zaterdag 3 december 2022

GR5 - van Kiewit naar Genk

3 december 2022


Start: met de auto in 3 uur naar Lanaken. Auto geparkeerd op Europaplein. Hiervandaan 3 bussen naar Kiewit
Gestapt: 21,3 kilometer 
GR5 kilometers: 19,6
Totaal GR5 Kilometers: 339

Het was een vroegertje op deze koude herfstdag. De wekker deed om 5.30 uur zijn werk. Precies 3 kwartier later trokken we de deur achter ons dicht. De rit naar Lanaken was een mooie vuurdoop voor ons nieuwe, voor ons dan, karretje. Terwijl ik naar het zuiden koerste, kon René nog mooi wat dingen, zoals bijvoorbeeld buskaartjes, regelen. In Lanaken was het eerst nog even speuren naar een, hopelijk, geschikte, parkeerplek en vervolgens naar de bushalte.

Precies op tijd reed bus 45 ons naar Genk, waarna dezelfde bus en chauffeur, maar nu onder nummer 1 ons verder naar Hasselt bracht. Hier was even verwarring, want de app matchte niet met de gegevens bij de halte, maar even later zaten we in de 3e en laatste bus naar halte Kerk in Kiewit.

Op de hoek waar we starten, merken we een monument op. Nazoeken leert dat het ter nagedachtenis is aan de slachtoffers die tijdens een flink noodweer vielen bij Pukkelpop 2011. Het festivalterrein ligt aan de overkant van de weg. Na het scoren van wat lekkers voor onderweg bij bakkerij Maris, volgen de vaste rituelen, schoenen veteren, startselfie en -filmpje, koers opzoeken en daar gaan we. Voor slechts een kleine 300 meter. Een mooie overkapping is namelijk een prima plekkie om de net aangeschafte roomcroissants soldaat te maken.

Domein Kiewit geeft ons de eerste bomen van vandaag. Helaas zien we van de Galloway runderen die hier zouden grazen alleen wat hoopjes die ze hebben achtergelaten. Het bezoekerscentrum van het domein  gelegen in een kasteeltje, had een leuke stop geweest als we niet net die croissants verorberd hadden.

En op naar het volgende domein, dat van Bokrijk. De enorme hoeveelheid, nu lege, parkeerplaatsen maakt duidelijk dat het Openlucht Museum, als open, een populaire attractie is. Het sanitair is wel toegankelijk en daar maken wij maar even gebruik van.

Ook hier komen we net als tijdens de vorige etappe weer een aantal enorme vijvers tegen. Het hele gebied is behoorlijk waterrijk, maar gelukkig zijn de paden goed te belopen. Bovendien krijgen we als extraatje ook nog wat vlonderpaden te bewandelen.  Altijd leuk!

En dan is daar weer het Albertkanaal. Voor de zoveelste keer tijdens deze GR5 tocht. Zou het de laatste zijn? Sluizencomplex Diepenbeek is weer imposant. Helaas lijken de schippers ook weekend te hebben, want de sluizen blijven leeg. Het water oversteken doen we niet. We gaan richting Genk. Via Natuurreservaat De Maten. In eerste instantie zien we niet veel van de blijkbaar mooie natuur. Tussen de vijvers wordt gewerkt aan versteviging van het pad. Het is een zanderige bedoening. Goed opletten dus waar we onze voeten neerzetten. Even verderop, langs andere vijvers ervaren we wel de rust van dit gebied.






Het bezoekerscentrum bij De Slagmolen komt als geroepen, teminste de tent die als drinkgelegenheid dient. 15 kilometer zijn weggestapt, we zijn toe aan een warm opkikkertje. Chocomelk met slagroom. Fijn om even de rugzakken af te hebben en even door te warmen. Al valt het eigenlijk best mee met de kou. Met de staat van de Slagmolen valt het niet mee. Die heeft z'n beste tijd gehad.



Wij kunnen er weer fris tegenaan voor de laatste 5 a 6 kilometers. Er worden heel wat wandelbomen gepasseerd. Ze wijzen ons o.a. de weg naar Nice. Dat blijft leuk.


In Langerlo lopen we weer even verhard. Het kapelletje moet uiteraard worden vastgelegd. Nog een kilometer of 2 door een bos en dan komen we uit op de weg waar we rechts moeten afslaan voor ons hotel. Eerst gaan we nog even naar links om wat in te slaan voor op de kamer.

Daar hangen we nu op bed. Voor de buis. Prettig bijkomen na een fijne wandeldag op de GR5. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten