zondag 1 november 2020

Waterliniepad - van Naarden/Bussum via Nederhorst den Berg tot Loenen a/d Vecht

 16 oktober 2020

Waterliniepad - etappe 10 en een deel van 11 - van Naarden/Bussum via Nederhorst den Berg tot Loenen aan de Vecht
Aantal gelopen kilometers: 24,1

blik op Vreeland

We gaan iets nieuws doen. Voor het eerst lopen we twee dagen aaneen met onderweg een overnachtingsplek. Het startpunt vandaag is het station in Naarden/Bussum. Met wat zwaardere rugzakken dan normaal beginnen we aan etappe 10 naar Nederhorst den Berg. Het is even zoeken waar we vorige keer waren geëindigd. De GPS van René leidt ons al snel de juiste richting op. 

De eerste kilometers brengen ons door straten met luxe huizen. De route is ons niet onbekend. Eerder dit jaar liepen we hier Groene Wissel nummer 16. Het Waterliniepad voert ons door de Sandtmanstraat. Zodra we de hoek omgaan en deze straat inlopen, wanen we ons even in Celebration, Florida. Houten huizen in pastelkleuren lijnen de straat aan beide zijden. 

Al snel laten we de bebouwde kom achter ons en lopen we in het natuurgebied Naardermeer. Na wat graskades komt het bekende plankenpad in zicht. Erg leuk om over twee latten een heel stuk door het gebied te lopen. Het blijkt geen overbodige luxe, want onder ons is het regelmatig een behoorlijke modderpoel. Het kaartje in het Waterliniepadboekje toont dat we na een kilometer of acht de keuze hebben tussen natte voeten of een afsnijstukje. Even na het verlaten van de houten planken blijkt echter dat we die keuze hier helemaal niet hebben. We moeten gewoon door de bagger. René voelt het water en de daarbij behorende modder zijn schoenen gewoon inlopen. Ik stamp droog door op mijn hoge Lowa's. Wel is het glibberen en glijen geblazen. 

plankenpad
leuk, zo'n onderbreking

Op een stuk asfalt lopen we even droog. Op een smal dijkje wijst de rood/witte pijl naar rechts het land in. De alternatieve route loopt rechtdoor. Ach, nat en vies zijn we nu toch al. Stoer klimmen we het hek over. Een kudde koeien met kalfjes en een exemplaar dat wel heel veel stierenhormonen lijkt te hebben, omzeilen we door middendoor de bush te struinen. Ons door prut en koeienvlaaien worstelend, waarvan een deel weer in de schoenen van René verdwijnt, komen we na een paar kilometer aan de andere kant van het weiland weer op harde ondergrond. 

Fort Uitdam

Voor even verlaten we de route van de Groene Wissel om een ommetje langs fort Uitermeer te maken. Even verderop komen we de Vecht weer tegen. Voor even maar. Op weg naar Nederhorst den Berg verlaten we de rivier en ook de route van de Groene Wissel. Een lang, verhard fietspad brengt ons langs de Spiegel- en Blijkpolderplas naar Nederhorst den Berg. Hier eindigt etappe 10

Maar wij nog niet. Wel nemen we een korte pauze. Met zicht op kasteel Nederhorst eten we ons broodje en drinken een chocomelk. De jasjes zijn in de rugzak verdwenen. Het is gewoon warm. Ik loop zelfs in een shirtje met korte mouwtjes. En dan door...op naar Loenen aan de Vecht. Van Nederhorst den Berg zien we vooral de achtertuinen als we over een pad met links huizen en rechts het water van, ja, daar is ie weer, de Vecht lopen. Op weg naar Vreeland is er even twijfel. De GPX op het horloge van René stuurt ons een andere kant op. Het boekje en de routeaanduidingen voeren echter langs het water. Een voorbijganger waarschuwt dat de bijna twee kilometer verderop gelegen brug niet overgestoken kan worden in verband met werkzaamheden. Hoewel, misschien, heel misschien, is het voor voetgangers wel mogelijk. Wij wagen het erop en vervolgen het leuke pad langs het water. Tot de hekken van de betreffende brug. Het vergt wat klim- en klauterwerk, maar dan staan we aan het begin van Vreeland. 

Wat een goede move, want deze route geeft een heel tof zicht op het dorpje. Door tuinen van pittoreske huizen wandelen we over de oever. Wat een mooi plaatsje is dit! Veelal witte huizen met prachtige tuinen bieden een sfeervol aanblik. Het stuk naar Loenen aan de Vecht herbergt nog een paar prachtige optrekjes. Af en toe zien we aan de oever een voor deze omgeving zo typerend theehuisje staan. 

Het water wordt, voor deze etappe, tot Maarssen gevolgd. Wij steken het in Loenen aan de Vecht echter over. Na 24 kilometer stoppen we de GPS. Op naar onze overnachtingsplek. B&B Klein Loenen is een voormalig "bruidshuisje" gelegen tegenover de kerk. Het ieniemienie huisje is hip en comfortabel ingericht, de perfecte plek om na een dagje wandelen heerlijk bij te komen. Helemaal als we onze buiken hebben gevuld met de heerlijke daghap van De Proeverij

B&B Klein Loenen

Morgen gaan we weer aan de wandel. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten