dinsdag 26 december 2023

Trekvogelpad van Bussum-Zuid naar Hollandsche Rading

 26 december 2023


start: met auto naar P+R Hollandsche Rading, trein naar Hilversum overstap Bussum-Zuid (17 minuten totaal)
aanlooproute: vanaf Bussum-Zuid 1,8 kilometer naar route (waar ik deze op 13 november verliet)
uitlooproute: vanaf Nivon Huis Koos Vorrink (Lage Vuursche) 2,6 kilometer naar NS station Hollandsche Rading
totaal gestapte kilometers: 28,3
kilometers Trekvogelpad: 23,8
kaartjes uit boekje: 23 (restant), 24, 25, 26 en 27 (deel)

De weersverwachting voor deze tweede kerstdag ziet er zowaar redelijk goed uit. Dat houdt in dat er weinig water wordt verwacht. Van bovenaf dan. Aanvankelijk ben ik het Trekvogelpad gestart als soloproject met af en toe gezelschap. Toch heeft René al meerdere stukken meegestapt. Vooral omdat wandelingen van paden die we helemaal gezamenlijk lopen op dat moment te veel reistijd vergden of per openbaar vervoer niet te bereizen waren. Bovendien vind ik het ook gewoon gezellig. Zo ook vandaag. Vandaar dat wij vanochtend over wel heel stille snelwegen richting Hollandsche Rading koersten. 

Hiervandaan brengen twee treinen ons in nog geen 20 minuten naar Bussum-Zuid. De vorige Trekvogelpadwandeling stapte ik op dit station nat en verkleumd op de trein richting Weesp. Vandaag lijkt de verwachting eens uit te komen, in ieder geval op het moment van starten, en worden we begroet door een laagstaand, fel schijnend zonnetje. 

Het station ligt niet aan de route. Daarvoor moet bijna 2 kilometer worden gestapt. We beginnen direct met paden over heide en door bos. Zodra we de route van het Trekvogelpad hebben bereikt, moet er natuurlijk even een startselfie worden geschoten. 


Met een ruime boog wandelen we in noordoostelijke richting om Hilversum heen. Het is bijna niet te merken, maar we stappen hier over het grootste ecoduct ter wereld. Natuurbrug Zanderij Crailoo verbindt het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug. Wij zien uiteraard niets van wat het ecoduct overbrugt. In plaats daarvan wandelen we door een heidegebied afgewisseld met af en toe een bomengroepje. De bulten in het landschap zijn grafheuvels, zo leert het boekje ons. 

In de verte zien we een grote witte vlek in het heidelandschap. Het is een kudde schapen, keurig bij elkaar gehouden door twee honden. Omdat we twijfelen of we nog andere horeca tegenkomen en mocht dat zo zijn of deze op tweede kerstdag dan wel is geopend, nemen we de eerste beste gelegenheid ten baat. Bij La Place in Laren, dat we net aan schampen, scoren we ons startbakkie met lekkers. Vlak na deze stop klingelt onze GPS om het einde van etappe 8 aan te kondigen. In verband met nieuw aangelegde wegen is het even kijken hoe we de A27 onderdoor kunnen steken. Deze wijziging staat overigens netjes aangegeven via een link naar Nivon bij routewijzigingen van Wandelnet.nl. 







Na een spoor te zijn overgestoken komen we in een bosrijk gebied. Hier loopt ook het Westerborkpad. Af en toe moeten we wat capriolen uithalen om geen nat pak te halen in de vele plassen. Schuifelend over de bosrand proberen we ze te omzeilen. Dat lukt. Totdat we voor een plas komen te staan die het hele pad beslaat. Ook de naastliggende bosstukken staan blank. Dit gaat ons echt niet lukken zonder natte voeten. Kaarten op de horloges en in het boekje worden geraadpleegd. Het kost even wat omlopen en wat sprongen over toch nog behoorlijke plassen, maar we slagen erin om even verder de route weer op te pikken. Zowaar met nog droge voeten. 





We twijfelen of we bij het betreden van het landgoed van Kasteel Groeneveld het bord "alleen toegang met een hond" hebben gemist. Werkelijk iedereen, en dat zijn best veel mensen, loopt hier met een viervoeter. Het is dan ook een prachtig park. Ook het kasteel ziet er imposant uit. 

Vanaf nu zijn we alert. Deze etappe stappen we namelijk niet tot het eind uit. We slaan eerder af richting het station in Hollandsche Rading. De splitsing blijkt te liggen op de hoek van Nivon huis Koos Vorrink in Lage Vuursche. Het Trekvogelpad slaat links af. Wij gaan in tegengestelde richting. Een stuk lopen we over het Utrecht- en later het Marskramerpad. Na ruim 28 kilometer zijn we terug bij de auto. De weersvoorspelling had het vandaag helemaal juist. Wat een fijn wandelweer! Zodra we de auto zijn ingestapt zetten we NPO Radio 2 op om de Top 2000 te luisteren. Precies op tijd om een van de nummers waar René op heeft gestemd te horen, Stevie Ray Vaughan met Pride and Joy. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten