zondag 20 maart 2022

Pelgrimspad - etappe 6 van Haastrecht naar Groot Ammers

 19 maart 2022


start: rijden naar Boven Hardinxveld (in 1,5 uur)
Parkeren: auto in Boven Hardinxveld in Prinses Beatrixstraat
OV: trein naar Dordrecht, Rotterdam CS en Gouda, bus 107 naar halte Centrum in Haastrecht (totaal 1,5 uur)
Horeca: koffie bij Keck in Gouda tijdens wachten OV, bier op terras van De Blauwe Druif in Schoonhoven
Overnachten: B&B De Winde in Groot Ammers
Etappe: 6 van Haastrecht naar Groot Ammers + nog 2,5 kilometer van etappe 7 naar B&B
Kilometers: 20,2
Weer: zonnig, graad of 13 af en toe kil windje

We moesten er iets voor over hebben om vandaag bij de start in Haastrecht te geraken. Om 8.30 uur reden we vanochtend van huis weg, op naar Boven Hardinxveld, waar we de auto hebben achtergelaten. Drie treinen en een bus brachten ons van daar naar Haastrecht. Vier uur na de voordeur achter ons te hebben dichtgetrokken, drukken we de GPS'en aan. Op naar B&B De Winde in Groot Ammers. 

Vorige keer zagen we al dat Haastrecht een leuk plaatsje is. Nu we erdoor wandelen wordt dat nog eens bevestigd. Echt groot is het niet, dus al snel lopen we in buitengebied. Wuivend riet, wat molens in de verte vormen ons decor. Tot we bij het riviertje de Vlist komen. 



Kilometers lang meanderen we mee met het door knotwilgen omzoomde watertje. Wat een sfeervolle optrekjes staan hier! Enige nadeel is dat we achter elkaar moeten lopen over het smalle fietspad. Veel andere wandelaars komen we niet tegen, maar het is druk met fietsers. Logisch, want ondanks een koud windje, is het prachtig, zonnig weer. 



Schoonhoven, de zilverstad, verwelkomt ons met een mooi park. Een muziekkapel staat middenin het water. Voor de huizen liggen stenen met namen van zilversmeden die daar wonen of ooit hebben gewoond. Het centrum is gezellig. Het mooie weer nodigt mensen uit om naar buiten te komen. Gelukkig is er op het terras van Café de Blauwe Druif op de Dam nog plek. We hebben zin in een biertje. En dat hebben ze hier. 

Voor we het plaatsje verlaten, gaan we op zoek naar een drankje voor vanavond. Bij een wijnhandel proberen we een klein flesje port te scoren. Zonder succes. Verder dus maar. Hopelijk hebben we meer geluk in Groot Ammers. 



Schoonhoven laten we achter ons. Met een veer steken we de Lek over. Aan de overzijde lopen we via een ommetje naar Groot Ammers. Het stond al aangegeven dat dit ooievaarsland is en daar is helemaal niets van gelogen. We zien meerdere setjes. Lammetjes dartelen door de wei. Bomen staan dik in de knop of tonen trots hun vroege bloesempracht. Het voorjaar laat zich van haar mooiste kant zien.

Helaas missen we in eerste instantie een afslag naar een tiendweg. Hierdoor lopen we ongezellig langs een wat drukke weg. In de verte zien we een veld vol auto's. Is er iets gaande? Het blijkt dat hier al jaren het leukste uitje van Zuid-Holland is gevestigd, avonturenboerderij Molenwaard. Wij hebben er nog nooit van gehoord, maar gezien de drukte is het inderdaad een populair uitje. Het eerder gemiste pad, pikken we alsnog op. 



We komen weer bij de Lek terecht. Grote aken varen voorbij. Onderaan de dijk over het gras lopen we naar Groot Ammers. Bij de eerste huizen in het plaatsje piept de GPS. Etappe 6 zit erop. Voor wij verder gaan met nummer 7, wijken we iets van de route af. Bij een supermarkt slaan we een makkelijke maaltijd voor vanavond in. We zijn niet zeker of in deB&B een magnetron is, dus we nemen het zekere voor het onzekere en gaan voor wat bekers droge pasta. Ook hier geen halve flesjes port, dus het wordt een wijntje voor vanavond. 


Etappe 7 begint echt prachtig! Over de Molenkade langs de Ammersche Boezem komen we vier molens tegen, 3 wipmolens en een grondzeiler. Vanaf Groot Ammers gezien bijt de Gelkenes molen het spits af. Deze dateert uit de 16e eeuw. De molen wordt bewoond. Nummer twee, de Graaflandse molen, is ook een wipmolen en wordt in de volksmond de Tweede molen genoemd. De derde molen, de Achtkantse molen, wijkt af. Dit is geen wipmolen, maar een grondzeiler. In 1805 gebouwd neemt het de plaats in van een afgebrande wipmolen. Bij de laatste molen, de Achterlandse molen, verlaten we de route richting de B&B. Wat een mooi stukje Pelgrimspad! Het maakt dat we tot de laatste meter genieten van deze wandeldag.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten