zaterdag 28 mei 2022

Pelgrimspad - van Heusden naar Drunen

 28 mei 2022


start: met de auto naar Drunen, vanaf halte Maleisiëlaan 2 bussen naar Heusden (301 en 135, overstap Vlijmense weg  in Den Bosch). 
etappe: afmaken van etappe 10
kilometer: in totaal 12 km

Het zit er op. Het is weer tijd om het toffe natuurhuisje in Brakel, B&B Water en Brood, te verlaten. Wat een fijne plek was dit! Niet alleen ideaal voor Pelgrimpadwandelaars, maar ook voor niet-wandelaars die gewoon willen genieten van de omgeving. Wij zeggen: dikke aanrader! Vandaar dat we ook niet al te overhaast willen vertrekken. Eerst maar weer genieten van dat heerlijke ontbijtje. Dan op pad. 


Vandaag moet weer gereisd worden met auto naar de finishplek en daarvandaan met het OV om bij de start te komen. Twee bussen zijn ervoor nodig. De eerste, vanuit Drunen, vertrekt eenmaal per uur. Het is dan ook balen als we onderweg de tijd weg zien tikken na een verkeerde afslag. Helaas. Dat gaat niet meer lukken. Of toch wel? Snel parkeren we de auto in een woonwijk en rennen naar de bushalte. Wat blijkt...hier komt bus 136, die wij gepland hadden te nemen, helemaal niet. Wel komt net bus 301 aanrijden. Ook deze heeft als bestemming Vlijmen, de overstapplaats voor de bus naar Heusden. Instappen dus maar. Onderweg zien we wel hoe verder. Onze overstap is nu op een andere plek, maar alles verloopt eigenlijk nog vrij soepeltjes. Om even voor 12.00 uur stappen we uit in Heusden. 

Gisteren hebben we nauwelijks tijd genomen om deze vestingplaats te verkennen. Vandaar dat we nu voor we de etappe starten nog een rondje Heusden doen. Bovendien hebben we ook wel zin in een startbakkie. Daar is het de afgelopen twee wandeldagen namelijk niet van gekomen. 

Heusden is leuk! Prachtig onderhouden, oude pandjes vullen de straatjes. Helaas blijkt er net nu kermis te zijn. De grote attracties en wagens ontnemen ons het zicht op de mooie panden. Op het hoekje van de Vismarkt, waar nog vrij zicht is op het haventje, vinden we een plek op het terras bij Havenzicht. In de zon, uit de wind, is het goed uit te houden. Helemaal met een kop warme cappuccino en een stuk appelgebak met slagroom. 

Zigzaggend door de straatjes lopen we naar het punt waar we gisteren zijn gestopt. Etappe tien kan worden vervolgd. Dat gebeurt in eerste instantie over de vestingwallen. Bij de Waterpoort komen we buitenmuurs te lopen. Via een Anton Pieck-achtig bruggetje leidt de route ons de oude straatjes weer door. In het boekje zien we een foto van een Mariabeeldje in de RK kerk. Helaas blijft het bij de foto voor ons, want de kerk staat in de steigers. Hoog nodig overigens, want het ziet er allemaal erg krakkemikkig uit. Mooi dat het weer in oude glorie zal worden hersteld. Niet meer te restaureren valt het kasteel Heusden. Wat rest is een ruïne. Via deze overblijfselen verlaten wij de vesting. Op naar Oudheusden.







Er volgen wat ongezellige kilometers langs een best drukke weg. Dan komt een stuk dat op de kaart uit het Pelgrimspadboekje niet al te afwisselend lijkt te zijn. De Kooiweg is een kaarsrechte weg zonder zijwegen. Het blijkt een fietspad door een bos. Wij zijn aangenaam verrast. De tweeënhalve kilometer zijn zo weggestapt. De volgende drie kilometer Drunen in, gaan eveneens over een fietspad. Dit is zelfs mooier dan het rechte pad van zojuist. Slingerend langs wielen, zo blijken de plassen hier te heten, lopen we Drunen binnen. 




De A59 steken we door een heel smal en donker tunnel onderdoor. Nog een pad dat langs de westkant van de stad loopt en dan zijn we er. Het was maar een kort stukkie vandaag, een dikke 10 kilometer. De laatste twee etappes van het eerste deel van het Pelgrimspad gaan even in de koelkast om te combineren met een weekendje 's Hertogenbosch. 

Omdat het maar een relatief korte wandeldag is, zijn we al weer bijtijds bij de auto. Zonde om nu al weer huiswaarts te keren. Vandaar dat we nog een stop maken, om bijvoorbeeld ons etappedrankje te scoren, in Zaltbommel. Wat een leuke plaats is dat! 





Bovendien zien we hier, langs de Waal, ook de bekende rood/witte stickers. In de auto kijken we snel welke LAW dit is...nieuwe plannen komen boven drijven. Ach, eerst maar eens wat LAW's afstappen waar we al aan zijn begonnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten