maandag 29 november 2021

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam - etappe 1, van stad naar stilte

19 september 2020

de Pythonbrug

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Etappe 1 - van stad naar stilte - van Amsterdam CS naar Liergouw in Durgerdam (niet eind etappe 1)
13 kilometer 

Eindelijk is de eerste etappe van dit pad afgestapt. Etappes 2 tot en met 8 waren al afgevinkt. We moesten dus even bijlopen. 

Het is niet meer dan logisch dat de start van een pad in en rond Amsterdam, begint bij het Centraal Station. Regelmatig komen we hier aan om de stad in te gaan. De route voert ons echter al in de eerste kilometer over onbekende kades en door niet eerder bewandelde straatjes. De Dijksgracht is zo'n voor ons nieuw stuk. Hippe woonboten liggen aan de kade. Aan de overkant van de gracht is het oude Kattenburg te zien. Plantenbakken zorgen voor een fijn sfeertje in het straatje met aan de ene kant het IJ en aan de andere de verhoogde spoorrails.

zicht op Noord

toegangspoort naar het Java-eiland

Nemo

Bij de Kattenburgerstraat steken we onder het spoor door. Aan de overkant lopen we onder de poort van eht oude pakhuis De Zwijger door de steile, voor fietsers een hele klus, Jan Schaeferbrug op. Kriskras wandelend komen we nu op de verschillende eilanden van het oostelijk havengebied. De voormalige havenfunctie is volledig vervangen door woningbouw. Wat is het toch tof om de combinatie van oude pakhuizen en nieuwbouw te zien. De oude terreinen worden benut. Met behoud van de sfeer van vroeger verrijzen volledig nieuwe woonwijken. 

Na het Javaeiland, biedt de kop van het KNSM-eiland een fraai uitzicht over het IJ richting de Oranjesluizen, het doel voor later deze dag. De Pythonbrug zorgt voor de oversteek van Sporenbrug naar het Borneo-eiland. We hebben er niet echt verstand van, maar we snappen dat deze golvende brug met houten treden en op meeuwen lijkende lantaarnpalen een architectuurprijs heeft gewonnen. Onder het wateroppervlak dat hij overbrugt razen auto's door de Piet Heintunnel. 
de oude trambaan

prijs winnende brug


Het laatste eiland voor we op het "vasteland" van oost komen, is het Cruquius-eiland. Hier liggen nog de oude tramrails van de wagons die in de haven werden gebruikt. Hippe bedrijfjes hebben hier een plek gevonden. Als jong kind woonde ik in deze buurt, toen nog redelijk afbraakgebied. Het abattoir was hier bijvoorbeeld gehuisvest.

Via Zeeburg komen we in de Indische buurt. Op de plek waar we nu het Flevopark inlopen lag mijn voormalige lagere school. Heel even leidt de route door het groene park. De Amsterdamse brug brengt ons naar de overkant van het Amsterdam Rijnkanaal richting noord. De volgende brug, de Schellingwouderbrug laten we rechts liggen. Over het braakliggende Zeeburgereiland wandelen we naar de Oranjesluizen. Pas als je ervoor staat, ervaar je de enormiteit ervan. Nadeel is dat we even moeten wachten, omdat boten hier voorrang hebben. Maar echt vervelend is dat niet, want er is genoeg te zien. 

Nieuwe Diep

Schellingwoude Brug vanaf de sluizen

Aan de overkant ligt het door Amsterdam geconfisqueerde dorpje Schellingwoude. Een klein ommetje, met nog een leuk trekpontje, brengt ons op de dijk richting Durgerdam. Daar komen wij vandaag niet. Voortijdig kappen we deze etappe af, zodat we met de bus weer richting CS kunnen. Maar eerst is het tijd voor een etappedrankje. Landmarkt is daar de perfecte plek voor. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten