woensdag 31 mei 2023

Romeinse Limespad van Heveadorp naar Arnhem Schuytgraaf

19 mei 2023


start: auto parkeren in Arnhem bij halte Pachterwaard. Breng Bus 5 naar Arnhem CS, Breng Bus 51 naar Drielse Veer in Oosterbeek in 38 minuten
etappe: 14 en deel 15 van Heveadorp naar Schuytgraaf Arnhem
kilometers: 23,8
totaal aantal kilometers op dit pad: 224

Hemelsbreed lagen er vandaag niet zoveel kilometers tussen start- en eindpunt. Een grote lus om Arnhem heen zorgde er toch voor dat we weer 23 kilometer dichterbij de Duitse grens zijn, waar het (Nederlandse deel van het) Romeinse Limespad in Berg en Dal eindigt. 

Twee bussen brengen ons van Schuytgraaf naar het Drielse Veer in Oosterbeek. Al snel stappen we over smalle paadjes weg van het verkeer, omringd door gele boterbloemen en wit fluitenkruid met rechts van ons het water van de Nederrijn. Voor het eerst dit jaar loop ik in korte broek. De spoorbrug bij Oosterbeek torent hoog boven het water uit. Niet alleen over het water rijden de treinen hier over de stalen bug. Deze gaat namelijk nog een flink stuk, hoog boven het land gelegen, door. 









Arnhem komt inzicht met de 112 meter hoge TenneT-toren. Aan de overkant van de N225 heeft de uitgestrektheid van de oevers van de Nederrijn plaatsgemaakt voor bossen. Deze behoren tot landgoed Mariëndal. Ze zorgen voor een heerlijke koelte. Met name de naar elkaar gegroeide bomen van de zogenoemde Bedstee. 

De rand van Arnhem wordt bereikt. Via een brug over het spoor ploffen we de bebouwing binnen. Wat een tof buurtje is dit! De kaart leert ons dat het Lombok is. Hm, eens kijken of hier niet iets te koop staat...

Dichter naar het centrum, na een paar keer flink te zijn afgedaald - wat is het hier enorm heuvelachtig - komt er iets van herkenning. Onder de fly-over naar de Mandelabrug parkeren we altijd als we meedoen met de Bridge to Bridge. Het is lunchtijd en nu we toch in het centrum zijn, zoeken we een eettentje. Iveau is een burger- en wijnbar. Het terras ziet er gezellig uit en aangezien de kaart ook een vegaburger toont, nemen we plaats. Geen slechte keuze blijkt als we achter een goed gevuld bord zitten. 






Via de Mandelabrug wordt de Nederrijn overgestoken om aan de overzijde weer westwaarts te lopen. Buurtschap De Praets leidt ons natuurgebied Meinerswijk in. Hier liggen even verderop de restanten van een Romeins Castellum. Ook de Doorlaatbrug in dit gebied is een bezienswaardigheid. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht! 





Etappe 14 kan afgestreept. De start van 15 voert door parkjes aan de rand van woonwijk Elderveld. Onder het spoor door komen we in Schuytgraaf. Het ziet eruit als een spiksplinternieuwe woonwijk. Door buitengebied lopen we naar het zuidelijke punt. 
Het kerktorentje in de niet zo heel verre verte blijkt te horen bij Driel. Uhh...daar zouden we zijn uitgekomen als we vanochtend bij het startpunt het veer hadden gepakt. 

Na bijna 23 kilometer zijn we terug bij de auto. Op naar het Vrienden op de Fiets-adres, een vertrouwd stekkie. Snel even opfrissen en dan op naar Carolien, de nicht van René, waar we voor het eten mogen aanschuiven. Morgen op naar Nijmegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten