dinsdag 8 september 2020

Waterliniepad - van Uithoorn via Abcoude naar Weesp

 16 augustus 2020

Waterliniepad - etappe 7 en 8 - van Uithoorn via Abcoude naar Weesp
17,1 + 13,1 = 30,2 kilometer
gelopen: 30,9 kilometer


De allerlaatste dag van onze zomervakantie benutten we volledig. Niet een, maar twee etappes van het Waterliniepad gaan we vandaag bedwingen. Trein en bus vervoeren ons naar het station in Uithoorn. Hiervandaan is het een klein stukje teruglopen naar het restaurant waar we drie dagen geleden onze GPS hebben gestopt. Vandaag is het extra belangrijk dat we niet zuinig zijn met zonnebrand. De zon zal van zich doen gelden. Bovendien schatten we in het grootste deel van de route onbeschut te lopen. 

De route is eenvoudig. De eerste kilometers lopen we langs de Amstel. Eerst door nog een staartje van Uithoorn. Meest opvallende hier is een leegstaand gebouw waarvan vrijwel alle ramen zijn ingegooid. Gelukkig is het uitzicht naar rechts over het water een stuk mooier. De meanderende weg volgen we tot het pontje bij Nessersluis. We varen de provinciegrens over. Aan de overkant stappen we in Utrecht af. 

We verruilen het slingerende pad langs de Amstel voor dat langs de Waver. Wat een rust hier! Rechts kijken we de weidse polder in. Links kabbelt het smalle watertje. Als we ongeveer acht kilometer hebben gewandeld verlaten we de Waverdijk en daarmee de harde ondergrond. We gaan natuurgebied het Botshol in. Van het gelijknamige fort zien we weinig. Over gras lopen we langs de Kleine en Grote Wije. Vee in de weilanden heeft het zwaar. Er is totaal geen schaduw. 


Heel even hebben we weer asfalt onder onze voeten. Dan worden we een smal poortje doorgeleid om in een prachtig stuk natuur terecht te komen. We volgen een smal pad gelegen tussen twee enorme plassen, de eerder genoemde Grote Wije en de Vinkenveense Plassen. In het water van laatstegenoemde liggen vele bewoonde eilandjes. Het geeft het ultieme vakantiegevoel. 




Om weer in de bewoonde wereld te komen, moeten we een weiland oversteken. Koeien kijken ons nieuwsgierig na. Opnieuw lopen we langs een riviertje, de Winkel dit keer. Het uitzicht hier is prachtig, links een sereen riviertje met waterhoentjes en -lelies, rechts schapen en koeien die onder fruitbomen verkoeling zoeken. Het landelijke beeld wordt nog eens verstevigd door het handbediende sluisje, de Proosdijer sluis, in de rivier. Wij steken de sluis via een van de deuren over. Aan de overkant volgen we de Winkel tot voorbij de A2. Even verderop mondt de rivier uit in de Angstel. De route verlaat voor even het water. We gaan Abcoude in. Bij de brug over de Angstel zouden we eigenlijk rechts af moeten slaan. Dat doen we niet. Van de Groene Wissel Abcoude weten we dat ze bij Ollie's heerlijke ijskoffie hebben. We worden niet teleurgesteld. 

De Angstel wordt maar voor kort gevolgd. Via Fort bij Abcoude komen we bij een volgende rivier terecht, het Gein. Hier ligt de finish van etappe 7. De GPX van de volgende etappe wordt gezocht...en door. De eerder gelopen Groene Wissel volgde het water aan de andere zijde. Het Waterliniepad loopt via Gein Zuid. Het is weer genieten geblazen. Zo langs riviertjes lopen bevalt ons wel. Toch verlaten we het Gein weer. Een volgend fort wacht. Het fort bij Nigtevecht dit keer. De nevenbatterij wordt bewoond door vee. Een rondje om het fort brengt ons op de weg langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Ons pad loopt verder aan de overkant van het water. 

In Nigtevecht komen we bij onze laatste rivier voor vandaag. Het gevoel is hetzelfde. Mooie uitzichten over en fijne optrekjes langs de Vecht. We spotten het eerste theehuisje bij een van de buitenplaatsen. Tegenover fort Hinderham verlaten we het water weer even en gaan het binnenland in als een soort short-cut naar Weesp. Niet tot plezier van René overigens. Het is nauwelijks een pad te noemen. Het stuk land waar we overheen lopen is dichtbegroeid met hoog gras en af en toe een flinke bos brandnetels. Even vrezen we dat dit tot de grens van Weesp zal lopen. Dat valt gelukkig mee. 

Op dit pad zijn we ongemerkt weer in Noord Holland terecht gekomen. De laatste kilometers voeren ons door Weesp. Het blijkt een gezellig plaatsje. Helemaal als we weer in de buurt van de Vecht komen. Hoe gezellig dat gaan we een volgende etappe ervaren. Voor nu zit het erop. Na een dikke 30 kilometer plakken we er nog een klein stukje aan om bij het NS station te komen. Binnenkort lopen we verder langs de Vecht. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten