maandag 6 december 2021

Pelgrimspad etappe 4 van Aarlanderveen naar Reeuwijk

 6 december 2021


Naar start: met de auto naar Reeuwijk. Parkeren in woonwijk straat Halfweg. 1 minuut lopen naar bushalte Oude Reeuwijkseweg. Bus 178 naar Bodegraven, intercity naar Alphen aan de Rijn, bus 147 naar Aarlanderveen, Nieuwkoopsweg. In totaal 48 minuten onderweg vanaf auto. 
Naar huis: de auto staat bij de etappefinish
16,7 kilometer weggestapt

Een week of drie geleden kocht René nieuwe wandelschoenen. Vorige week maakten ze kennis met het Noord-Hollandpad, maar vandaag, op het Pelgrimspad, beleefden ze hun vuurdoop. Wat een gebagger! Na afloop zijn we bedekt met modderspatten. Dat gezegd hebbende...het was ook weer een erg mooie route. We zijn fan van dit pad. 

Aarlanderveen was vandaag het beginpunt. De startselfie maken we voor het pittoreske kerkje. We twijfelen of we direct een startbakkie scoren bij het plaatselijke café, maar we wachten nog maar even. Eerst wat kilometers maken. 

Direct buiten het dorp staat de eerste, of aan het nummer te zien eigenlijk de laatste, molen van de molenviergang. De Put is nog de enige originele van de vier molens. In de 18e eeuw werd dit viertal gebouwd om de boerderijen in het veengebied voor overstroming te behoeden. Tegenwoordig is het de enige molenviergang ter wereld die nog echt in bedrijf is. De molens in het vlakke, weidse landschap leveren een prachtig, oer-Hollands gezicht op.






Via natte grasdijken vol met schapenkeutels komen we op de verharde weg langs de Nederrijn. Aan de overkant ligt het kleine Zwammerdam. Helaas zijn de koffietentjes op maandagochtend niet open. 



Vanaf nu bestaat de route uit boerenweggetjes en nog nattere grasdijken. Regelmatig zakken we weg in de blubber. Een splesh-splesh-geluid klinkt zodra we een stap zetten. Af en toe duiken we diep in onze jassen, want de wind voelt al winters. De meerkoeten lijken geen last van de kou te hebben. Wel van ons. Hele zwermen slaan op de vlucht als we ook maar enigszins in de buurt komen. 



In Oud-Reeuwijk maakt blubber plaats voor asfalt. Er staan hier fraaie optrekjes. Echt uitgebreid kunnen we ze niet bekijken. Het weggetje is erg smal en niet rustig wat verkeer betreft. Het is oppassen geblazen. 

In Reeuwijk ligt ook de finish van vandaag. Etappe 4 zit erop. Snel naar huis, naar warme chocolademelk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten