dinsdag 10 november 2020

Waterliniepad - van Utrecht, Archimedeslaan tot Nieuwegein, Waterbies

24 oktober 2020

Waterliniepad etappe 13 en een deel van 14 - van de Archimedeslaan in Utrecht naar de Waterbies in Nieuwegein
Gelopen aantal kilometers: 23,6

twee wandelpaden ineen

De afgelopen dagen hebben wij even gepuzzeld hoe we de komende kilometers het best kunnen indelen. In november wacht weer een wandelweekend. Om de etappes dan zo goed mogelijk te kunnen verdelen, zouden we voor die tijd nog een dikke, een heel dikke, dertiger moeten lopen. En zelfs dan zou het niet optimaal zijn, omdat we dan ook nog op de eerste dag van het wandelweekend tegen de dertig moeten wegstappen. Inclusief de reis, want ja, we moeten steeds verder en daardoor uiteraard ook steeds langer onderweg, zou dat wel een beetje haastwerk worden. 

Daarom hebben we onze planning omgegooid. In plaats van een wandeldagje voor het weekend, maken we er twee van. Vandaag het eerste deel, van de Archimedeslaan in Utrecht naar de Waterbies in Nieuwegein, etappe 13 en een flinke hap van 14.

de rand van Utrecht
de paden op...
herfst

De eerste kilometers door de stad is het genieten geblazen van de parken en wijken met statige huizen. Utrecht is echt een leuke stad en dan niet alleen het centrum. Langzaam schuiven we naar de rand om door Rhijnauwen en de Amelisweerd te banjeren. Vanaf de bomenrij hebben we een mooi zicht op de hoogbouw die de grens van de stad vormt.

Over smalle paadjes lopen we door het prachtige natuurgebied met, uiteraard, ook weer een fort. Aan de overkant van een watertje zien we het ons bekende pannenkoekenrestaurant Rhijnauwen liggen. Dit keer maken we maar geen pannenkoekenstop. Hier in de buurt zien we enorm veel bunkers. Zoveel, dat er zelfs een pad naar genoemd is, het Bunkerpad.

bunkerpad

nog wat bunkertjes

Fort bij Vechten is heel bijzonder. Door een smalle toegang tussen twee wallen lopen we het terrein op van het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het museum bezoeken we niet. De voorgevels zijn ook zonder entree te betalen goed zichtbaar. Het fort zelf ligt verscholen onder een dikke laag aarde. Bovenlangs lopend hebben we een inkijkje op de patio waar een vijftig meter lange maquette een goed overzicht geeft van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

Castellum Fectio
ingang fort bij Vechten
overzicht Nieuwe Hollandse Waterlinie

Fort bij Vechten

Dat dit al van oudsher, nog voor de bouw van het fort, een belangrijke plaats is, blijkt uit de naastgelegen reconstructie van Castellum Fectio. Dit was het oudste en grootste Romeinse fort van ons land. Over het beton dwalen we door de denkbeeldige zalen. 

Zodra we Nieuwegein in wandelen, hebben we het leukste deel van deze etappe wel achter ons gelaten. Het wordt saaier. De plofsluis over het Amsterdam Rijnkanaal is nog een interessante bezienswaardigheid, maar verder is het vooral kilometers maken. De parken maken de laatste kilometers nog enigszins interessant. Na 23,5 kilometer hebben we het wel een beetje gehad voor vandaag. We zijn blij dat we de bus kunnen pakken. Het laatste stuk was even doorbijten, maar ach, ook dat hoort erbij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten