maandag 29 augustus 2022

GR5 van Vorselaar naar Oevel (Westerlo)

 27 augustus 2022


start: vanuit ons overnachtingsadres bij Oda van Vrienden op de Fiets
kilometers: 23,7
overnachting: B&B Crea Els 

Wat een verschil kan een nachtje goed slapen maken. Gisteren hadden we het aan het eind van de wandeldag echt helemaal gehad. Het gezellige en comfortabele verblijf bij Oda van Vrienden op de Fiets in Vorselaar heeft ons weer helemaal gereset. Wat ook meehielp is dat we niet om 4.45 uur al naast ons bed stonden natuurlijk. 

De dag start met een uitgebreid op het terras. Enige nadeel van dit soort adresjes is dat het wel erg gezellig is, dus dat je lang blijft kletsen. Gelukkig hebben wij zeeën van tijd.

Om 10.00 uur zwaait onze gastvrouw ons uit. Het is 1 kilometer door een beetje kale straten stappen om bij het punt te komen waar we gisteren de route verlieten. We hebben er weer zin in, al merk voor ik wel dat de rugzak een stuk meer weegt dan ik gewend ben. Mijn schouders en rug moeten echt wennen. Dat belooft nog wat voor de echt langere doorstapplannen. 

Al direct lopen we in een bosrijk gebied. De zon piept af en toe tussen de boomkruinen door. De grond ligt al redelijk dicht bezaaid met blaadjes. De takken van eikenbomen buigen zwaar onder hun eikelvracht. Langs de rand van Vorselaar bereiken we Grobbendonk. 



Hier ligt de watermolen waarvan we het verhaal kennen uit de serie van Arnoud Hauben. Het is heel verleidelijk wat meel, gemalen in de molen, te kopen in het leuke winkeltje. Maar ja, hoe zeulen we dat ooit mee? Niet dus. 
Van de molenaar mogen we een kijkje nemen in de werkende molen. Wat een kracht geeft dat waterrad! Echt indrukwekkend. 



Het staat in contrast met het rustig kabbelende water van de Kleine Nete, die we nu kilometers volgen. Af en toe verlaten we het water, maar de omgeving blijft mooi. Op weg naar Herentals verruilen we het verharde pad voor bospaden. 






In de Herentals is genoeg horeca te vinden. Zelf hebben we broodjes mee, maar een drankje lusten we wel. Op weg naar de Grote Markt met het mooie gebouw van de Lakenhal pauzeren we om in het GR5 boekje te kijken. Onder een boom. Met een vogel erin. Die precies op mijn hoofd poept. Ach, dat brengt geluk, toch?!


Op een terras scoren we een lokaal biertje. Dit keer iets minder sterk dan gisteren. Die 2 proefjes hakten er namelijk flink in. De Bast voor mij en de Hertalse Poorter voor René smaken goed en zijn een stuk lichter. 

Herentals is een leuke plaats. Toch laten we het over het jaagpad langs het kanaal naar Bocholt al weer rap achter ons. Via een doorsteek door Vennen komen we bij het sluizencomplex van Olen. Hier verliezen we de tijd uit het oog. Het enorme hoogteverschil in het Albertkanaal is echt bizar om te zien. Rechts vaart een schip vanuit de richting Antwerpen de sluis in. Het komt diep in de bak te liggen. Aan de linkerkant zien we een schip in een andere sluis, boven de kade uittorenen. Als de sluisdeuren eenmaal gesloten zijn gebeurt het schutten met flinke vaart. Het schip uit de richting van Antwerpen drijft omhoog, terwijl in de andere sluis de schepen al zakkend aan het oog worden onttrokken. Pas als alle schepen hun weg...of is het hun water...weer hebben vervolgd, wandelen wij verder. 

Op weg naar Olen passeren we de Buulolen, een houten korenwindmolen. We zijn een dag te vroeg, want de molen is alleen de laatste zondag van de maand open ter bezichtiging. Verder dus naar Olen. Ook weer een leuk plaatsje. Niet in het minst door de Holle Linde. Van meerdere kanten hebben we gehoord dat dit een toffe plek is voor lekkers. René gaat voor de verwenkoffie, een latte met 2 glaasjes lekkers. Ik neem een stuk pruimentaart met ijsthee. De setting is heel sfeervol. Alleen de taart valt me eigenlijk een beetje tegen. Het lijkt een in een supermarkt gekocht exemplaar. 

Als we het restant van onze dagetappe bekijken in het GR5-boekje, merken we dat we een misrekening hebben gemaakt. De B&B voor vanavond ligt in de gemeente Westerlo, niet in het plaatsje zelf. Dat betekent dat er vandaag zo'n 5 kilometer minder hoeft te worden gestapt. We zijn er nu dus bijna. Een stuk over een bospad brengt ons bij de afslag naar de B&B. De route telde vandaag dus een kleine 24 kilometer in plaats van de verwachte 29.

B&B Crea Els ligt slechts een kilometer verder. Hier worden we hartelijk ontvangen. Het is altijd afwachten waar we terecht komen, maar dit weekend zijn we bofferds. Even trekken we ons terug op de mooie kamer. Opfrissen onder de luxe stortdouche is een cadeautje. Ook erg fijn dat we een lift naar, en later weer vanuit, Geel krijgen. Op de Markt hier is een keur aan restaurants. Gezeten op het grote plein eten wij ons buikje rond aan nacho's en pasta onder de klanken van bekende nummers live gezongen door een niet al te beste zanger. 


Al te laat maken we het niet. Morgen wacht weer een wandeldag...met 5 kilometer meer dan gepland, want tja, die gemiste van vandaag moeten natuurlijk wel gewoon worden gestapt. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten