zondag 16 oktober 2022

GR5 van Diest naar Viversel

 16 oktober 2022


Start: vanaf B&B Cleynaertskamer in Diest
Gestapt 29,7km inclusief rondje Begijnhof en omlopen Albertkanaal
Gr5 kilometers volgens het boekje: 25,3
Overnachten: Vrienden op de Fiets in Viversel

Het is heerlijk tukken bij de Cleynaertskamer. Op de vraag of we alleen willen ontbijten of willen aanschuiven bij de gastvrouw en -heer, kiezen we voor de laatste optie. En dat kost ons flink wat tijd. Het is namelijk zo gezellig dat we veel te lang aan de klap blijven, Belgisch voor blijven kletsen. Even na tienen verlaten we het huis met de blauwe luiken.  

Rechtstreeks naar ons beginpunt van vandaag lopen, doen we niet. Het Begijnhof staat nog op ons lijstje om te bezoeken. Het is even om, maar de oude straatjes met sfeervolle huizen hadden we niet willen missen. 


Bij de Schaffense Poort hervatten we de route. Ook vandaag staat weer in het teken van water, maar dit keer komt het niet van boven. Het is een prachtige wandeldag. René loopt zelfs in korte mouwen. Nee, vandaag stiefelen we vooral langs het water. De eerste kilometers vormen de Demer en de Zwarte Beek het decor in een weids graslandschap.Het water van de beek is overigens niet zwart, zoals de naam mag doen vermoeden. Nee, het is een niet heel aanlokkelijke kleur bruin. De bodem bestaande uit ijzerzandsteen is hier debet aan. Koeien kijken op als we passeren. De omgeving is minder heuvelachtig dan gisteren. De kleur van de lucht, voornamelijk blauw vandaag, zorgt toch ook nu voor genietmomentjes. 

Na 7 kilometer komen we in Zelem in de bewoonde wereld. De straatnamen hier zijn dezelfde als bij ons 8 kilometer rondje thuis. We vragen ons hardop af waar we de verkeerde afslag hebben genomen? Het Nassauhuis naast de kerk in het dorp is een mooie gelegenheid voor een startbakkie. De entourage is sfeervol, de koffie prima, maar laten we het zeggen dat het personeel zijn dag niet had...






Vanaf hier is het echt genieten geblazen van de herfst. De open vlakte maakt plaats voor bos. Paddenstoelen in alle soorten en maten groeien langs het pad. We zien zelfs de "echte" rood met witte stippen. Lummen is een routeplaats. De gemeente waar het onder valt is groot. Al vrij snel komen we er dan ook plaatsnaamborden van tegen, maar Lummen zelf zien we niet. Even komt er een liedje in me op met de tekst dat Lummen een mooie stad is, maar net iets te ver weg...



Hoewel de route best mooi is, moet er ook een kleine kilometer langs een ongezellige asfaltweg worden gestapt. Naast ons het geraas van auto's over de E314. Een mooi moment om er even een snelle kilometer uit te persen. Verderop wordt het weer mooier, maar de verkeersgeluiden blijven vrijwel constant hoorbaar. 

De 1000 jarige eik die we passeren heeft in haar leven al heel wat gezien. Rechtspraken werden onder haar kroon gedaan. Eigenlijk is de boom al dood. De binnenkant is volgestort met beton. Alleen in het buitenste laagje zit nog leven. Desondanks draagt ze een flinke bladerenkroon.

En dan, bij kilometer 21 blijk de vergelijking tussen Lummen en Omsk toch mank te gaan. We zijn er. Niet dat het ons eindpunt voor vandaag is, maar toch is dit feit een drankje op het Gemeenteplein waard. Vanaf hier is het nog een kleine 8 kilometer stappen. Het wordt voor mij een beetje zwoegen. De E313 wordt onderdoor gestoken. Op naar het Albertkanaal dat juist moet worden overgestoken via een brug om in Viversel, wel ons eindpunt, te komen. Aan het eind van de straat doemen borden op die aangeven dat de weg is afgesloten. O jee, dat wordt fiks omlopen, grap ik nog. Tot blijkt dat het inderdaad onze route betreft. Gelukkig ligt niet ver ernaast een nieuwe voetgangers- en fietsbrug. Gelukkig maar, want van nog wat kilometers extra had ik niet vrolijk geworden. 


Bij het oversteken van het water naast de snelweg, beseffen we dat het luide geronk niet van de auto's op de snelweg afkomstig is. We zijn in de buurt van Zolder en daar wordt natuurlijk flink gecrosst op het circuit. Wat een lawaai, zeg! Niet veel later bellen we bij ons Vrienden op de Fiets adres aan, onze 3e ervaring met dit concept. Laten we het zo zeggen, voortaan checken we even goed of er in het huis gerookt mag worden of niet. Wij zijn geen rokers, dus dat zegt genoeg over de geur in de slaapkamer... Zo nog even de beelden van de Amsterdam marathon bekijken. Via de trackapp hebben we gedurende de race in de gaten gehouden wat onze hardloopvriendjes presteerden. 

Morgen de laatste dag van deze GR5 3-daagse. Op naar station Kiewit in Hasselt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten