maandag 7 september 2020

Waterliniepad - van Hoofddorp naar Uithoorn

13 augustus

Waterliniepad - etappe 6 - van Hoofddorp naar Uithoorn
Kilometers: 17,1
Gelopen: 17,6

uitizcht over de Westeinder plassen

Nog geen week geleden liepen we onze laatste etappe van het Krijtlandpad. Het is dus weer even wennen in het vlakke Noord-Holland. Je zou verwachten dat het zonder heuvels een stuk makkelijker zou lopen. Toch missen we het glooiende landschap ook wel. 

Het lijkt voor René bijna een normale werkdag, als we rond acht uur de sprinter naar Hoofddorp nemen, hoewel hij dan een paar treintjes eerder zou hebben moeten hebben. Even voor negen uur kunnen we starten met de volgende etappe op het Waterliniepad. Heel kort wandelen we door een industriegebied met hoge kantoortorens en een sumo-worstelaar-achtig beeld. Daarna klimmen we de inmiddels bijna vertrouwde Geniedijk op. Deze kaarsrechte grasstrook kennen we nog van de vorige etappe. Ook vandaag mogen we er lang, tot aan Fort Dijkzicht bij Aalsmeer, van genieten. 

Aan de opstijgende vliegtuigen, of eigenlijk het gebrek daaraan, is te merken dat het nog steeds coronatijd is. Minutenlang is het volledig stil in het luchtruim boven de A4. Aan de andere kant van de snelweg zetten wij er even de pas in. Qua uitzicht verandert er dit stuk maar weinig. Dat gebeurt pas als we om fort Dijkzicht zijn gewandeld en op de Aalsmeerderdijk komen, die, verrassing..., weer langs de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder loopt. 

bewoners van de Geniedijk

Even later lopen we aan de overkant van het water op weg naar het centrum van Aalsmeer. Via de winkelstraat, waar zomaar tussen de winkels een oude korenmolen,  De Leeuw, valt te bewonderen, lopen we door het plaatsje. Even verderop nog een stukje geschiedenis in de vorm van een oude locomotief bij een voormalig kopstation van de Haarlemmermeerspoorlijn. In het stationsgebouw is tegenwoordig een uitzendbureau gevestigd. 



Totaal onverwacht, want deze omgeving is volledig onbekend voor ons, staan we voor een enorme plas water. Later zien we op een kaart dat het de Westeinderplassen zijn. Het is een populair recreatiegebied. Zo blijkt uit de vele bootjes op het water en het drukke strand bij een surfclub. Het is er ook wel het weer voor om een frisse duik te nemen. De 50 meter hoge watertoren aan de rand van het meer valt niet over het hoofd te zien. Volgens een bord voor de ingang is dit rijksmonument de mooiste watertoren van Nederland. 

overstapjes, grasdijken en schapen

Het water wordt weer verlaten. Over grasdijken, struinend door hoog gras en schapenkeutels, lopen we door een kassenlandschap naar De Kwakel. Via de Vuurlijn komen we in onze finishplaats voor vandaag, Uithoorn. Dat wil nog niet zeggen dat we de eindstreep van deze etappe hebben behaald. Eerst moet nog even een fort worden aangedaan, fort aan de Drecht om precies te zijn. Nu is het eind in zicht. Heel even is er nog twijfel of we niet gelijk de volgende etappe er achteraan zullen plakken. Qua tijd moet het lukken. We hebben echter gezien dat er onderweg naar Abcoude weinig mogelijkheden zijn om van het openbaar vervoer gebruik te maken. Bovendien hebben we het ook wel een beetje gehad. Na nog een paar kilometers langs de Amstel zetten we onze GPS stil bij restaurant Geniet aan de Amstel. Dat is wat wij even gaan doen. Van een ijskoffie. Daarna pakken we de bus terug naar Hoofddorp. Het stuk naar Abcoude bewaren we voor een volgende keer. 

etappedrankjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten