dinsdag 10 november 2020

Buiten de binnenstad van Amsterdam - Amsterdamse bos en Amstelveense parken

11 oktober



een etappe met veel groen

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Etappe 9 - Amsterdamse bos en Amstelveense parken vanaf station Zuid naar Uilenstede
22 kilometer

Ruim zeven maanden geleden zetten we onze laatste voetstappen samen met Korine en Gerard op de wandelpaden in en buiten de binnenstad van Amsterdam. Hoog tijd dus weer. De niet zo heel gunstige weersvoorspelling laten we dan ook geen roet in het eten gooien. Gewapend met plu's of diep weggedoken in de capuchon van een regenjack kunnen we de buien wel aan. Die laatste keer eindigden we bij station Zuid. Hier ligt vandaag dan ook weer ons beginpunt. 

Zuidas
altijd leuk
daar gaan we weer



Nog maar net hebben we het station verlaten of dikke druppels proberen ons al van gedachte te laten veranderen. Wij gaan stug door. Terecht ook, want de buien zijn steeds maar van korte duur. Fietspaden door Buitenveldert leiden ons naar het Amsterdamse bos, waar we de komende kilometers door zullen banjeren. Het asfalt laten we achter ons. Het bos laat al direct meerdere gezichten zien. Bomen, de Bosbaan, maar ook uitgestrekte weides waar koeien grazen. Glibberend en glijdend lopen we over een modderpad langs de Nieuwe Meer. Gelukkig checken ze bij boerderij Meerzicht alleen op coronaklachten en niet op modder. Terwijl wij genieten van warme koffie met lekkers barst buiten een ware hoosbui los. Dat is nog wat anders dan het gestage gespetter. Wij zitten mooi droog. 

bagger

koffie met....

Dan is het een aantal kilometers dwalen door het bos. Het voelt geen moment hetzelfde aan, velden met Schotse hooglanders, kronkelpaadjes, weiden vol bagger, lanen met hoge bomen, een bloesempark met een afgesloten bamboebrug en een mooi stuk langs de Grote Poel met uitzicht op het aan de overkant gelegen Amstelveen. Het is een pracht. We vervelen ons geen moment. Echt lang droog blijft het niet. Steeds weer vinden de druppels ons. Ook daarom vinden we het geenszins vervelend als we na ruim 16 kilometer bij Station Amstelveen voor de deur staan. Dit toffe restaurant heeft ook nog eens een plekkie voor ons viertjes. 

herfst, herfst, wat heb je te koop

parken in prachtige kleuren

station Amstelveen

herdenkingsmonument

Met gevulde buiken lopen we Amstelveen verder in. Het is leuk om als afwisseling op het vele groen in het Amsterdamse bos even door de bebouwing te lopen, vooral door het oude centrum. Toch hebben we niet definitief afscheid genomen van planten en bomen. Na het verlaten van het dorp lopen we namelijk vrijwel tot de finish park in en uit. Regelmatig kruisen we de rails van een oud trammetje. Als dat langs komt tringelen, moet er uiteraard even een foto worden geschoten. 

Bij Uilenstede ligt na ruim 22 kilometer het einde van etappe 9. Vooraf dachten we dat deze een beetje eentonig zou kunnen zijn door het vele groen van bos en parken. Nu we de kilometers hebben weggestapt, kunnen we zeggen dat dit absoluut niet het geval is. Het was weer een mooi stuk buiten Amsterdam. Bovendien waren de weergoden ons, ondanks af en toe een buitje, nog eens redelijk goed gezind ook.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten