dinsdag 3 januari 2023

Westerborkpad - van Nunspeet naar 't Harde

3-1-2023


start: station Nunspeet, waar Petra met de trein arriveert en ik met de auto die ik gratis parkeer op de naastgelegen P+R
etappe 15: 11,5 kilometer
kilometers: 13,3
finish: met trein in 6 minuten van 't Harde naar Nunspeet

Tot twee keer aan toe gooide de weersvoorspelling roet in het eten wat betreft onze Westerborkpadplannen. In augustus weerhield donder en bliksem ons van de route van Harderwijk naar Nunspeet. Een paar weken geleden was dat een dag vol nattigheid. Beide dagen kregen een andere, ook gezellige, invulling. Maar nu zouden er toch echt weer kilometers worden gemaakt richting Westerbork. Officieel zou dat het stuk tussen Harderwijk en Nunspeet worden. Na even overleg, en even slikken..., besloten we de volgorde van de etappes naar ons eigen hand te zetten. Vandaag stappen we van Nunspeet naar 't Harde. Minder kilometers en voor nu komt dat beter uit. 

Vandaar dat we elkaar om even over tien uur treffen op het station in Nunspeet. Precies als wij starten, besluit de regen dat het wel genoeg is voor vandaag. Het wordt droog. In plaats van rechtstreeks richting bos te gaan, voert de route ons eerst nog even door het plaatsje. Mooi meegenomen, want dan kunnen we hier direct een startbakkie scoren. Dorpsherberg De Roskam is hier een prima plek voor, leuke inrichting en, niet geheel onbelangrijk, lekkere cappuccino met havermelk. 

Een monument ter nagedachtenis aan gevallenen van zowel WWII als die van Nederlands Indië wordt niet overgeslagen door het routeboekje. We lezen de namen en laten onze gedachten even gaan. Een laan met prachtige optrekjes, nou ja, kasten van huizen, brengt ons in het Belvederebos. Altijd fijn om tussen de bomen op zachte bospaden te wandelen. 





Aan de vele campings met vakantiehuisjes die we passeren valt te zien dat het hier zomers een stuk drukker zal zijn. Een aantal van de vakantiecabins kan heel goed doorgaan als woonhuis. Het geraas van de auto's op de A28 vervaagt als we via fraaie bospaden op een open vlakte komen. Op deze zandverstuiving De Haere Doornspijk volgen we witte paadjes die ons over het ruiterpad leiden. Het is een prachtig gebied. Rechts van ons een weids veld met uitgebloeide heide. Aan onze linkerhand de zandduinen met in de verte een bomenrij. Even zwoegen we door het mulle zand om vervolgens weer tussen de bomen te belanden. 

Pas als we de grens van 't Harde bereiken, verruilen we bomen voor huizen. Voor de A28 wijst een routesticker ons de weg naar links. Wij volgen niet. Aan de andere kant van de snelweg ligt het station. Ons doel voor nu. Ruim 13,3 kilometer zijn genoeg voor vandaag. Omdat in de buurt van het station geen gezellig "etappedranktentje" zit, besluiten we opnieuw naar De Roskam te gaan. Hier zaten we vanochtend helemaal prima, dus we gaan gewoon voor ronde twee. Geen slechte keuze, want ik had niet eerder zulk lekkere mosterdsoep. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten