dinsdag 27 december 2022

Pelgrimspad - van Drunen naar Vught (IJzeren Man)

 27 december 2022

law 7-1 Pelgrimspad

start: auto geparkeerd op Parkeerplaats de IJzeren Man (gratis), OV bus 207 naar station 's Hertogenbosch (20 min), overstap op 301 naar Maleisielaan in Drunen (23 minuten). 
etappes: 11 volledig en 3 kilometer van 12
kilometer: 21,21
in totaal op dit pad: 198 kilometer
horeca: De rustende jager

In de ban van de GR5 zouden we bijna vergeten dat we ook nog een aantal andere lopende wandelprojecten hebben. Zo moeten er nog 2 etappes samen goed voor een dikke 30 kilometer van het Pelgrimspad afgestapt worden. Net een beetje een incourante afstand voor deze tijd van het jaar nu het laat licht en vroeg donker is. Toch willen we een poging doen dit deel van LAW7 nog in 2022 af te tikken. Voor het gemak breken we de afstand in tweeën, vandaag van Drunen naar de IJzeren Man in Vught en dan morgen (als het weer het toelaat) de laatste kilometers naar 's Hertogenbosch, waar we dan nog tijd hebben voor een echte Bosche Bol. Hoe bekeken is dat! 

Het is even gokken hoeveel tijd de autorit richting zuiden, grotendeels over normaal drukke snelwegen, in beslag zal nemen. Hoewel het mee zal vallen door de kerstvakantie nemen we het zekere voor het onzekere en vertrekken om 8.15 uur. Nog voor 10.00 uur parkeren we de auto bij De IJzeren Man. Ruim een half uur te vroeg. Nou ja, dan direct maar een startbakkie gescoord. Hebben we die in ieder geval binnen. 

Afgelopen mei finishten we op de hoek van de Overlaatweg in Drunen. Op 300 meter hiervandaan zet bus 301 ons af. Aan de wandel! Wat een bof hebben we met het weer. Beter wandelweer is er wat ons betreft niet, hoewel...de zon schijnt af en toe wel erg fel in onze ogen. Nee gekkigheid, na de even frisse start, is het volop genieten geblazen. Helemaal als de bebouwde kom van Drunen al snel achter wordt gelaten. De oevers van eerst een afgravingsplas en daarna de Lange Wiel van de Baardse Overlaat leiden ons, uiteraard naast de rood-witte markeringen. 



Even verderop maken de plassen plaats voor een ander water dat ons de weg wijst, het Drongelens kanaal. Aan de overkant ploffen we de Loonse en Drunense Duinen in. Bospaden bedekt met zompige, herfstige bladeren vormen nu onze ondergrond. Met uitzondering van wat ruiters op en naast hun paarden, komen we niemand tegen. Ook Café Klinkert is uitgestorven. Gelukkig voor ons hebben we ons pauzemoment niet hier gepland. Ons startbakkie hebben we al gescoord. Wel hopen we dat de volgende eettent, de Rustende Jager niet ook gesloten is. 

Eerst mogen we nog even aan de bak. Dit natuurgebied herbergt een van de grootste zandverstuivingen van Europa. Dat we even zand moeten happen is dus wel duidelijk. Het valt allemaal erg mee. Het is windstil, dus er stuift maar weinig. Een betere temperatuur om over de open zandvlakte te struinen is er eigenlijk niet. Het is alleen even bikkelen over het mulle zand, maar dat kunnen we. 



Bij kilometer 11 bereiken we De Rustende Jager. Volgens eigen zeggen al meer dan 100 jaar de pleisterplaats om even bij te komen van bijvoorbeeld een wandeling. Nou, dat doen wij dan maar. Onder het genot van een gluhwein en een broodje groentekroket. We zijn overigens niet de enigen. Het is duidelijk dat dit hier in de omgeving een bekende plek is. 

Doorgewarmd, hoewel het niet echt koud is, en met nieuwe energie gaan we op pad voor de laatste tien kilometers. Deze voeren grotendeels langs de rand van een bos. Rechts van ons ligt een grote grasvlakte. Het blijft mooi! In Distelberg piept de GPS. De voorlaatste etappe van boekje 1 zit erop. Nog 12 kilometer te gaan tot 's Hertogenbosch. Dat is vandaag niet ons doel. Wij stappen nog maar 3 kilometer tot de auto. Van de recreatieplas van De IJzeren Man zien we overigens niets. De route voert over een achterafpaadje langs een brede sloot. Eerder vandaag vroegen we ons waar de naam IJzeren Man vandaan komt. Nu is Google vaak je beste vriend, maar in dit geval is ons boekje van het Pelgrimspad ook een goede maat. Hierin wordt namelijk uitgelegd dat het de naam is van een graafmachine die zand won voor de realisatie van het Bossche spoorwegstation en huizen in die omgeving. Een leuk weetje!




Na 21,21 kilometer staan we weer naast de auto. Ons Pelgrimspadavontuur is weer aan. Van boekje 1 resten nog 9 kilometer. Het plan is die morgen af te vinken. Maar ja...Buienradar belooft dat het lang niet zo'n mooie dag wordt als vandaag. Morgenochtend nog maar even checken. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten