zaterdag 4 juni 2022

Noord-Hollandpad - van Halfweg naar Heemskerk

 16 april 2022


Parkeren start: gemaal in Halfweg 
Parkeren finish: golfbaan in Heemskerk
Etappe 12-1
20 kilometer

Een ruime maand geleden eindigde onze wandeling op het Noord-Hollandpad in Halfweg met een fraai uitzicht over het water richting de twee glimmende torens van de oude suikerfabriek. Deze wandeldag start dan ook met datzelfde mooie uitzicht. Een stralend blauwe lucht topt het plaatje af. Echt lang houden we de torens niet in het vizier. Via een steile brug steken we de drukke N200 over om al snel in een landelijk gebied terecht te komen. het blijft bijzonder om te ervaren hoe snel je van stedelijk naar landelijk wandelt. 




Over een fietspad met aan beide zijden gezellige, gele bloemetjes van koolzaad is het prettig wandelen. Ondanks de A9 aan de horizon en de vliegtuigen die hoog boven ons ronken, voel je de rust van de ruimte. Het geasfalteerde fietspad wordt ingeruild voor zachte graskades. Af en toe klinkt de droge tik van een golfbal die wordt afgeslagen op de baan waar we langs lopen. Hekjes, smalle bruggetjes en vlonders worden overgestoken. 

Bij Zijkanaal C verlaten we voor even het natuurgebied. We volgen de ronding van het water naar het Noordzeekanaal. Voor we hier met pontje Buitenhuis naar de overkant varen, ploffen we neer op het terras van de snackbar op het Pontplein. Okay, het is natuurlijk niet echt gezond, maar wat is een patatje toch lekker!






Aan de overkant blijven we nog even langs de oever lopen. Het is niet de officiële route, want die loopt over het fietspad, maar op deze manier genieten we nog even van het natuurgebied langs het kanaal. Over een paadje tussen bosjes door komen we toch bij de weg. Na het oversteken, goed uitkijken, want best druk, lopen we nog een tijdje parallel aan de N-weg om daarna de Zeedijk op te gaan. Bovenop de grasdijk lopen we al slingerend rechtstreeks naar ons finishpunt. Een oude grenspaal wordt gepasseerd. De Zeedijk loopt naadloos over in de Groenendijk. Deze zou rechtstreeks naar de Communicatieweg voeren, waar een van de auto's geparkeerd staat. 

Wij maken echter nog een ommetje langs, opnieuw, een golfbaan. Ondanks dat we er bijna zijn, nemen we toch even plaats op een picknickbankje om onze meegenomen paaseitjes en broodjes soldaat te maken. 


Bij Fort Veldhuis slaan wij rechtsaf over een grasveld naar de parkeerplaats. De laatste kilometers van etappe 13 bewaren we voor een volgende keer. Voor vandaag houden we het na deze kleine 20 kilometer voor gezien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten