zondag 19 februari 2023

Romeinse Limespad van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven

 19 februari 2023


start: met de auto naar Bodegraven, parkeren op P+R, trein in 13 minuten naar Alphen aan den Rijn. 
etappe: rest 4 en deel van 5
kilometers: in totaal op dit pad 81,2 van de 276
gestapt: 15,75 (inclusief naar station0

Vorig jaar november wandelden we twee dagen op het Romeinse Limespad, van Katwijk aan Zee via Leiden naar Alphen aan den Rijn. Hoog tijd om weer verder te stappen over de noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk. De OV-verbinding zorgt ervoor dat het een relatief korte wandeldag wordt. Het zou bijna zonde zijn als we niet profiteren van de makkelijke treinverbinding tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn. Vandaar dat we vanochtend rond 10.00 uur de auto op P+R in Bodegraven parkeren. Een sprinter zet ons even voor 10.30 uur op het volgende station, Alphen aan den Rijn, af. Hier kunnen we aan de tocht terug naar de auto beginnen. Over de route van LAW16, het Romeinse Limespad uiteraard. 

Het is grauw weer. Eerder deze week werd voorspeld dat deze zondag een zonnetje zou bieden. Nou, weinig van dat alles. Maar we klagen niet. Het is weliswaar grijs, maar het regent in ieder geval niet. 

Onze klokjes geven aan dat er nog geen kilometer is weggestapt, als ze op pauze worden gezet. Barista Café Juul ziet er te leuk uit om zomaar voorbij te lopen. Even later zitten we achter een heerlijke havercappuccino en een flat white met havermelk. Uiteraard met wat lekkers erbij. Dat we overigens delen, het kan te gek ook...

Even voert de route ons door een nog verlaten centrum. De Alphense Brug brengt ons naar de overzijde van de Oude Rijn. Op de brug hebben we zicht op het theatergebouw. De naam ervan doet ons weer beseffen waarom dit pad door deze plaats loopt, Castellum. Over de brug volgen we eerst de 's avonds waarschijnlijk heel gezellige Raadhuisstraat en vervolgens het water in zuidoostelijke richting. Bijna haal ik een nat pak als ik me op een houten steiger waag om een foto te schieten van een frame van een Romeinse soldaat. Het hout is spiegelglad en ik glijd zijwaarts richting water. Gelukkig krijg ik op tijd weer grip. Dat zou toch wat geweest zijn, zeg! 





Het water is de komende kilometers onze wegwijzer. Over graskades, achterlangs huizen lopen we, met een kleine kronkel om een zijkanaal over en een N-weg onderdoor te steken, richting Zwammerdam. Hoewel nu grotendeels verhard is het fijn stappen. Rechts van ons het water, links weidse weilanden. Op die weilanden zien we door de miezer vaag de contouren van twee molens. Deze kennen we. Hier liepen we eerder op een etappe van het Pelgrimspad. Bij de derde, dichterbij staande molen, Aarlanderveen molen no. 3, voegt de route van die LAW in bij die we vandaag wandelen. We lopen nu in onze eigen voetstappen. En dat blijft de komende kilometers nog even zo. 

Zwammerdam is klein, maar sfeervol. Aan de buitenrand ligt hier IPSE de Bruggen, een woonomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking. De huisjes aan de rand zijn alle dichtgetimmerd. Hier wordt flink gerenoveerd. De vorige keer dat we hier wandelden herinner ik me dat we de toiletten hebben gebruikt bij de begraafplaats. Handig, want de horeca in Zwammerdam is ook vandaag gesloten. 





De N11 onderdoorstekend komen we weer in landelijk gebied. Het is nog geen broedseizoen en we lopen niet met een hond, dus we mogen de wei weer in. Gelukkig is het nu een stuk minder soppen door de weilanden dan vorige keer. De lucht achter ons belooft een nat pak. Heel even breekt aan de andere kant van ons de zon door. Het zorgt ervoor dat de opvliegende meeuwen tegen de achtergrond van de donkere wolken zilverkleurig lijken. 



Het modderhappen zit er weer op voor vandaag. De Dammekade is een smal fietspad dat ons richting Bodegraven voert. Twee kerktorens, een watertoren en een molen zorgen voor een mooi beeld aan de horizon. Vlak voor we opnieuw de N11 onderdoor steken, passeren we Gemaal Bulaeus Brack. Sinds 1892 bemaalt dit inmiddels volautomatische gemaal de nabijgelegen polders. Aan de andere kant van de N11 hebben we de finish voor vandaag zo'n beetje bereikt. Maar, we zijn nog niet terug bij de auto. Nee, we hebben ons zelf een etappedrankje beloofd bij Brouwerij de Molen. Omdat we nog moeten rijden, delen we een klein proeverijtje van drie verschillende biertjes. Ze hebben bijzondere namen als Vuur & Vlam, Bok & Poot en Tiramisu & Tast toe. Het is een toffe afsluiting van een fijne wandeldag. Op naar het station en naar huis...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten