zaterdag 30 oktober 2021

Pieterpad van Montfort naar Sittard

3 augustus


Bagger...dat is het woord voor vandaag. En niet omdat het bagger ging met mijn voet of omdat dit stuk Pieterpad niet om aan te smoelen is (hoewel het nu ook weer niet het mooiste deel is), nee...gewoon echte bagger in de zin van modder. 

Wat wel figuurlijke bagger was, is dat we onze fijne stek vandaag moesten verlaten. Wat was het fijn hier in BnB Op het Bragts, heel tof ingerichte stek van alle gemakken voorzien en de enorme kers op de taart is de gastvrijheid. Oh...en niet te vergeten het ontbijt op de idyllische veranda in de prachtige tuin. Maar goed, we gaan door naar het zuiden en de afstanden worden te ver om te bereizen vanuit Belfeld. 

Vandaag wacht etappe 24, van Montfort naar Sittard. Buienradar voorspelt een natte start, maar daarna wordt er droog weer verwacht. Nadat de auto op station Sittard is geparkeerd, hebben we drie kwartier voor de trein naar Echt vertrekt. Voldoende tijd op op jacht te gaan naar een startbakkie. Hiervoor moeten we het uitgestorven centrum in. Maar...het lukt. Nog voor we een meter Pieterpad hebben weggestapt hebben wij een cappuccino en een stuk worteltaart soldaat gemaakt. 

Even na 12.00 uur staan we op het finishpunt van gisteren. We kunnen van start. Het is zowaar droog. Buienradar heeft het mis. Fijn! Vlak buiten het dorp liggen de restanten van het gelijknamig kasteel. Het is een ruïne die even het beeld van Game of Thrones oproept, maar ik vermoed dat de Starks weinig moeite zouden hebben gedaan voor The house of Montfort. 



En dan zit Buienradar er weer naast. Volledig! In dit geval minder fijn. Het zou nu de rest van de dag zo'n beetje droog zijn, maar het begint juist te regenen. De volgende 2 uur stopt de
nattigheid niet meer. De eerste druppels trotseren we. Dan worden de plu's erbij gepakt. 
Uiteindelijk geef ik me over en haal de regenponcho uit de tas. 


De route is de eerste kilometers nog redelijk gevarieerd, een laan onder bomen door, bosweggetjes en paden langs akkers vol maïs, graan en biet. Vanonder de paraplu zien we alles aan ons voorbij trekken. Een oorlogsmonument markeert de plek van een neergestorte Halifax. De Canadese bemanning kwam om het leven. 

De rest van de etappe is niet heel verrassend, met uitzondering van een hert tussen een grazende kudde koeien. Lang lopen we over een geasfalteerd fietspad gevolgd door een blubber graspad, waar zelfs ik moest bukken voor de overhangende struiken. Af en toe schampen we de buitenranden van een dorp. Meer bos en modderpaden volgen met als
toppunt van bagger een boerenzandweg, volledig omgeploegd door trekkers. We glibberen ons een weg naar voren. 

Opeens bemerken we een verandering in omgeving. Een koe loeit. Voor de gein opperen we dat het Duits klinkt...en wat blijkt, we zijn ook daadwerkelijk bij de oosterburen terecht gekomen. Grenspalen maken duidelijk dat we even een tijdje het pad in Duitsland volgen. 

Flats maken duidelijk dat we in Sittard zijn aangekomen. Een paadje langs de behoorlijk snel stromende Geleenbeek voert ons naar het centrum. Hier verwelkomen de oude, statige gebouwen van het Kloosterkwartier en de hoge toren van de Sint Petrus kerk ons. Voor het einde van de etappe op de Markt, buigen wij af naar het station. We hebben het een beetje gehad. Morgen weer verder. 

Op naar de nieuwe B&B, waar we ons inmiddels voor de buis hebben geïnstalleerd. Het is nog een kleine 40 kilometer naar de Sint Pietersberg.

Hoe en wat?
Naar de start: parkeren bij Q-park station Sittard. Trein naar Echt. Bus 61 naar Montfort. Reistijd 27 minuten. 
Etappe 24: 23 kilometer, gewandeld 24.
Overnachten: B&B Op twee Oren in Beek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten