dinsdag 30 november 2021

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam - etappe 10, Ten westen van de Amstel

 28 november 2020


Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Etappe 10 - ten westen van de Amstel, vanaf Uilenstede in Amstelveen tot het Amstelhotel
13 kilometer

Op deze wat koude herfstdag staat onze volgende etappe van Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam op de planning. De start ligt bij Uilenstede temidden van hoge flatgebouwen, waarvan er een heel wat jaren geleden gebruikt is voor de opname van de film De lift.  Toch lopen we al snel door de blubber te baggeren op een dijkje dat we met wat schapen delen. Via het Amstelpark belanden we bij de Amstel. Deze rivier komen we vandaag nog wat vaker tegen. Voor we de straten van de stad inlopen, wandelen we een rondje over de Nederlandse variant van Pere Lachaise, de begraafplaats Zorgvlied. 



Vanaf dan is het echt genieten geblazen. Wat een moois biedt de stad ten westen van de Amstel! De verschillende wijken ademen een totaal andere sfeer. Het statige van de Rivierenbuurt met de prachtige Amsterdamse School-architectuur. De ene straathoek is nog mooier dan de andere. In een van de huizen is een informatiecentrum gevestigd gerund door vrijwilligers. Wij nemen er graag een kijkje om wat meer aan de weet te komen over deze fraaie bouwstijl. In de Diamantenbuurt staan schattige cottages staan, die je niet in een grote stad zou verwachten. Ooit waren deze huisjes door Heinken bedoeld als huisvesting voor de werknemers van de bierbrouwerij. Op de Jozef Israëlkade houden we even halt voor het huis waar Frits Egters door Gerard Reve tot leven werd geschreven. De gezellige Pijp met natuurlijk de altijd drukke Albert Cuyp is ons vandaag iets te bruisend. Wij kiezen dan ook een beetje burgerlijk ongehoorzaam, een alternatieve, rustigere route. 





Uiteindelijk zien we het water van de Amstel weer. Het zicht op het aan de overkant gelegen Carré blijft magnifiek. Via de Hogesluis, de prachtig brug over de rivier met uitzicht op het Amstelhotel, lopen we naar onze finish voor vandaag. 

De teller staat op een dikke 16 kilometer. Meer dan het in het boekje vermelde aantal. Die extra kilometers zijn te verklaren door een ommetje op Zorgvlied en een flink heen-en-weertje in de Waalstraat om een stukje verleden van een van ons mee te krijgen. Vaak lopen we alleen op de GPS. Vandaag hielden we het boekje constant bij de hand. Van o.a. Berlage, Sarphati, De Klerk, Kramer en Van Gendt hadden we misschien weleens gehoord, nu weten we wat ze voor de hoofdstad hebben betekend. 


Nog 3 etappes te gaan. We zijn al aan het denken welke stad we hierna buiten de binnenstad gaan verkennen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten