zondag 19 juni 2022

GR5 - van station Kijkuit in Kalmthout naar station Noorderkempen in Brecht

 19 juni 2022


start: vanaf B&B met de auto naar station Noorderkempen. Hiervandaan 2 treinen (via Antwerpen) naar station Kijkuit in 1 uur en 15 minuten (inclusief bijna 45 minuten overstap op Antwerpen CS)
kilometers: 21

Het was gisteravond fijn bijkomen in de B&B na een warme, best wel vermoeiende dag. Hangend voor de buis, beentjes gestrekt voor ons en een glaasje onder handbereik. Gelukkig nam de temperatuur ook een beetje af. Daardoor werd het een prima nachtje. Geen last gehad van de warmte. 

Een gezellig klingeltje van onze mobieltjes wekt ons om 7.30 uur. Er staat weer een wandeldag op de planning. Maar eerst een ontbijt. Wat blijft dat toch altijd luxe. Ook in deze B&B hebben we weer mazzel. Een goed gevulde trolly met ontbijtlekkers staat op het afgesproken tijdstip voor de deur. Wij laten het ons goed smaken. Het is altijd weer even afwachten hoe aan ons verzoek om vegetarische producten wordt voldaan. Nou, in dit geval was het weer een voltreffer. Lekkere kaasjes en andere smeersels. Wij zijn happy. 

Om half 10 koersen we richting station Noorderkempen. In het weekend is het hier gratis parkeren op de best wel ruime parkeerplaats bij het station. Op het perron is het flink druk. René vermoedt dat er ergens een of ander evenement zal zijn, gezien de drukte en gezelligheid van de groepjes mensen. Op het station in Antwerpen blijkt hij gelijk te hebben. We zijn namelijk niet de enige wandelaars. Vandaag is de Urban Walk Antwerpen. Het maakt het rondom het station extra gezellig. Eigenlijk komt het wel uit dat we een ruime overstap hebben, want zo kunnen we de buzz even meepikken. Ook nemen we even een kijkje bij de toegangspoort van de  naast het station gelegen Antwerp Zoo. 

De volgende trein wacht in de krochten van het station. Als de controleur ons kaartje komt scannen, blijkt dat ik gisteren een verkeerd exemplaar heb gekocht. Er zijn namelijk duotickets waarmee je met z'n tweetjes voor de prijs van een reist. Ik heb, voor hetzelfde bedrag, een standaardticket gekocht, blijkbaar, en voor dat kaartje gaat die vlieger uiteraard niet op. We moeten dus bijbetalen. Gelukkig zonder toeslag. 

Om 11.15 uur staan we op station Kijkuit. Het is een stuk koeler dan gisteren. René start zelfs met z'n jasje en een lange broek. Eindelijk krijgen we iets meer te zien van Kalmthout. Hoewel, echt groot is het hier niet. We lopen aanvankelijk verder over de Kijkuitstraat. Hoe lang is die straat wel niet, zeg. Gisteren liepen we hier namelijk ook onze laatste kilometers. 
Groepjes wielrenners sjezen aan ons voorbij. Niet allemaal even oplettend. Na het verlaten van de bebouwde kom lopen we richting een soort evenemententerrein. Een schel motorgeluid kondigt zich al van ver aan. Is het een soort crosswedstrijd? Nee, het blijkt het Hoevefeest te zijn, dat we al op diverse flyers aangekondigd zagen. Het snerpende geluid komt van kettingzagen, zien we als we het terrein oplopen. Er is een soort tentoonstelling of wedstrijd van sculpturen van houtsnijwerk. Best mooi, maar vooral erg veel lawaai. In de verte zien we paarden die het land ploegen en wat paard en wagens. Echt zin om een kijkje dichterbij te nemen hebben we niet. We gaan verder. 

achteruitkijkje naar Kalmthout





Kalmthout uit naar Achterbroek. En er weer uit, want echt heel groot is het dorpje niet. Een lange weg met eiken leidt ons naar het Pastoorsbos. De eikenbomen zijn alle versierd met een lint. Bij omhoog kijken is ook duidelijk waarom. Sommige hebben bewoners, processierupsen. Hier in de buurt staan andere huizen dan we tot nu in deze omgeving hebben gezien. Dit zijn niet van die enorme kasten. Nee, dit zijn gezellige houten cabins. Sommige in pastelkleuren andere robuust met balken. 

leuke hutjes

Van het Pastoorsbos met grote Corsicaanse dennen komen we langs het Sterbos. Dit privédomein is verboden toegang. Wij lopen er via een kaarsrechte weg van 1,5 kilometer langs. Wat meanderende boerenweggetjes brengen ons hierna naar Wuustwezel. Al weer zo'n plaats die we enkel van de verkeersborden kennen. In eerste instantie lijkt het een gehucht met alleen wat boerderijen. Maar het is groter dan verwacht. Na een kilometer of drie is daar dan toch echt weer een echt stadje. 


Heel even verlaten we de route voor ons eerste etappebiertje. Eerdere cafeetjes bleken dicht. Zo niet café De Bijl. Op het terras zijn we de enigen, maar het plekkie is prima. Gezellige bloembakken naast ons en uitzicht op de kerk. Met een biertje en een pizza (het enige vegetarische snackgerecht) voor onze neus is dit een prima stop. 



natuurgebied De Marum

De laatste happen en slokken zijn nog maar net binnen of de eerste druppels tijdens deze wandeldag vallen. Snel maar de poncho's aan, want in een nat pak hebben we geen zin. Er wachten ons nog een kilometer of zeven. Best mooie, overigens. Nieuwsgierige koeien en stieren komen naderbij als we langslopen. Ze blijven geïnteresseerd naar ons kijken. De regen is inmiddels weer gestopt. 
Via natuurgebied Het Marum en smalle boerenweggetjes naderen we station Noorderkempen. De GPS'en geven aan dat we zo'n 21 kilometer dichterbij Nice zijn gekomen. Wat een fijne dag weer. Wat minder natuurschoon dan gisteren, maar toch gewoon weer genieten geblazen. Bovendien was het echt optimaal wandelweer. Af en toe piepte de zon door de wolken en dan voelde je ook direct de warmte. De druppels aan het eind van de dag waren beslist geen spelbreker. Op naar morgen, naar Zoersel. 

2 opmerkingen:

  1. Via de Facebook groep GR5 hadden we gezien dat jullie vandaag Wuustwezel passeerden, waar we wonen en een 'Vrienden op de Fiets ' adres zijn. We liepen langs Sterbos toen de eerste regendruppels vielen. Jullie zaten dus blijkbaar op het terras van De Bijl. We hebben mekaar dus gemist. Volgende keer beter. Zelf stappen we in augustus onze GR5 tocht verder vanaf Echternach Rosport. Misschien zien we mekaar nog onderweg. Groetjes van Mieke en Lus.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor jullie reactie! Leuk! Jammer dat we elkaar hebben gemist vandaag. Van "Vrienden op de fiets" hebben wij nooit gebruik gemaakt. Wellicht dat we dat in de toekomst wel gaan doen. Helaas zijn we Wuustwezel dan al gepasseerd.

      Verwijderen