zaterdag 4 juni 2022

Noord-Hollandpad - van Heemskerk naar Akersloot

 4 juni 2022


Parkeren start: golfbaan in Heemskerk
Parkeren finish: pontje Akersloot
Etappe 12-2 en 11
18,3 kilometer

Van etappe 12 resten ons nog wat kilometers. Over plattelandsweggetjes, langs boerderijen, nevenbatterijen, mekkerende schapen, het fort Aan den Ham en een wel erg klein museum bereiken we Krommenie. Officieel loopt de route nog 2 kilometer door het plaatsje om bij het station te eindigen. Voor de volgende etappe, nummer 11, moeten diezelfde kilometers dan worden gelopen om weer bij precies dit punt uit te komen. Van het Waterliniepad weten wij dat dit stuk door Krommenie ook niet de meest fotogenieke kilometers zijn. Nou, wij zijn gekke Gerritje niet en vervolgen dan ook onze weg direct zonder de plaats in te gaan.




Langs een smalle sloot vol met waterplanten lopen we naar een volgend fort. Pulletjes van waterhoentjes en eenden zorgen voor fotostops. Tijdens een van die fotomomentjes zien we in het troebele water enorme karpers zwemmen. Ze hebben het erg gezellig samen...of maken fikse ruzie, in ieder geval zorgen ze voor behoorlijk wat golfjes.

Op weg naar Uitgeest passeren we het Fort bij Krommenie, wat campings en de Tweede Broekermolen (de eerste hebben we blijkbaar gemist). Eigenlijk hebben we wel zin in een koppie. Twee restaurants worden voorbijgelopen om bij Bistro 't Schippersrijk binnen te lopen. Het terras biedt een prachtig uitzicht over het Uitgeestermeer. Helaas maakt de wind het toch net iets te oncomfortabel om buiten te zitten. Gelukkig is er net een annulering geweest, waardoor er voor ons ook binnen een tafel beschikbaar is. Bestond onze lunch de vorige etappe uit een patatje, dit keer is het heel wat luxer. We genieten zelfs van een wel erg lekker wijntje bij onze lunch. 




De A9 wordt onderdoor gestoken om een blokje door Uitgeest te wandelen voor we de snelweg opnieuw onderdoor kruisen om aan de oever van het Uitgeestermeer te belanden. De komende kilometers kunnen we niet verdwalen. Over de oevers met het water aan onze rechterhand lopen we naar het noorden. Af en toe delen we het pad met schapen. Sommige zijn best mak en laten zich even lekker achter de oren krabben. Op een dijkje staat een aantal Schotse Hooglanders. Hun horens zijn enorm. Niet gevaarlijk, laat Gerard weten. Maarre...ze hebben wel een kalfje erbij. Ach, we proberen wel afstand te houden. Niet nodig, blijkt. Want de beestjes blijken aan de andere kant van een sloot te staan. 




Op het water schieten surfers voorbij. Het is er ook perfect weer voor. Niet alleen om te surfen overigens. Ook wij genieten van het af en toe achter de wolken vandaan piepende zonnetje. De best wel harde wind is koel, maar niet koud. Onze jasjes zijn inmiddels in de rugzak verdwenen. 

Ergens halverwege is het Uitgeestermeer van naam veranderd in het Alkmaardermeer. Waar het meer overgaat in het Noordhollands Kanaal is ons finishpunt. Wat een fraai en ook onbekend stukje Noord-Holland hebben we weer gezien. Vanaf nu hebben we een beter beeld van de omgeving als we over de A9 crossen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten