten prooi vallen aan het insectengespuis. Bij de Vijfhuizermolen kunnen we weer opgelucht adem halen. We lopen weer verhard. Bij Vijfhuizen steken we de ringvaart over. Even verderop slaan we linksaf het Liniepad op. 

Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder

Het terras voor het kunstfort bij Vijfhuizen ziet er te gezellig uit om zomaar voorbij te lopen. Helaas zullen we dat toch moeten doen. Alle plekjes zijn bezet. We zouden nu de grasdijk kunnen nemen. Deze wordt alleen wel heel vaak onderbroken. Het steeds op- en afklimmen vinden we nogal een gedoe. We blijven daarom maar gewoon beneden op het fietspad lopen. Waarschijnlijk ook tot groot genoegen van de schapen op de dijk. 

Op de kaart was al te zien dat de route van vandaag min of meer een rechte lijn is van start naar finish. Dat ervaren we vooral hier op het Liniepad, dat even verder overgaat in de Geniedijk. Dit wat saaie stuk nodigt uit om de pas er even flink in te zetten. Even twijfelen we aan een kleine detour om de Big Spotters Hill, een overblijfsel van de Floriade in 2002, te beklimmen. We kachelen echter maar door. Wel zijn we een klein beetje burgerlijk ongehoorzaam als we van de route afwijken. De kaarsrechte Geniedijk verruilen we voor een pad door het Haarlemmermeerse Bos. 

Dwars door de (oudere) nieuwbouwwijken loopt de Geniedijk naar het NS-station in Hoofddorp. Voor we hier weer op de trein richting huis stappen, wagen we bij het fort in Hoofddorp een nieuwe poging om een tafeltje te bemachtigen. Hier is het een stuk rustiger. Niet veel later zit René aan een Triple Karmeliet en ik aan een koude Pinot Grigio. 




Om 16.00 uur lopen we het perron in Hoofddorp op. Het lijkt wel het einde van een werkdag voor René. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten