zaterdag 20 januari 2024

Marskramerpad van Hoenderloo naar Klarenbeek

20 januari 2024 


start: auto naar station Klarenbeek, parkeren P+R, trein naar Apeldoorn, bus 108 naar Hoenderloo, exclusief autorit 59 minuten reistijd
etappe: 9
kilometers van Marskramerpad: 18,9
totaal kilometers gestapt: 21,5

Vorige week hernieuwden wij ons Marskramerpadavontuur door van Stroe naar Hoenderloo te stappen. Toen we deze week zagen dat voor vandaag goed wandelweer werd verwacht, besloten we er direct een stuk achteraan te plakken. 

Na een rit van anderhalf uur, parkeren we even over half 10 op het afgelegen P+R terrein bij station Klarenbeek. De Spurt, de Arriva-variant van de NS Sprinter, brengt ons in 9 minuten naar Apeldoorn. Hier is het 25 minuten wachten voor bus 108 ons in 26 minuten naar halte centrum in Hoenderloo brengt. Voor we aan de wandel gaan, lopen we naar de hoek van de straat om bij Brunch een vroege lunch en een kop thee te scoren. Het smaakt prima. 


Aangekomen bij de parkeerplek waar vorige week onze auto stond, schieten we de startselfie. Dit keer met het juiste boekje. In dat boekje las ik dat het kerkje van Hoenderloo een fotogeniek exemplaar is. Het dorp langzaam uitlopend denken we dat we deze fotomogelijkheid hebben gemist. Tot we aan de overkant van een weiland aan de rand van het dorp een pittoresk, wit kerkje zien. Het boekje had het niet verkeerd. Helemaal met het witte laagje sneeuw dat nog ligt op het weiland ervoor, ziet het er prachtig uit. We kunnen het zelfs van dichtbij bewonderen, want de route loopt eromheen. 






Aan de achterkant hebben we een prachtig uitzicht over witte weilanden. Op het dichtstbijzijnde oefent een schaapsherder met een kudde en zijn hond. Altijd bijzonder om te zien hoe knap een herdershond de schapen bij elkaar weet te houden. 

Via een langzaam omhoog lopende weg komen we in een laan met wat bijzondere gebouwen. De geschiedenis ervan kunnen we niet achterhalen, maar tegenwoordig dienen ze als huisvesting voor zorginstellingen en een dependance van een school. Een klaphek geeft ons toegang tot een bosgebied. Over de op veel plaatsen nog met sneeuw bedekte bosvloer stappen we voorzichtig door een stil bos. Het wit geeft het een bijzonder aanzicht. In eerste instantie zijn de paden redelijk breed en rechttoe, rechtaan. Tot we in de buurt van Spelderholt komen. Even wanen we ons in de Ardennen, een smal pad loopt over de kam van, niet al te hoge, heuvels. Aan beide kanten ligt onder ons een wit dal. Het is oppassen geblazen om niet onderuit te roetsjen. Gelukkig is een deel van de sneeuw al gesmolten, dus we kunnen onze voeten op niet bevroren en dus niet gladde, grond neerzetten. Het is in ieder geval een pracht stuk bos. 





Bij Beekbergen verlaten we het bos en daarmee eigenlijk ook direct de Veluwe. Op naar Deventer en de daarachter gelegen Sallandse Heuvelrug. Dat stuk moet nog wachten tot een volgende keer. Nu lopen wij het toeristendorp Beekbergen in. In deze tijd van het jaar zijn er nauwelijks toeristen te zien. Andere wandelaars zien we overigens ook niet. 

Nu we even afscheid hebben genomen van de bossen, lopen we over een lange, rechte weg langs de rand van een kaal veld zo'n 3 kilometer rechtdoor. Een wandelboom laat weten dat we op de kruising van het Maarten van Rossum- en het Marskramerpad staan. Eerder waren we al aanduidingen van het Trekvogelpad tegengekomen. We lopen door Oosterhuizen, blijkbaar het mooiste dorp van Gelderland in 2022. 




Het geluid van verkeer op een snelweg wordt steeds luider. Pas als we eronderdoor lopen zien we op de GPS dat dit de A50 is. Een lang fietspad brengt ons naar het dorpje Klarenbeek. We worden verrast door een kleurrijke ijsvogel. Helaas blijft hij niet lang genoeg stilzitten om vastgelegd te worden. 

Langs sportvelden verlaten we de bebouwde kom van het dorp. René wijst op het naambordje Molenweg en geeft aan dat dit een leugen is, wijzend naar de molen verderop in de straat. Net buiten het dorp voert een lange oprijlaan naar Landgoed Klarenbeek. Een bord geeft aan dat het niet toegankelijk is voor publiek. In het bijbehorende bos lopen wij de laatste kilometer van de route van vandaag. Voor de laatste 500 meter buigen we van de route af om naar het station te geraken waar we vanochtend onze auto hebben achtergelaten. Hierbij is ons blik naar beneden gericht, naar een heel dorp van kabouters. 



Een ruime halve marathon stapten we vandaag in de richting van Bad Bentheim. Als afsluiting van deze winterse wandeldag doen we nog een koppie bij vrienden in Apeldoorn voor we terug naar het noordwesten rijden. 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten