zondag 28 november 2021

Noord-Hollandpad - etappe 15 van 's Graveland naar Abcoude

 28 november

het veer naar Nigtevecht

Etappe 15: van 's Graveland naar Abcoude
Parkeren finish: parkeerplaats voor station Abcoude (gratis)
Parkeren start: parkeerplaats Natuurmonumenten bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek
17 kilometer, door grasland, over gravelpaden en verhard (even opletten bij splitsing voorbij Nederhorst den Berg, waar je kunt kiezen voor de oude route (21,5 km) of de pontje/brug-route (17 km)

Hadden we maandag tijdens een etappe op het Pelgrimspad mazzel vooral vanwege het weer, vandaag op het Noord-Hollandpad was een prachtige dag juist ondanks het weer. Vooral bij de start was dat namelijk gewoonweg pet. Een voordeel was wel dat we met z'n viertjes, en dus twee auto's, waren. Nu stond er, na wat heen-en-weer gerij, een auto zowel bij de start als de finish.

Vanaf 's Graveland is het direct baggeren geblazen als we over natte graskades richting de Ankeveense plassen glibberen. Het regent en dan hebben we het niet over miezer, maar over gewoon flinke druppels. We zijn allemaal ingepakt in onze regenponcho's en daarmee houden we het nog redelijk droog. Schoon is een ander woord, want binnen no-time zijn onze schoenen bedekt met een dikke laag modder. 

het hekje van Plien en Bianca

Een smal pad voert zo'n beetje tussen de eerder genoemde plassen door. Knotwilgen op de oever, paddenstoelen in het natte gras, watervogels tussen de regenkringen op het water, het maakt dat wij de nattigheid voor lief nemen. Naar Nederhorst den Berg wordt het gravelpad een verhard fietspad. Het loopt een beetje minder lastig. We lopen even mis als we een markering missen. Eigenlijk gewoon een gelukkie, want nu hebben we geen excuus nodig om even door te warmen met een pannenkoek bij het Pannenkoekenhuys

Bij vertrek zijn de regenponcho's in de rugzakken verdwenen. Het is droog. Langs de Vecht koersen we naar Nigtevecht. Wat een lief dorpje. Vooral als je het, zoals wij deden, vanaf het water met een pontje nadert. 

Spectaculair is de even verderop gelegen Liniebrug, die fietsers en voetgangers een oversteekmogelijkheid over het Amsterdam-Rijnkanaal biedt. Wij maken daar ook gebruik van. Door het pontje en deze brug is deze etappe van het Noord-Hollandpad met een dikke 4 kilometer ingekort. Nu gaat het uiteraard niet om de afstand, maar het schijnt dat de verkorte route ook een stuk prettiger is. Wel jammer dat nu het pittoreske Vreeland niet wordt aangedaan.

Liniebrug

Aan de overkant, bij Fort Nigtevecht, mogen we weer door de bagger. Het inmiddels fel schijnende zonnetje levert mooie beelden van het fort op. Dan voelen we weer druppels. Het is kermis in de hel. En dat levert een complete regenboog op, vanaf de grond. Koeien staan in de mistige kleuren. Het levert een surrealistische aanblik. 





De laatste kilometers stappen we in ganzenpas achter elkaar over het smalle weggetje dat we delen met fietsers en auto's langs de Angstel. Abcoude komt steeds dichterbij. Na een dikke 17 kilometer kunnen we afslaan richting station, waar de auto geparkeerd staat. Wij gaan echter nog even rechtdoor. Op naar een etappedrankje bij De Eendracht

Wat een goed besluit vanochtend om ons niet te laten weerhouden door de voorspelde, en gekregen, nattigheid. De tweede etappe van het Noord-Hollandpad is weggestapt. Op naar Texel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten